Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre



Din cultura pământului se naște cultura spirituală

- interviu realizat cu doamna prof.dr. Maria-Cornelia MIRON, coordonator al proiectului de parteneriat educațional „Comori ale spiritualității românești” -

Cristina FRATU

ac㠄un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ținea pământul!” Cuvintele lui Vasile Conta fac parte din argumentația unui proiect menit să salveze societatea românească actuală de înstrăinare, de pieire, aducând la lumină valori considerate a fi desuete în zilele noastre. Despre conștientizarea nepăsării față de viitorul acestei națiuni reprezentat de tânăra generație, despre conturarea adevăratelor modele morale, despre cultura și civilizația acestui popor român, ne vorbește Maria-Cornelia Miron, profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.

- Cum arată sinopsisul acestui proiect de parteneriat educațional în centrul căruia vibrează energia, entuziasmul și inventivitatea unei generații aflate în plină formare?
- „Comori ale spiritualității românești” este un proiect inițiat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”din București, la care au aderat 12 instituții din țară, șapte colegii civile prestigioase, toate cele patru colegii militare și un seminar teologic, astfel încât, în momentul de față, putem spune că avem, ca participanți, 171 de elevi din învățământul liceal și 35 de profesori.
Scopul acestuia este reprezentat de cultivarea interesului față de valorile spiritualității românești, ale culturii și civilizației noastre, prin extinderea informațiilor privind istoria, literatura, arta, religia, folclorul, geografia și cunoașterea unor realități, în absența cărora tinerii nu ar putea continua ceea ce a creat acest popor de-a lungul existenței sale. Parafrazându-l pe Cicero, putem afirma că, din cultura pământului se naște cultura spirituală. Ne propunem, așadar, să le arătăm tinerilor frumusețea pământului românesc și chiar să-i educăm în spiritul protejării acesteia, prin implicarea lor în activități de ecologizare a mediului, iar pentru promovarea unității și colaborării dintre elevi și cadrele didactice din diferite instituții de învățământ, vom organiza întâlniri, simpozioane și călătorii de studii și vom urmări formarea capacității de comunicare a ideilor și sentimentelor, folosind diverse moduri de exprimare: scrisul, pictura, fotografia, filmul, muzica și dramatizarea. După cum observați, este un proiect complex, care nu se adresează vânătorilor de premii și adeverințe pentru dosarele personale, având un scop mai însemnat și mai nobil - sădirea patriotismului în sufletele acestei generații care pare pierdută.
Toate activitățile din cadrul proiectului urmăresc acest obiectiv. Tocmai am încheiat prima etapă, aceea de pregătire a parteneriatului, desfășurată între 1 octombrie și 28 noiembrie 2017. Urmează cea de-a doua mare activitate, planificată pentru 29 noiembrie - 2 decembrie, când vom deschide „porțile prieteniei”, întâlnindu-ne la Alba Iulia pentru festivitatea de lansare a proiectului, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”. Patru autocare vor pleca spre inima Ardealului și, în drumul lor, elevii vor vizita o serie de obiective culturale și istorice precum: Biblioteca Batthyaneum, casele memoriale Lucian Blaga și Liviu Rebreanu, Mănăstirile Cozia, Sâmbăta de Sus și Nicula, centrul Bistriței, al Sibiului și Clujului, Cetatea Alba Iulia, prima Școală românească de la Brașov, Castelul Corvinilor, Cetatea Devei și Cetatea Târgoviștei, ansamblul Brâncuși din Târgu Jiu, Muzeul Aurului din Brad, Gorunul lui Horea, mormântul lui Avram Iancu de la Țebea, Salina Turda s.a. Ajunși la destinație, elevii vor participa, în funcție de aptitudinile lor, la ateliere de creație literară, pictură, muzică și dramatizare sau mass-media. Pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, vom lua parte cu toții la festivitățile dedicate Unirii.
În vară, tot ca parte a proiectului, ne dăm întâlnire în munții Apuseni, la Padiș, între 15 și 21 iulie sau 22 și 29 iulie. Însoțiți de reprezentanții Parcului Natural Apuseni, vom descoperi Lumea Pierdută din Platoul Padiș și nu numai. Ultima etapă are loc pe 21 septembrie 2018, la colegiul nostru, și va consta într-un simpozion de comunicări, la care se va face și o evaluare finală a proiectului educațional.
Toate acestea nu pot fi însă posibile fără ajutorul partenerilor, cărora le mulțumim pe această cale, repectiv: Ministerul Apărării Naționale, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Alba Iulia, Primăria Sectorului 2 a Municipiului București, Parcul Natural Apuseni și T&T Consulting 2001 SRL, în calitate de sponsor.
În ceea ce privește rezultatele așteptate, în afară de lucrările elevilor prezentate la ateliere și simpozion, cei din mass-media vor realiza un cont de Facebook și un site al proiectului de parteneriat, revista „Căutătorii de comori” și DVD-uri cu materialele elaborate (lucrări și filme care surprind desfășurarea activităților proiectului), sub îndrumarea reprezentanților Trustului de Presă al M.Ap.N.
Aș vrea să mai adaug și faptul că inițiativa noastră va continua în anii următori, extinzându-se prin implicarea mai multor colegii naționale civile și teologice.

- Învățând unii de la alții și experimentând împreună, se creează acea forță suficient de puternică și necesară care să ne dea nouă, tuturor, garanția continuității în general?
- Evident, doar în unire stă puterea. Și, apoi, mai este vorba și despre împărtășirea unor calități care se formează în instituțiile din care provin acești elevi, conform specificului fiecăreia. De pildă, elevii din colegiile civile, frumoșii nebuni ai marilor orașe, vor aduce cu ei energia, entuziasmul și inventivitatea ființei libere de orice constrângeri. Integrând cadeții colegiilor militare, sperăm ca ceilalți tineri să învețe câte ceva despre forța morală, curaj, disciplină și seriozitate. Crescuți în spiritul religiei strămoșești, stâlpul statornic al unității neamului, elevii din seminariile teologice și-ar putea ajuta colegii să descopere calea spre Dumnezeu, salvatoare în vremuri de restriște sufletească. De toate aceste valori morale au nevoie tinerii arhitecți ai viitorului. Iar pentru a izbuti, e nevoie de colaborare și prietenie! Azi colaborăm într-o piesă de teatru, mâine ne dăm mâna pentru a clădi ceva mult mai măreț.
Va fi pentru toți o călătorie inițiatică. Sufletul curat, îndepărtarea de tot ceea ce este trivial și lupta cu sine pentru a găsi acele resurse interioare care să te facă puternic și invincibil, iată obiectivul fiecărui conducător de grup din acest proiect.

- „Comori ale spiritualității românești” este un proiect al valorilor: identitate națională, unitate și patriotism. Considerați că o expunere a acestora pe orizontală va con­duce spre o conștientizare mai bună a lor de către elevi?
- Nu cred că trebuie expuse ostentativ. Mai curând trebuie prezentate profesorilor care conduc grupurile de elevi, pentru a ști ce să urmărească. Patriotismul este un sentiment și nu se poate rezuma la aplicarea unui regulament obligatoriu. E ca în orice iubire: nu se teoretizează, se naște față de ceva care îți atinge corzile sufletului și de care nu te mai poți despărți ulterior. De aceea, și trebuie să fim foarte atenți ce le prezentăm copiilor. Dacă selecția obiectelor, care se constituie cu adevărat în comori ale spiritualității românești, este bine făcută, acestea vor avea negreșit un mare impact emoțional. Și mai trebuie să fim atenți ca totul să fie în conformitate cu adevărul, cu bunul simț și caracterul pacifist al acestui popor. De altminteri, tinerii de azi sunt destul de inteligenți ca să-și dea seama și singuri de ceea ce este valoros. S-a dus vremea lozincilor. Și, folosind așa ceva, riști să-ți pierzi credibilitatea, or asta ar fi groaznic! Le dăm speranțe, ca mai apoi, să vadă că nici noi nu suntem ceea ce s-au așteptat.

- Interculturalitatea, ca domeniu abordat de dumneavoastră în cadrul proiectului are ca finalitate, în ceea ce privește tânăra generație, o sporire a capacităților de expresie, cu forme și fond, între metaforă și misiune reală în viață?
- Negreșit, cultura înseamnă dezvoltare a omului în toate privințele, și lărgirea universului informațional, și putere intelectuală, și dezvoltare spirituală. Și, dincolo de toate acestea, este temelia pe care se clădesc faptele noastre.
Categoric, activitățile culturale în acest an de desfășurare a proiectului au un volum uriaș având în vedere obiectivele pe care le vor vizita elevii. Dar nu atât volumul lor este important, cât felul în care acestea vor produce schimbări interioare. Unele se vor remarca mai repede, în ceea ce scriu copiii, creații literare, jurnale, reportaje, interviuri sau eseuri pe teme științifice sau de cultură și spiritualitate, altele se vor vedea pe termen lung, în modul în care acești tineri își vor asuma rolul de cetățeni activi în construirea societății românești.

- Ce vă motivează la nivel personal, să aveți astfel de inițiative educaționale prin care reușiți să aduceți culoare într-un peisaj atât de monocromatic, comparând acest proiect cu o reală eliberare a viitorului nostru dintre paranteze?
- Știți, oamenii de cultură și profesorii, în virtutea bunului simț pe care l-au dobândit prin educație și cultură, n-au ieșit niciodată să-și facă dreptate prin forță. Și-au văzut de viața lor, și-au clădit o lume personală, bazată pe valori ca binele, adevărul și frumosul, suferind în tăcere presiunile din afară. Și e bine așa, ca mințile deștepte să nu deranjeze!
Dacă ar fi vorba despre mine, poate că aș trăi în continuare în acest mod, în virtutea inerției. Ce m-a motivat să ies din carapacea programului meu de o viață sunt propriii mei copii și, ca ei, toți tinerii din generația actuală, pe care-i văd tocindu-și coatele pe băncile școlii, căci în colegiul nostru și nu numai, chiar se muncește, și cărora, după finalizarea studiilor, nu știu ce perspective li se deschid. Sunt tineri talentați și inteligenți care pleacă peste hotare pentru a-și realiza visurile. Și aici cine va rămâne? Cine să facă schimbarea în bine la care toți sperăm de atâția ani? Tinerii aceștia sunt viitorul nostru. Fără ei, poporul acesta este pierdut pentru totdeauna.
Atâta vreme cât stăm cu mâinile în sân, așteptând ca cineva să facă o minune, ne merităm soarta. Noi, profesorii, mai mult decât ceilalți, ar trebui să înțelegem odată acest lucru: în mâinile noastre stă viitorul! Noi suntem plugarii care-i pun acestui viitor în brazdă sămânța! Așadar, dincolo de interesele mărunte, ar trebui să ne coalizăm și să facem mai mult pentru ca elevii noștri să vrea să rămână în țară și să lupte, conștienți de faptul că pământul și cultura acestui popor străvechi merită să fie duse mai departe. În fond, cei care l-au apărat și l-au clădit cu prețul vieții lor sunt bunicii bunicilor, bunicilor lor.
E vremea ca valorile să iasă la lumină. Dacă îl cunosc pe Dan Puric, le-aș transmite tinerilor liceeni mesajul acestuia: „Apucați-vă de citit! V-au văduvit de valori și trebuie să învățăm să fim români, să avem cultura necesară ridicării din mulțime!”

 

cap de pagina

Din cultura pământului se naște cultura spiritual㠄Dacă un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ținea pământul!” Cuvintele lui Vasile Conta fac parte din argumentația unui proiect menit să salveze societatea ro­mânească actuală de înstrăinare, de pieire, aducând la lumină valori considerate a fi desuete în zilele noastre. Despre conștientizarea nepăsării față de viitorul acestei națiuni reprezentat de tânăra generație, despre conturarea adevăratelor modele morale, despre cultura și civilizația acestui popor român, ne vorbește Maria-Cornelia Miron, profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.

Suflul Thaliei coboară peste Medgidia Timp de trei zile, la Medgidia, în condițiile unei organizări de excepție, s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Teatru „Tanța și Costel”. În sala de spectacole a Centrului Militar Medgidia, extrem de generoasă, cu o acustică foarte bună, trupe de teatru formate din amatori, sosite din toată țara, ne-au încântat simțurile cu reprezentații bine puse la punct, realizate cu multă pasiune, aspect sesizat și de publicul ce a luat loc zi de zi în fotolii, aplaudând îndelung fiecare piesă în parte.

Oameni și pasiuni Ideea acestui material a pornit de la cele câteva căști militare pe care le-am observat expuse pe un raft în biroul locotenent-colonelului Adrian Negoiță, șeful instrucției și educației din Baza de Instruire pentru Vânători de Munte „Bucegi”. L-am întrebat despre ele și mi-a răspuns că este o veche pasiune a sa de a colecționa căști militare și că, în total, până în prezent, deține 58 de exemplare. Așa am aflat că, de curând, s-au împlinit 100 de ani de la apariția primei căști militare moderne. L-am rugat să ne povestească despre colecția sa și să ne împărtă șească și câteva lucruri despre apariția acestui articol nelipsit, de-a lungul vremii, din echipamentul de instrucție al oricărui militar.

20 de ani de la prima apariție
Sufletele noastre, pagini într-un ziar!
Pe 1 decembrie 1997 a luat ființă un ziar, o publicație nu­mit㠄Curierul Armatei I” la care eu aveam să vin patru ani mai târziu. Ca orice început, mi s-a spus că a fost foar­te greu, dar nimic nu a împiedicat demersul unor oa­me­ni de a realiza ceva minunat. Format mic, A4, două cu­lori, negru și albastru, 8 pagini sau 12 câteodată și o mână de jurnaliști, atent selecționați în funcție de background-ul cu tente filologice. Foarte greu de găsit într-o lume ca­zo­nă la acea vreme! Dar, nu imposibil!



COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACȚIEI.
Web design ltc Ion Papaleț