Nr. 43 din 25 noiembrie 2021
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Puncte de vedere


Responsabilitate și profesionalism,
pârghiile unui comandant

- interviu realizat cu locotenent-colonelul George MIRON, comandantul Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth” -

Daniela DUMITRAȘCU

Din dialogul pe care l-am avut cu locotenent-colonelul George Miron am aflat faptul că a parcurs pas cu pas treptele ierarhiei militare, cariera dum­nealui urmând o traiectorie ascendentă. Împuternicirea în actuala funcție a reprezentat un moment de referință, de o mare încărcătură emoțională. Însă, indiferent de funcțiile ocupate sau de structurile în care și-a desfășurat activitatea, locotenent-colonelul Miron a acordat o atenție deosebită calității muncii depuse. În virtutea acestui crez, a fost preocupat permanent de performanța profesională, o cerință esențială pentru un bun lider. În cei peste douăzeci de ani de carieră au existat etape importante de afirmare profesională (experiența de lucru la eșaloanele superioare), dar și de confirmare a competenței și profesionalismului său, ce au fost dovedite în misiunile externe la care a participat. Tot un moment-cheie în traseul profesional este și actuala funcție pe care a fost împuternicit și căreia i se dedică cu aceeași dăruire și pasiune ca și până acum.

- Vă rog să ne vorbiți despre traseul dumneavoastră profesional, punctând cele mai importante momente care v-au marcat evoluția profesională și la care vă raportați și acum.
- Pot spune că am avut o carieră frumoasă, dar di­­ficilă în același timp. Fiecare etapă, fiecare pas parcurs pe treptele ierarhiei militare și-au pus amprenta asupra formării mele ca ofițer și m-au definit ca personalitate. Am îndeplinit diverse funcții: de comandant pluton, comandant grup cercetare în dispozitivul inamicului și ofițer de stat major în cadrul comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. Cea mai frumoasă și cea mai grea funcție îndeplinită a fost cea de comandant grup cercetare în dispozitivul inamicului în Compania Cercetare a Brigăzii 2 Vânători de Munte. M-am regăsit în ea. Am fost foarte uniți. Eram șase oameni și ne aveam ca frații. Nu cotează că eram comandant. Am avut multe lucruri de învățat de la toți militarii pe care îi aveam în subordine, indiferent de gradul acestora. Apoi, am ocupat funcția de comandant companie la Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei” din Galați. Drumul vieții și al carierei m-au făcut să ajung la Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”, unitate în care m-am format ca parașutist și ca șef al operațiilor. Tot aici, mi s-a împlinit și visul de a ajunge comandant de batalion.
Însă, principalele momente care mi-au marcat evoluția au fost misiunile executate în teatrele de operații din Afganistan. Cele patru dislocări în teatrele de operații au reprezentat un adevărat examen al competenței profesionale pentru fiecare etapă a carierei. În prima misiune, pe timpul Operației ENDURING FREEDOM, am îndeplinit funcția de comandant pluton, ulterior, în a treia misiune, pe timpul Operației ISAF (International Security Assistance Force) am îndeplinit funcția de comandant companie, ambele misiuni fiind executate cu Batalionul 300 Infanterie ,,Sfântul Andrei”. În a doua misiune, am îndeplinit funcția de instructor de nivel companie pentru armata afgană, în cadrul detașamentului ANA TRAINING 7. În 2011, am participat împreună cu Batalionul 495 Ma­­nevră la misiunea din Afganistan unde am ocupat funcția de director Centru de operații tactic în FOB Bullard, provincia Zabul.

- Care a fost obiectivul dumneavoastră prioritar din momentul în care ați preluat comanda unității?
- Pot spune că, momentul martie 2020 a fost cel în care mi-am stabilit prioritățile pentru a prelua această funcție. Chiar dacă funcția de comandant de batalion am preluat-o în 2020 în luna noiembrie, aveam imaginea clară a misiunilor pe care le-a executat batalionul cu un an înainte, respectiv misiunea RESOLUTE SUPPORT din Afganistan din august 2019-februarie 2020. A fost o perioadă foarte grea, ce a cuprins partea de selecție, partea de pregătire și partea de execuție a misiunii Resolute Support. Batalionul s-a întors în lunile ianuarie-februarie din teatrul de operații și a trebuit să execute misiuni tip COVID în cadrul detașamentului București, detașament organizat pe structura Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”, misiuni în sprijinul autorităților locale și a MAI pentru combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Batalionul 495 Parașutiști a desfășurat împreună cu Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni”, misiuni în punctele de prezență alături de autoritățile locale și structuri din MAI. De asemenea, am luat parte la misiuni de pază și control acces pentru diferite obiective critice de pe teritoriul Municipiului București. Așadar, în momentul ocupării funcției de comandant de batalion, principala mea prioritate a fost tranziția structurii de la misiunile de tip COVID, la partea de pregătire și de execuție a exercițiilor pe care unitatea le avea stabilite în planul cu principalele activități pentru anul 2021.

- Care considerați a fi acel mecanism important al succesului pentru a susține din poziția de comandant un batalion de parașutiști?
- Batalionul de parașutiști are misiuni specifice care necesită, o pregătire intensă, mai ales pe linie de specialitate. - - - Mecanismul principal care susține această structură din poziția de comandant reprezintă în egală măsură profesionalismul și o pregătire asiduă, profesionalismul fiind susținut, atât de pregătirea profesională, cât și de experiență. În ceea ce privește pregătirea, batalionul de parașutiști trebuie să aibă continuitate, să se perfecționeze și să se constituie ca o capabilitate. Numărul de parașutiști trebuie să crească de la an la an. Structurile care execută manevra se instruiesc pe parașută rotundă, în timp ce, structurile de cercetare execută antrenamente în vederea inserției pe calea aerului cu parașute din categoria aripă.
În primă fază a unei misiuni ordonate, batalionul de parașutiști luptă doar cu gloanțe și baionetă, după cucerirea obiectivului, urmează să intervină toate celelalte structuri în sprijinul operației.

- Actul de comandă se poate contura numai din prevederile ordinelor, legilor și regulamentelor militare sau și din faptele, acțiunile și exemplele pe care le întâlniți la fiecare subordonat în parte?
- Actul de comandă trebuie să le înglobeze pe amândouă. Prevederile ordinelor, legilor și regulamentelor militare constituie coloana vertebrală a actului de comandă. În principal, actul de comandă este susținut de pregătirea comandantului și a C2-ului de batalion. Pregătirea comandantului și experiența acestuia în mare parte este susținută de exemplele pe care le-a întâlnit pe parcursul carierei militare. În prima parte a traseului meu profesional, am avut șansa să lucrez cu niște profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, ce au reprezentat adevărate modele. Modelele pot fi, atât comandanți, cât și subordonați. Începutul carierei mi-a fost călăuzit de cel care a fost, primul meu comandant de batalion, generalul de brigadă Vătămanu Coantă Gheorghe, cât și de caporalul Cristian Tupiță, cel care m-a învățat bazele alpinismului și tehnici de supraviețuire.
Alți comandanți care și-au pus amprenta asupra evoluției mele în carieră au fost și sunt: general de brigadă Adrian Soci, generalul de brigadă Dorin Toma, general de brigadă Cătălin Ticulescu și colonel Laurențiu Dumitru.
De asemenea, trebuie să spun că experiența teatrului de operații a avut un puternic impact asupra dezvoltării mele în privința actului de comandă. Experiența teatrului de operații te călește, atât în plan personal, cât și profesional, în situații de criză sau în alte situații neprevăzute pentru a găsi cea mai bună soluție în timp oportun.

- Vă rog să punctați câteva elemente ale relației cu subordonații, acei oameni pe care vă bazați pentru îndeplinirea misiunilor unității.
- Principalul element al relației cu subordonații este constituit de respect și profesionalism. Pentru mine reprezintă un întreg. Pe tot parcursul carierei m-am ghidat după spusele lui Napoleon Bonaparte, că fiecare soldat poartă în ranița sa un baston de mareșal, lucru care m-a făcut să îmi respect subordonații în aceeași măsură în care mi-am respectat comandanții. Călăuzit de aceste principii, un lider nu are cum să dea greș.

- Nivelul complex al misiunilor pe care le au de executat militarii necesită o pregătire adecvată. Ce ne puteți spune despre acest aspect? În ce constă pregătirea militarilor?
- Batalionul 495 Parașutiști este o structură unică în cadrul forțelor terestre. Având această unicitate, și având acest specific, pregătirea pe care o desfășurăm trebuie să aibă o continuitate. Pe baza acestei pregătiri, militarul dobândește încredere în sine, în tehnica pe care o folosește, în comandanți și în succesul operației. Chiar dacă misiunea este planificată până la cel mai mic detaliu, din momentul îmbarcării în avion și până în momentul în care intrăm în contact pot să apară foarte multe variabile la care militarii trebuie să dea dovadă de flexibilitate și de capacitatea de a gestiona diferitele situații apărute, pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor stabilite. Pentru a face față în cadrul unui batalion de parașutiști, militarii trebuie să dea dovadă de rezistență la efort fizic și psihic îndelungat, în condiții de izolare. Militarii execută zilnic o pregătire fizică urmată de pregătirea de specialitate, în principal, în complexul de antrenament la sol, dar nu numai. Procesul de instruire continuă cu partea de cunoaștere a tehnicii de parașutare, gestionarea tehnicii de parașutare, partea de instrucție de zbor, saltul cu parașuta și instrucția tactică, respectiv manevra ce trebuie executată la sol, dar și manevra pe verticală executată pentru susținerea operației. De regulă, în cea mai mare parte, misiunile batalionului se bazează pe executarea manevrei pe verticală, prin inserție în dispozitivul adversarului.

- Care au fost cele mai importante activități desfășurate anul acesta și ce ați avea de îndeplinit în continuare?
- În anul 2021, principala activitate a fost exercițiul de mobilizare MOBEX 21 care a implicat pregătirea cazărmii și a dis­pozitivului de mobilizare. După acest exercițiu am conti­nuat procesul de instruire, care a fost desăvârșit prin participarea în cadrul DEFENDER EUROPE 21, a SWIFT RESPONSE 21. Acest exercițiu s-a desfășurat cu strucuturi de parașutiști din cadrul Brigăzii 6 Aeropurtată din Polonia și cu structuri aeropurtate din Olanda, Germania și SUA. Apoi, batalionul a participat la exercițiile Brigăzii 1 Mecanizate „Ar­gedava”, respectiv, AR­GE­DAVA 21 din cadrul exercițiului GETICA 21.
Activitatea de întreținere a tehnicii de sezon, inventarierea materialelor și a documentelor, pregătirea noului an de instrucție, participarea la evenimentele prilejuite de aniversarea zilei naționale, și la cele prilejuite de ziua armatei române sunt alte activități la care vom lua parte.
Cu siguranță, în anul următor vom participa la toate exercițiile eșalonului superior.

- Ce le transmiteți tinerelor cadre militare care se află la în­ceput de drum în acest domeniu?
- Mesajul meu pentru tinerele cadre militare aflate la început de drum este susținut de experiența pe care o am, de cei 24 de ani de carieră, experiență obținută pe baza unei munci asidue. Recomandarea mea este să nu se grăbească în dorința de a trece de la o etapă la alta. Etapa de comandant pluton este foarte importantă, trebuie abordată cu răbdare și cu dorința de perfecționare a abilităților de conducere a subordonaților, abilități ce vor defini actul de comandă pe tot parcursul carierei. Cu prilejul acestei ocazii, rememorez misiunea din 2011, când fiind director TOC, aveam imaginea clară a ceea ce se întâmplă în teren și anticipam pașii pe care trebuie să îi facă comandantul de pluton/companie, având în spate ex­periența acestor funcții. Ușurința de a vedea cu ochii minții o soluție eficientă provine tocmai din această experiență de lucru obținută pas cu pas, în decursul anilor de tocit tălpile bo­cancilor prin poligoanele și terenurile de instrucție din țară, precum și în ariile de responsabilitate ale teatrelor de operații.

 

cap de pagina

Viziune, inovație și responsabilitate Deși îmi desfășor activitatea în acest serviciu de peste trei ani, încep să mă identific cu acest domeniu fo­losindu-mă de experiența acumulată în biroul de formare continuă a personalului militar și personalu­lui civil contractual. Mereu am spus și o spun în continuare că în spatele fiecărei foi de hârtie de pe me­se­le noastre se află un OM care, cu siguranță, dorește ceva sau are o problemă de rezolvat.
Hic et ubique! - Aici și peste tot! Experiența mea profesională constă într-o gamă diversificată de funcții, atât de comandă, cât și de stat major, îndeplinite la diferite niveluri - strategic, operativ sau tactic, lucru care mă ajută în exercitarea, zi de zi, a actului de comandă și a atribuțiilor funcționale. În plus, este clar că leadershipul se poate învăța din teorie, dar cel mai important, abilitățile de leader se cultivă în fiecare dintre noi, comandanții, pe baza experiențelor pe care le avem de-a lungul carie­rei.

Responsabilitate și profesionalism,
pârghiile unui comandant
Din dialogul pe care l-am avut cu locotenent-colonelul George Miron am aflat faptul că a parcurs pas cu pas treptele ierarhiei militare, cariera dum­nealui urmând o traiectorie ascendentă. Împuternicirea în actuala funcție a reprezentat un moment de referință, de o mare încărcătură emoțională. Însă, indiferent de funcțiile ocupate sau de structurile în care și-a desfășurat activitatea, locotenent-colonelul Miron a acordat o atenție deosebită calității muncii depuse. În virtutea acestui crez, a fost preocupat permanent de performanța profesională, o cerință esențială pentru un bun lider.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț