GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

In memoriam

Dumnezeu să-i aibă în pază şi să-i ţină pe toţi cei căzuţi pe front în armura de aur pe care o poartă eroii!


Eroii Diviziei 1 Infanterie ,,Dacica” căzuţi pe altarul datoriei

 

Lacrimi pentru Eroul care a plecat la Cer

Pe 30 martie, când primele raze ale soarelui se întindeau pe nisipul afgan, din baza operaţională au ieşit trei maşini de luptă MRAP (teoretic rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor - Mine-Resistant Ambush Protected) pline cu soldaţi români. În prima se afla Vulpoiu. La aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall, în jurul orei 09.00, maşina de luptă în care se află Vulpoiu, alături de alţi cinci colegi, a fost ţinta „unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă”. În urma exploziei, plutonierul-major Vulpoiu şi-a pierdut viaţa. Este primul militar român ucis în urma unui atac direct al talibanilor împotriva soldaţilor români.

Slt. (pm) Claudiu Constantin Vulpoiu
Căzut la datorie în Afganistan, la 30 martie 2014. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemne de război.

 

Lacrimi din soare pentru eroii noştri

În timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgenţă cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Marinescu a decedat. Militarul, în vârstă de 28 de ani, era necăsătorit.

Slt. (pm) Cătălin-Ionel Marinescu
Căzut la datorie în Afganistan, la 10 mai 2011, în cadrul misiunii ISAF III. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemne de război.

 

5 mai, o altă zi fatidică

În jurul orei 13:30, caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a căzut la datorie în provincia Zabul, Afganistan. În timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav şi a fost evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat. Militarul, în vârstă de 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii.

Slt. (pm) Constantin-Laurenţiu Lixandru
Căzut la datorie în Afganistan, la 5 mai 2011, în cadrul misiunii ISAF III. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemne de război.

 

Eroii nu mor niciodată

Pe timpul executării unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar, autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. Incidentul s-a soldat cu pierderea vieţii celor doi militari.

Slt. (pm) Dan Ciubotaru
Căzut la datorie în Afganistan, la 23 iunie 2010.

Pentru sacrificiul suprem al celor doi militari , ministrul Apărării Naţionale le-a acordat gradul de sublocotenent post-mortem, iar preşedintele României i-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Slt. (pm) Paul Caracudă
Căzut la datorie în Afganistan, la 23 iunie 2010.

 

O inimă de Leu pe ultimul drum

Sergentul-major Valerică Leu, din cadrul Batalionului 33 Manevră, dislocat în Afganistan, a căzut la datorie pe 12 mai, ora 8.30 (ora României), în timpul unei misiuni. Sergentul-major făcea parte dintr-o subunitate de intervenţie solicitată pentru securizarea unei căi de acces. În timpul operaţiunii de securizare subofiţerul a declanşat explozia unei mine antipersonal, fiind grav rănit. Militarului i s-a acordat primul ajutor şi a fost evacuat de urgenţă pe calea aerului la spitalul militar din Baza Lagman. Cu toate eforturile medicale depuse, în urma rănilor suferite, sergentul-major Valerică Leu a decedat. Subofiţerul, promoţie 2003, avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil. De la ministrul Apărării şi primarul George Scripcaru, la ultimul vânător din „Sarmizegetusa”, de la cele mai îndepărtate rude, până la fiul său de numai 4 ani, cu toţii şi-au luat rămas bun de la sublocotenentul post-mortem Valerică Sandu Leu, căzut în Afganistan.

Slt. (pm) Valerică Leu
Căzut la datorie în Afganistan, la 12 mai 2010.

 

Misiune de patrulare

Militarii, din cadrul Batalionului 33 Manevră, executau o misiune de patrulare, marţi, 23 februarie 20010, într-o coloană formată din patru autovehicule HMMWV, în provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. În jurul ororei 5:00 (ora României), la aproximativ 3 km Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, cei cinci membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă pe calea aerului la spitalul din Baza Lagman, conform procedurilor. Pe timpul acordării îngrijirilor, cu toate eforturile depuse de personalul medical, sergentul-major Florin BĂDICEANU a decedat. A căzut la datorie. Subofiţerul, promoţie 2005, avea 31 de ani. El a mai fost în Afganistan, în urmă cu doi ani, şi ştia la ce să se aştepte, dar spera să se întoarcă acasă sănătos, pentru a-şi continua construcţia casei. Era căsătorit, de doar doi ani, avea un băieţel de 2 ani, iar soţia lui Mihaela, va aduce pe lume, în luna martie, cel de-al doilea băieţel. Acesta se va naşte acum fără tată, pe care nu-l va putea vedea decât în fotografii.

Slt. (pm) Florin Bădiceanu
Căzut la datorie în Afganistan, la 23 februarie 2010.

 

O explozie pe timpul misiunii de patrulare

Sergentul-major Claudiu Chira, din Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, a căzut la datorie pe 26 februarie, în Afganistan. El se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat – Kabul). Autovehiculul Humwee, în care se afla militarul, era al doilea într-o
coloană de cinci maşini şi a trecut peste un dispozitiv exploziv blindat (I.E.D) imediat după prânz (15.30 ora României).
În urma exploziei, sergentul-major Claudiu Chira a fost grav rănit. A primit asistenţă medicală la faţa locului şi a fost evacuat cu un elicopter. Pe timpul transportului spre spitalul din Kandahar, subofiţerul a decedat.
Claudiu CHIRA avea 30 de ani şi era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2007. În Afganistan se afla la a doua misiune. Prima dată a fost în Irak. Era „un om deosebit, care-şi dădea şi cămaşa de pe el pentru un camarad”, aşa cum spun colegii lui.

Slt. (pm) Claudiu Chira
Căzut la datorie în Afganistan, la 26 februarie 2009, în cadrul misiunii ISAF III.

 

O zi fatidică

Militarii, din cadrul Batalionului 33 Manevră, executau o misiune de patrulare, marţi, 23 februarie 20010, într-o coloană formată din patru autovehicule HMMWV, în provincia Zabul, pe autostrada A1, Kandahar-Kabul. În jurul ororei 5:00 (ora României), la aproximativ 3 km Nord-Est de Baza Lagman, vehiculul blindat în care se aflau cei doi a trecut peste un 30 august, pe autostrada principală din Qalat, patrula românească din care făcea parte sergentul-major Dragoş Alexandrescu, comandantul piesei 1 din plutonul Ar. 82 mm, a fost surprinsă de un dispozitiv cu acţiune explozivă. Raza de împrăştiere mare a încărcăturii pirotehnice a cuprins întreg echipajul aflat în maşina de luptă. Comandantul de grupăşi-a pierdut viaţa, iar ceilalţi membri ai echipajului au fost răniţi. La doar 32 de ani, cordelina destinului i-a fost tăiată de semenii al căror crez a fost ura.

Slt. (pm) Dragoş Alexandrescu
Căzut la datorie în Afganistan, la 30 august 2008.

 

Lacrimile de la Qalat au ajuns la Galaţi
Sublocotenentul post-mortem Claudiu Marius Covrig făcea parte din Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei” şi se afla în misiune în Afganistan. A fost ucis vineri 13 iunie 2008 în jurul orei 05:00, ora
României, în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 (Qalat – Zabul). Patrula formată din patru transportoare amfibii blindate a fost atacată de forţele insurgente, la aproximativ 50 kilometri de Qalat, fiind lovite două transportoare. În urma atacului fruntaşul Claudiu Marius Covrig, aflat în primul transportor, a fost ucis. Militarii răniţi au primit asistenţă medicală la faţa locului şi şi-au continuat misiunea participând
la securizarea zonei conform procedurilor. Însprijinul militarilor atacaţi a fost trimisă forţa de intervenţie rapidă a batalionului.

Slt. (pm) Claudiu Marius Covrig
Căzut la datorie în Afganistan, la 13 iunie 2008 în cadrul misiunii ISAF III.


Culori de recunoştinţă

La doar 29 de ani, destinul i-a rupt firul mărţişorului şi l-a ridicat la rangul de înger în pagoda lui Dumnezeu. Fapta lui de arme rămâne pictată pe icoana sfântă în culori de recunoştinţă veşnică şi semnată cu picătura sângelui, simbolul jertfei şi pildei.
Un tânăr, un tată, un soţ, un militar, un camarad al nostru a trecut într-o lume aparte, mult prea devreme. Numele lui se va ridica odată cu aura supremă a legendei şi ne va purta afectele spre graniţele regretelor eterne.
Dintr-un mărţişor furat de discul soarelui parşiv, ne-a mai rămas amintirea unui chip frumos şi a unui curaj care a depăşit demult hotarul biruinţei.

S l t . ( pm) Ionuţ Cosmin
Sandu Căzut la datorie în Afganistan, la 20 martie 2008, în cadrul misiunii
ISAF.

 

Vocea deşertului

Diferite căi alegem, diferite drumuri mergem
Dar riscăm către lumină să rămânem fără ţel
Însă orice cale ducem şi orice ar fi s-alegem
Ajungem la-acelaşi capăt unde toţi suntem la fel.”

Ioan Grosaru

Un suflet s-a frânt pe altarul datoriei ostăşeşti. Înainte cu câteva zile de a ne lăsa în amintire veşnică, pilda sa de eroism, am primit pe adresa redacţiei, un reportaj semnat caporal Ion GROSARU. Din nisipurile irakiene, ne relata despre glasul deşertului, o misiune de patrulare noaptea şi, mai ales, despre faptul că „viaţa în această ţară va căpăta, şi cu ajutorul
nostru, un sens”. Pasiunea profesională, devenită demult mucenicie,
într-o legătură cu Divinitatea, care avea un plan mai bun, i-au deturnat
sensul vieţii.
Slt.(p.m.) Ion GROSARU îşi va privi din ceruri camarazii şi pe toţi
cei dragi lui. Şi poate, în jertfa sa, a aflat puterea să înţeleagă că
Dumnezeu l-a luat în oastea sa pentru că era mai curat sufleteşte şi mai
înţelept. Dintr-o fatidică zi de vineri, 21 septembrie, conurile zorilor nu
vor mai lumina la fel pentru slt.(p.m.) Ion GROSARU.

Slt.(pm) Ioan Grosaru
Căzut la datorie în Irak, la 21 septembrie 2007, în cadrul misiunii Iraq Freedom.

 

 

Un înger pe pământ, un erou la ceruri

La 31 de ani, sublocotenentul (p.m.) AUREL MARCU a devenit erou şi s-a grăbit să plece la ceruri. Acest erou, militar român, a căzut la datorie, pe 6 septembrie 2007, în Afganistan. A lăsat pe pământ un înger de fetiţă, de numai cinci ani, o familie îndurerată şi un gol imens în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut.

 

Slt.(pm)Aurel Marcu
Căzut la datorie în Afganistan, la 6 septembrie 2007, în cadrul misiunii Enduring Freedom.

Pe cer s-a mai stins o stea

Sacrificiul pentru alţii rezultă dintr-o bună şi înţeleaptă înţelegere a solidarităţii omeneşti. Aşa ne va rămâne în memorie atitudinea caporalului Ionel DRĂGUŞANU, căzut la datorie, în Afganistan, când Cireşarul voia să-şi mai plimbe potirul de căldură, pe lângă bagheta cerului decapitat de aştri. S-a stins o singură stea, steaua tinereţii, a frumuseţii şi a credinţei, că doar prin jertfa de sine, sufletul nostru seînmulţeşte şi creşte până la puterea măreaţă pe care i-o atribuim Divinităţii. Acolo, în nisipurile virgine ale Afganistanului, tumora teroristă şi-a întins din nou tentaculele. Şi i-a furat unui tânăr visul şi speranţa de a merge înainte. Cuvintele ni se golesc de conţinuturile lor. Imaginea eroului, care a ştiut că nimic nu se naşte în lume fără jertfe şi dureri, s-a înscris cu litere de-o şchioapă în pagina de istorie naţională.

Slt.(pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu
Căzut la datorie în Afganistan, la 20 iunie 2006, în cadrul misiunii Enduring Freedom.

 

Pune tată steag la poartă şi mă iartă c-am murit!

O mamă care nu mai are lacrimi să plângă. Un tată cu faţa împietrită, ce merge ca în vis în urma cutiei metalice, sigilate, strângând la piept, inconştient, Drapelul cu care fusese înfăşurat sicriul, de parcă acoloar fi fost sufletul băiatului său. Un coşmar din care nu se va mai trezi niciodată, căci nu este durere mai mare pe pământ decât aceea când se răstoarna ordinea firească a lucrurilor şi părinţii ajung să-şi îngroape copiii. Atunci nu mai contează onoruri, nici ranguti, nimic! O noapte întunecată, cu vânt ce înfioară întreaga asistenţă. Cuvintele locotenentului Andrei BORŞAN, colegul lui Narcis, ne pătrund în suflet: “Cu siguranţă, Divinitatea are, pentru el, un plan mai bun... Dumnezeu l-a chemat la el, atât de tânăr, pentru că l-a găsit mai curat. Aşa cum noi luăm din grădină floarea cea mai frumoasăşi o aşezăm în vază, la loc de cinste, în acelaşi fel, Dumnezeu a voit să ia la el această floare a Armatei Române, cu numele de Narcis.”
Tot din acelaşi motiv I-a chemat la El şi pe Ionel, pe Ioan şi pe Ionuţ.
Orice alte cuvinte sunt de prisos.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Slt.(pm) Narcis Şonei
Căzut la datorie în Afganistan, la 24 aprilie 2005, în cadrul misiunii Enduring Freedom.

 

Mai aproape de cer

Născut la 6 iunie 1961 în localitatea Borăscu, judeţul Gorj era şef de autostaţie la Batalionul 26 Infanterie. Participări la misiuni în Teatrele de Operaţii: Angola -  “UNAVEM III” – 1996 şi Kosovo - „TASK FORCE AQUILA”- 2002.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Slt.(pm) Emanoil Ciobanu
Căzut la datorie în Kosovo, la 24 februarie 2002, în cadrul misiunii TASK FORCE AQUILA”

 

Departe, în inima Africii

Născut la 26 decembrie 1972, a fost mecanic auto la Batalionul 16 Infanterie şi a participat la Misiunea "UNAVEM III" - Angola.

Slt.(pm) Valentin Leoveanu
Căzut la datorie în Angola, la 17 iunie 1996, în misiunea “UNAVEM III” .

 

 

cap de pagina

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal şi nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleţ