Nr. 43 din 25 noiembrie 2021
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Repere în cotidian

Ziua Veteranilor

Maistru militar principal Iulian CADULENCU

iua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.
Ziua de 11 Noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii
Romania - prin intermediul Asociaţiei ,,Camarazii”, a înregistrat oficial Bujorul românesc (specie ocrotită de lege), ca simbol de reprezentare al acesteia la toate evenimentele dedicate eroismului manifestat pe câmpurile de luptă de ostaşii Armatei României.
Purtând la rever si la piept insigne sau cocarde cu bujorul românesc, participanţii la activităţi demonstrează recunoştinţa, consideraţia şi respectul nostru pentru veteranii din teatrele de operaţii, veteranii de război precum si pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile.
România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 Noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

BRAŞOV
În data de 11 noiembrie, Brigada 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa” recunoaşte contribuţia şi meritele militarilor participanţi la misiuni în teatrele de operaţii.
La nivelul garnizoanelor Braşov, Predeal, Câmpulung şi Curtea de Argeş au avut loc ceremonii militare şi religioase menite să comemoreze jertfa celor opt eroi căzuţi în teatrele de operaţii între anii 2007-2010.
Eroii Brigăzii 2 Vânători de Munte ,,Sarmizegetusa”:
Sublocotenentul(pm) - Aurel Marcu, căzut la datorie pe 6 septembrie 2007;
Sublocotenentul(pm) Dragoş Traian Alexandrescu, căzut la datorie pe 31 august 2008;
Sublocotenentul(pm) Claudiu Chira, căzut la datorie pe 26 februarie 2009;
Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş, căzut la datorie pe 7 aprilie 2009;
Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu, căzut la datorie pe 23 februarie 2010;
Sublocotenentul (pm) Valerică Leu, căzut la datorie pe 12 mai 2010;
Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru, căzut la datorie pe 23 iunie 2010;
Sublocotenentul (pm) - Paul Caracudă, căzut la datorie pe 23 iunie 2010.

BUZĂU
Instituţia Prefectului - Judeţul Buzău, în colaborare cu Garnizoana Buzău, au desfăşurat activităţi dedicate, Zilei Veteranilor, joi, 11 noiembrie, la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău şi la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii din comuna Smeeni, din judeţul Buzău.
Ţinând cont de restricţiile impuse de contextul epidemiologic actual, activităţile s-au desfăşurat în format restrâns, fără participarea publicului şi au constat în depuneri de coroane atât la mormintele eroilor căzuţi în teatrele de operaţii cât şi la monumentul dedicat acestora din localitatea Smeeni.
După momentul de reculegere şi oficierea serviciului religios la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii din comuna Smeeni, comandantul garnizoanei Buzău, general-maior Dragoş-Dumitru Iacob a dat citire mesajului şefului Statului Major al Apărării cu prilejul Zilei Veteranilor.
Ceremonia s-a încheiat cu intonarea de către Muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie „Getica” a Imnului Eroilor şi de­punerea de coroane de flori.

Repere în cotidian Depunerea jurămân tului militar la Academia Forţelor Terestre În urmă cu două luni au ales un nou drum, cel al formării şi in­stru­irii în Academia Forţelor Te­res­tre „Nicolae Bălcescu” din Si­biu, iar vineri, 22 octombrie, în pre­zenţa şefului Statului Major al For­ţelor Terestre, general-maior Iu­lian Berdilă, studenţii din anul I au depus jurământul de credinţă faţă de neam şi ţară, făcând, prin cu­vintele rostite, promisiunea so­lem­nă de a se închina crezului va­lo­rilor de necontestat: Patrie, Onoa­re, Datorie.
Situaţia epidemiologică actuală a făcut ca ceremonia să se des­făşoare în format restrâns, fără participarea rudelor şi invita­ţi­lor studenţilor, în conformitate cu măsurile stabilite privind prevenirea şi limitarea infectării cu vi­rusul SARS CoV-2.
În linia întâiCampionatul militar de orientare Centrul de Perfecţionare Geniu şi EOD ,,Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, a fost în perioada 15-18.10.2021, gazda Campionatului militar de orientare - etapa finală între instituţiile militare de învăţământ. Opt loturi sportive din instituţiile militare de învăţământ: Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Institutul Medico-Militar din Bucureşti, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” şi Şcoala de Instruire pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică s-au prezentat la start.

Eveniment Exerciţiul Junction Strike 2021 Marţi, 9 noiembrie, s-a desfăşurat Ziua Distinşilor Vizitatori la exerciţiului Forţelor pentru Operaţii Speciale JUNCTION STRIKE 2021, organizată la poligonul Sângiorgiu de Mureş. La activitate au participat ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu. Alături de conducerea MApN, au mai fost prezenţi şi comandanţi ai forţelor pentru operaţii speciale din ţări aliate şi partenere (Albania, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria).

Repere în cotidian Ziua Veteranilor Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.
Ziua de 11 Noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal şi nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleţ