Nr. 43 din 25 noiembrie 2021
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Repere în cotidian

Depunerea jurământului militar la Academia Forțelor Terestre

Elena ANDREI

urmă cu două luni au ales un nou drum, cel al formării și instruirii în Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, iar vineri, 22 octombrie, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, studenții din anul I au depus jurământul de credință față de neam și țară, făcând, prin cu­vintele rostite, promisiunea solemnă de a se închina crezului valorilor de necontestat: Patrie, Onoare, Datorie.
Situația epidemiologică actuală a făcut ca ceremonia să se des­fășoare în format restrâns, fără participarea rudelor și invitaților studenților, în conformitate cu măsurile stabilite privind prevenirea și limitarea infectării cu virusul SARS CoV-2.

Mesajul gl. bg. prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, adresat studenților și părinților acestora::
„Prin jurământul de credință pe care îl veți rosti veți purta în suflet drapelul românesc, simbol al gloriei și onoarei militare, al unității poporului român. De astăzi reprezentați, alături de ceilalți militari ai țării, forța, puterea și viitorul României.
Pregătirea academică, militară și cea fizică sunt pilonii care vor sta la baza dezvoltării dumneavoastră ca buni militari. Depuneți efort pentru a vă instrui, pentru a deveni specialiști în domeniile dumneavoastră de activitate. Dragi părinți, nici în acest an situația pandemică nu ne-a permis să vă avem fizic alături. Sperăm însă ca acest moment de trăire intensă să ajungă la dumneavoastră prin intermediul transmisiei live prin care vă facem martori la jurământul fiicelor și fiilor pe care cu atâta dragoste i-ați crescut și educat. Am convingerea că sufletește sunteți cu noi și că în viitor veți continua să vă sprijiniți și motivați copiii, așa cum ați făcut-o și până acum.
Vreau să vă asigur, totodată, că depunem toate eforturile pentru a le oferi, prin măsurile întreprinse, un mediu sigur și din punct de vedere epidemiologic pe timpul cât se află la studii în Academia Forțelor Terestre”.

Mesajul studentului Rareș Andrei Păuna rostit cu ocazia depunerii Jurământului Militar: « „Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra ființa și neatârnarea țării noastre” spunea cândva un voievod, Maria Sa, Ștefan cel Mare.
Au trecut peste vorbele lui cinci secole, între timp România este parte a unei alianțe politico-militare puternice, iar noi ne aflăm în fața dumneavoastră, JURÂND! Asta înseamnă că jocul cu săbii de lemn a trecut, că este rândul nostru să continuăm lupta și sacrificiul strămoșilor pentru ca să putem fi numiți în continuare ROMÂNI!
Poate că emoția din glasul nostru nu se va simți cu aceeași intensitate acasă, acolo de unde ne urmăresc părinții și frații noștri, poate că nu v-am convins că putem și că vrem. Poate că aceste zile ne oferă multă incertitudine și dezbinare. Însă, noi, studenții anului I ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, vă spunem atât:
Priviți-ne cu încredere!
NOI suntem nădejdea de azi și de mâine a României și românismului!
NOI vom lupta cu credință și cu iubire pentru aproapele nostru!
NOI vom pune mai presus de tihna noastră: Patria, Onoarea, Datoria!
Noi vom lupta să avem o ROMÂNIE!
Și, dacă vom greși părinților, iubitei sau iubitului, prietenilor, vom cere iertare! Dar, de vom greși românilor, armatei și țării, NOI te rugăm pe tine, PATRIA NOASTRĂ, să nu ne ierți!»

.Mesajul gl. mr. Iulian Berdilă, șeful Statului Major al For­țelor Terestre, adresat studenților:
„Jurământul de credință este o piatră fundamentală a devenirii dumneavoastră, dar în același timp deschide drumul unei serii de provocări, de oportunități, de confirmări sau chiar de renunțări, în anumite cazuri, pentru etapa următoare.
Aveți în fața dumneavoastră o perioadă în care trebuie să vă dovediți, în primul rând dumneavoastră, că sunteți determinați și făcuți pentru această profesie, o profesie care nu este un job de zi cu zi, este o profesie destinată apărării fiecăruia dintre noi. Odată angajați astăzi prin jurământul de credință vă semnați acest contract de valoare pentru viitorul dumneavoastră și pentru ceea ce urmează să deveniți. Forțele Terestre, Armata României vă așteaptă cu brațele deschise, ca un produs rafinat, competent, determinat pentru ceea ce urmează și mai ales ca un element al spiritului de echipă.
Mai mult decât oricând, intrați astăzi prin jurământul de credință într-o operație reală, cea împotriva pandemiei. Am să fac apel la dumneavoastră să aveți grijă unul de celălalt, să rămâneți determinați în a lupta cu această pandemie pentru fiecare dintre voi și pentru noi toți, inclusiv pentru cei de acasă”.

.

 

cap de pagina

 
Repere în cotidian Depunerea jurămân tului militar la Academia Forțelor Terestre În urmă cu două luni au ales un nou drum, cel al formării și in­stru­irii în Academia Forțelor Te­res­tre „Nicolae Bălcescu” din Si­biu, iar vineri, 22 octombrie, în pre­zența șefului Statului Major al For­țelor Terestre, general-maior Iu­lian Berdilă, studenții din anul I au depus jurământul de credință față de neam și țară, făcând, prin cu­vintele rostite, promisiunea so­lem­nă de a se închina crezului va­lo­rilor de necontestat: Patrie, Onoa­re, Datorie.
Situația epidemiologică actuală a făcut ca ceremonia să se des­fășoare în format restrâns, fără participarea rudelor și invita­ți­lor studenților, în conformitate cu măsurile stabilite privind prevenirea și limitarea infectării cu vi­rusul SARS CoV-2.
În linia întâiCampionatul militar de orientare Centrul de Perfecționare Geniu și EOD ,,Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, a fost în perioada 15-18.10.2021, gazda Campionatului militar de orientare - etapa finală între instituțiile militare de învățământ. Opt loturi sportive din instituțiile militare de învățământ: Academia Naval㠄Mircea cel Bătrân”, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academia Tehnică Militar㠄Ferdinand I”, Institutul Medico-Militar din București, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” și Școala de Instruire pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică s-au prezentat la start.

Eveniment Exercițiul Junction Strike 2021 Marți, 9 noiembrie, s-a desfășurat Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiului Forțelor pentru Operații Speciale JUNCTION STRIKE 2021, organizată la poligonul Sângiorgiu de Mureș. La activitate au participat ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu. Alături de conducerea MApN, au mai fost prezenți și comandanți ai forțelor pentru operații speciale din țări aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Georgia, Grecia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Republica Moldova și Ungaria).

Repere în cotidian Ziua Veteranilor Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați.
Ziua de 11 Noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț