Nr. 04 din 30 aprilie 2023
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Repere în cotidian

Ziua Forţelor Terestre Române

Cristian ALDESCU , Daniela DUMITRASCU

fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătorește Ziua Forțelor Terestre, cea mai cuprinzătoare și reprezentativă categorie de forțe a Armatei române, al cărei patron spiritual și ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.
În calendarul ostășesc, 23 aprilie este o dată-reper ce are semnificații profunde pentru militarii de toate gradele, acei oameni pentru care nobila datorie față de țară și neam a reprezentat întotdeauna un adevărat crez.
Pentru a celebra cum se cuvine cea mai numeroasă categorie de forțe din Armată, în toate garnizoanele din țară au fost organizate o serie de manifestări ce au cuprins: simpozioane, prezentări de tehnică militară, armament și echipamente, precum și ceremonii militare și depuneri de coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor, concerte ale muzicilor militare și spectacole artistice susținute de către formațiile cercurilor militare.
Evenimentul aniversar a fost marcat în garnizoana Iași prin organizarea unor activități premergătoare acestei zile, ce au constat în diferite întreceri sportive și militare.
Totodată, s-a desfășurat competiția „Cel mai bun trăgător”, ce a reunit toate categoriile de militari și a constat în trageri la precizie, în poligonul de garnizoană Mogoșești.
De asemenea, la Palatul Oștirii din Copou s-a desfășurat o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia s-a dat citire mesajului ministrului Apărării naționale, cu prilejul Zilei Forțelor Terestre, urmat de un Te-Deum oficiat de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Romano-Catolice, alocuțiuni ale reprezentanților autorităților locale, precum și premierea militarilor care s-au clasat pe primele locuri.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, membri ai asociațiilor de militari în rezervă și în retragere, reprezentanți din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și distinși oaspeți ai mediului academic și universitar.
Activitatea s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizată și cu defilarea efectivelor marii unități din dealul Copoului.
Structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu administrația publică locală și Mitropolia Ardealului au organizat la „Monumentul ostașului din toate timpurile”, amplasat în fața Cercului Militar, Ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori, cu prilejul aniversării Zilei Forțelor Terestre și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință (patronul spiritual al Forțelor Terestre).
Odată cu prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în municipiul Medgidia, a avut loc o ceremonie militară și religioasă organizată la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, la care au participat militari din cadrul Regimentului 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”, Batalionului 911 Infanterie „Capidava” și Batalionului 345 Artilerie „Tomis”, reprezentanți ai instituțiilor publice locale, oficialități militare și civile.
Cu acest prilej, s-a dat citire ordinului de avansare în grad a unor militari din Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”, iar comandantul regimentului, colonel Eugen Călin, a felicitat și mulțumit personalului pentru modul exemplar de îndeplinire a misiunilor, precum și familiilor acestora, pentru sprijinul permanent pe care l-au acordat militarilor.
În contextul manifestărilor dedicate Zilei Forțelor Terestre Române, Batalionul 300 Infanterie Mecanizat㠄Sfântul Andrei” Galați a organizat pe data de 25 aprilie 2023, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Galați, Ziua Porților Deschise.
Aproximativ 200 de preșcolari și elevi ai claselor gimnaziale, însoțiți de profesori îndrumători, au vizitat unitatea militară, având parte de multe surprize, pregătite de infanteriștii gălățeni.
În cadrul vizitei, copiii au putut admira o expoziție de tehnică și echipamente militare, apoi au vizitat Sala de Tradiții a unității.
Locuitorii municipiului Buzău au asistat la un concert de promenadă organizat de Divizia 2 Infanterie „Getica” în foișorul din Parcul Crâng.
Concertul a fost susținut de către muzica militară a garnizoanei Buzău, iar buzoienii s-au putut bucura de un variat repertoriu al acesteia.
Totodată, la eveniment a fost amenajat, pentru cei interesați, un stand de informare privind oferta educațională a sistemului militar.
În perioada 19-21 aprilie, în garnizoana Curtea de Argeș au avut loc o serie de evenimente printre care s-a numărat și executarea unei ședințe de tragere cu armamentul de infanterie, la care au fost invitați să participe membri ai autorităților publice locale, reprezentanți din cadrul echipelor Salvamont Argeș, jurnaliști și membri ai comunității locale.
De asemenea, la sediul batalionului a avut loc o competiție sportivă, ce a presupus parcurgerea unui traseu aplicativ, activitate prin care vânătorilor de munte le-au fost testate abilitățile fizice și psihice.
Cu aceeași ocazie, în cadrul structurilor Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au fost organizate, ceremonii militare și religioase la monumentele eroilor și Ziua Porților Deschise.
La cea din urmă activitate, au fost pregătite și prezentate standuri cu echipament, armament, tehnică de luptă specifică fiecărei structuri, ateliere de alpinism ce s-au adresat în mod deosebit personalului din afara MApN, oferind astfel prilejul ideal pentru vizitatori de a interacționa cu militarii și echipamentele prezentate.
În garnizoana Câmpulung, Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” a fost vizitat de elevii școlilor din localitate și din comunele învecinate. Atracțiile pentru cei mici au fost monumentele ridicate în cinstea eroilor batalionului, capela militară ridicată în anul 1939 și adăpostul improvizat. Totodată, în data de 20 aprilie, vânătorii de munte câmpulungeni au organizat un ceremonial militar și religios cu depuneri de coroane și jerbe de flori atât la Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, în memoria soldaților căzuți pe toate câmpurile de luptă din toate timpurile, cât și în incinta unității, onorând astfel sacrificiul suprem depus de militarii batalionului.
Vânătorii de munte de la Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal au primit vizita elevilor Școlii Generale nr. 27 din Brașov și Colegiului „Ion Kalinderu” din Bușteni. Cu acest prilej, elevii au luat contact cu instrucția specifică vânătorilor de munte, având ocazia să experimenteze tehnici de cățărare la panoul artificial din incinta unității.
În garnizoanele Brașov și Ghimbav, curioșii au trecut porțile Batalioanelor 228 Apărare Antiaerian㠄Piatra Craiului”, Batalionului 229 Sprijin Logistic „Cumidava” și Batalionului 206 Artilerie „General Mihail Lăcătușu”, fiindu-le prezentate aruncătoarele de 120 mm, autospecialele de poliție militară și pe cele de evacuare și acordare a sprijinului medical, tunurile 2 x 35 mm Oerlikon și tehnica modernă de transport logistic.
În data de 21 aprilie, militarii din Garnizoana Bârlad au desfășurat un ceremonial militar dedicat sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre.
Activitatea a debutat cu primirea și introducerea în formații a Drapelelor de Luptă ale unităților militare din garnizoană, au fost citite mesajele comandanților eșaloanelor superioare cu ocazia acestei sărbători, au fost premiați câștigătorii competițiilor sportive, s-a dat citire ordinelor de avansare în grad, înainte de termen a soldaților și gradaților profesioniști.
Activitatea s-a încheiat cu defilarea unităților militare din garnizoană.
La Batalionul 136 Geniu „Apulum” a avut loc o ceremonie militară prin care au fost avansați la gradul următor militari ai batalionului. În semn de recunoaștere a îndeplinii ireproșabile a sarcinilor și misiunilor încredințate, caporalului clasa I Lazăr Nicolaie și caporalului clasa a II-a Șimandi Dan-Aurel le-a fost înmânată Emblema de Onoare a Forțelor Terestre.
Totodată, au avut loc activități de promovare a Armatei României în Poligonul de tragere „Micești”, cât și o campanie de plantare de copaci în cadrul cazărmii.
Și Detașamentul de Apărare Antiaerian㠄Iron Cheetahs” dislocat în Polonia a organizat competiții sportive precum: biliard, tenis de masă, baschet, volei și fotbal.
Spiritul competitiv al militarilor a fost demonstrat prin participarea aliaților americani, britanici, croați și polonezi din cadrul Grupului de Luptă.
Această activitate a contribuit la creșterea gradului de coeziune și la îmbunătățirea cooperării între națiuni.
Premierea câștigătorilor competițiilor sportive s-a desfășurat în cadrul unei ceremonii militare organizată pe platoul bazei de instrucție din Bemowo Piskie.
De asemenea, mai mulți soldați gradați profesioniști din cadrul detașamentului, au fost înaintați în gradul următor, pentru îndeplinirea ireproșabilă a sarcinilor și atribuțiilor de serviciu.
Activitățile desfășurate la Mall AFI Cotroceni și în Parcul Carol din București s-au înscris și ele în seria manifestărilor dedicate Zilei Forțelor Terestre. Acolo au fost organizate expoziții de tehnică, armament și echipamente militare.
Vizitatorii au putut vedea și mânui armament și tehnică aflate în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale, complete de parașutare, armament și materiale prezentate de militarii Batalionului 495 Infanterie ,,Căpitan Ștefan Șoverth’’, echipamente specifice specialităților EOD.
Pușca cu lunetă M 107 Barreta, calibru, 12,7x99mm, arma HK MP 9X19 mm, arma HK 416 și M 249 SAW (Squad Automatic Weapon) au reprezentat un punct de maxim interes pentru copiii nerăbdători să vadă cum arată armele reale. Aflați sub atenta supraveghere a militarilor, cei mici au putut face exerciții de mânuire a armamentului și au aflat informații despre tehnici de supraviețuire și autoapărare.
Mașinile de luptă au fost luate cu asalt de către vizitatori care erau dornici să le exploreze interiorul.
Standul de prezentare al Batalionului 265 Poliție Militară a atras un număr mare de vizitatori care au putut vedea tehnică și materiale specifice acestei specialități militare: pușca mitralieră, calibru 5,45, scanner pentru metal, bastoane de îndrumare a circulației, stații radio de emisie-recepție și un echipament antivandal.
Un impact major asupra publicului l-au avut lecțiile demonstrative de floretă, sabie și spadă ale sportivilor Clubului ,,Steaua’’.
De asemenea, în AFI Cotroceni au fost amenajate standuri de promovare a profesiei militare. Studenții din instituțiile de învățământ subordonate Statului Major al Forțelor Terestre au oferit tinerilor detalii despre procesul de recrutare, selecție și admitere în învățământul militar.
Biroul de Informare și Recrutare din cadrul Centrului Militar al sectorului 1 le-a oferit tinerilor o informație importantă. Anul acesta nu se va mai susține examen de admitere la școlile postliceale de subofițeri și maiștri militari, iar intrarea în aceste instituții militare de învățământ se va face pe baza notei obținute la Bacalaureat.
De o înaltă ținută artistică, spectacolele susținute de grupurile Colegiului Național Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și concertele de fanfară ale Muzicii Militare a Brigăzii 1 Mecanizată ,,Argedava’’ au întreținut atmosfera de sărbătoare.
Activitățile dedicate Zilei Forțelor Terestre s-au încheiat duminică, 23 aprilie odată cu, poate, cea mai așteptată și, totodată, plină de însemnătate parte a zilei, respectiv retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 495 Parașutiști, pe traseul Parcul Carol - Ministerul Apărării Naționale - Palatul Cotroceni - sediul Statului Major al Forțelor Terestre.
cap de pagina

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț