Nr. 36 din 27 iunie 2016
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"


Artiști printre noi

Plutonier Adriana Stănilă, Daniela Țăruși

  spune că actul creației este o formă de meditație. Este un moment în care te lași posedat de propriul suflet și invers, așa cum se întâmplă în restul timpului! De la articolele de îmbrăcăminte ale păpușilor din vremea copilăriei și până la ceea ce fac acum, pot spune că nu a trecut nici o zi fără s㠄meșteresc” ceva, fie și mental. Dependența de acest hobby m-a inspirat să pun în ranița pentru misiunea din Afganistan două perforatoare și câteva coli din carton, sperând că voi avea, din când în când, răgaz pentru a face flori; și spun inspirație, pentru că nu a durat mult și conducerea batalionului mi-a solicitat 22 de mărțișoare, întrucât Martie bătea la ușă…
Astăzi realizez felicitări, invitații și decorațiuni pentru diferite ocazii, „apucătur㔠- după cum zicea mama – ce m-a făcut să investesc foarte mult în materialele pe care le folosesc (carton, matrițe, șabloane, tușiere, ștampile, prafuri de embosare etc.).

 


Din dorința de a se exprima pe sine, după cum mi-a mărturisit, plutonierul-adjutant Mihaela Drăgoi a ales să creeze obiecte din hârtie împletită. Este o tehnică veche, de origine braziliană, ce poartă numele maya. Au existat întotdeauna mici încercări artistice, cum ar fi cusătura numită goblen, însă au fost abandonate. Și, pentru că există un timp pentru toate, dar, mai ales un anotimp, iarna trecută s-a dovedit a fi decisivă în hotărârea de a confecționa astfel de obiecte, iar în primăvară, chiar de 1 Martie au apărut și primele creații handmade, marcă proprie neînregistrată. Este vorba despre poșete, realizate din hârtie de împachetat cadouri. Lucrurile nu s-au oprit aici. Ca printr-o magie, din banala coală de hârtie împletită cu multă răbdare și migală, au luat naștere diverse obiecte ce au un mare impact vizual, cum ar fi: tablouri (la confecționarea unei astfel de lucrări a fost folosit chiar un număr al ziarului Curierul Armatei. Însă, este permis orice sacrificiu făcut în numele artei.), coșulețe și vaze decorative confecționate din hârtie creponată sau pentru filtru de cafea, coperți de carte, coliere, decorațiuni de brad etc.
Aflată într-o continuă căutare de materiale și accesorii decorative, doamna Drăgoi nu se va opri, până ce nu va avea o linie proprie, bine definită, așa cum îi stă bine oricărui artist care se respectă.


cap de pagina

Oameni și pasiuni Ideea acestui material a pornit de la cele câteva căști militare pe care le-am observat expuse pe un raft în biroul locotenent-colonelului Adrian Negoiță, șeful instrucției și educației din Baza de Instruire pentru Vânători de Munte „Bucegi”. L-am întrebat despre ele și mi-a răspuns că este o veche pasiune a sa de a colecționa căști militare și că, în total, până în prezent, deține 58 de exemplare. Așa am aflat că, de curând, s-au împlinit 100 de ani de la apariția primei căști militare moderne. L-am rugat să ne povestească despre colecția sa și să ne împărtă șească și câteva lucruri despre apariția acestui articol nelipsit, de-a lungul vremii, din echipamentul de instrucție al oricărui militar.

Căpitanul Sadoveanu și Marele Cartier General Datorăm aflarea mai multor amănunte din traseul vieții de militar, parcurs de marele nostru scriitor, Mihail Sadoveanu, unor împătimiți cercetători ai arhivelor de profil. Rândurile de față nu ar fi fost posibile fără consultarea contribuției semnate Gh. Diaconescu, la constituirea unui impresionant volum de studii și comunicări, circumscrise temei „Arhivistica militară românească în slujba istoriografiei naționale”.

Artiști printre noi Se spune că actul creației este o formă de meditație. Este un moment în care te lași posedat de propriul suflet și invers, așa cum se întâmplă în restul timpului! De la articolele de îmbrăcăminte ale păpușilor din vremea copilăriei și până la ceea ce fac acum, pot spune că nu a trecut nici o zi fără s㠄meșteresc” ceva, fie și mental. Dependența de acest hobby m-a inspirat să pun în ranița pentru misiunea din Afganistan două perforatoare și câteva coli din carton, sperând că voi avea, din când în când, răgaz pentru a face flori; și spun inspirație, pentru că nu a durat mult și conducerea batalionului mi-a solicitat 22 de mărțișoare, întrucât Martie bătea la ușă….

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț