Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Așa ne păstrăm tradițiile

Începe reabilitarea Crucii Eroilor Neamului

Ionel BOSTAN

Secretariatul General al Ministerului Apărării Naționale și Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a organizat, în data de 13 decembrie 2017, la Cercul Militar Național, Sala „Alba Iulia” sesiunea „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman - un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”.

Proiectul de Restaurare, reabilitare, conservare și amenajare a unui spațiu expozițional în cadrul monumentului «Crucea Comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial», inițiat și coordonat de Secretariatul general al M.Ap.N., are ca obiectiv general promovarea istoriei na­ționale și conservarea, protejarea și valorificarea acestui monument cultural și istoric de referință pentru România.
Secretarul general al M.Ap.N., dl Dumitru-Codrin Munteanu a ținut o alocuțiune în deschiderea activității, ca reprezentant al Ministrului Apărării Naționale, apoi a vorbit generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării și Olga Macarie, nepoata Mareșalului Constantin Prezan.
În prima parte a sesiunii, ce l-a avut ca moderator pe Dumitru-Codrin Munteanu, s-a discutat despre „Reabilitarea Crucii Eroilor Neamului”. Astfel, dl Munteanu a prezentat materialul „Proiectul de reabilitare a Crucii Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman: proiect, monografie, expoziție”. Arhitectul Dan Ionescu de la Institutul Național al Patrimoniului a vorbit despre „Problematica primei restaurări a Crucii Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman - 1965”.
Fiul inginerului care s-a ocupat de realizarea monumentului, ing. Alexandru Bartoc, a făcut o prezentare cu tema „Istoricul monumentului și legendele lui”. Vorbind despre intrarea monumentului în „Cartea recordurilor”, în 2013, spunea: „Ideea mi-a venit după ce a murit tatăl meu, în 1995. El a avut dorința să se facă ceva pentru a se consolida crucea. Tata era sigur că e cea mai mare cruce din lume. Eu am dovedit-o prin materialele pe care le-am adunat după șase ani de căutări, după trei dosare stufoase realizate de experți acreditați.” În vara lui 2013 „Crucea Comemorativă a Eroilor Români din primul Război Mondial (Monumentul Eroilor de pe Vârful Caraiman)” a intrat în Guiness Book.
Arhitectul Dan Nicolae Manea, din Bușteni, a vorbit despre „Restituiri istorice - Crucea Caraiman. Ceea ce nu cunoști, nu poți prețui”.
Înainte de pauza de la 11:30 s-a făcut fotografia de grup și s-a vizitat expoziția „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman”.
În partea a doua, denumit㠄Campaniile din 1916-1917”, care l-a avut ca moderator pe generalul-maior (r) dr. Mihai E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, au mai fost prezentate șapte lucrări. Astfel, as.cc.șt. dr. Manuel Stănescu, de la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a vorbit despre „Cadru general al confruntărilor din anul 1916 de pe Valea Prahovei”. Dr. Ion Râșnoveanu, de la Arhivele Militare Naționale Române, a conferențiat pe tema „Acțiunile Brigăzii 9 Artilerie în operațiile militare de pe Valea Prahovei”, iar cc.șt. gr. I Sergiu Iosipescu, de la Institutul Național al Patrimoniului, a prezentat materialul „Valea Prahovei, elemente ale peisajului istoric”.
De la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a mai vorbit cc.șt. Sorin Cristescu despre „Regina Maria a României în Marele Război”, iar cc.șt. Cerasela Moldoveanu a făcut o scurtă prezentare pe tema: „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman - în tradiția și conștiința românească actuală; contribuția românească la comemorarea europeană și mondială a Primului Război Mondial”.
Profesorul univ. dr. Radu Baltasiu, de la Universitatea din București, a înviorat puțin atmosfera vorbind despre „Simbolul, componentă verticală a securității naționale”. În geopolitic㠄sufletul este Axa statului. (…) Important este să recuperăm cerul din sufletele oamenilor”.
Profesorul de matematică Alexandru Jugureanu și Alexandra Crăciunoiu de la Siveco au prezentat „Un proiect digital – România în primul război mondial” care va putea fi folosit de către oricine și de pe orice mediu ce folosește Internetul începând din luna februarie. Dl Jugureanu mai spunea, cu mult aplomb, chiar cu patos, că este profesor de matematică din 1984 și că și-a propus „acest proiect personal, o «Enciclopedie digitală, România 1918 - Oameni, Fapte și Imagini» pentru a scoate istoria din sălile de conferințe și a o duce în mijlocul oamenilor și, mai ales, la îndemâna copiilor în școli”.
În încheiere, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Paul Claudiu Cotîrleț a precizat, printre altele, că în acest an s-au aprobat 1.900 de proiecte pentru refacerea monumentelor și siturilor istorice (95%) din cele peste 2.100 propuse.
La sfărșitul zilei, s-a concluzionat că va mai fi o conferință la începutul anului viitor la Bușteni, iar, din martie 2018, vor începe, efectiv, lucrările de restaurare a „Crucii Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman”.
Valoarea totală a propunerii de proiect este de peste 19 milioane de lei, din care suma de peste 15 milioane lei reprezintă valoarea finanțării externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar suma de 3 milioane de lei reprezintă valoarea cofinanțării cheltuielilor eligibile, asigurată de Ministerul Apărării Naționale.

Lucrările se vor încheia la 31.12.2020.

 

cap de pagina

 

Din cultura pământului se naște cultura spiritual㠄Dacă un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ținea pământul!” Cuvintele lui Vasile Conta fac parte din argumentația unui proiect menit să salveze societatea ro­mânească actuală de înstrăinare, de pieire, aducând la lumină valori considerate a fi desuete în zilele noastre. Despre conștientizarea nepăsării față de viitorul acestei națiuni reprezentat de tânăra generație, despre conturarea adevăratelor modele morale, despre cultura și civilizația acestui popor român, ne vorbește Maria-Cornelia Miron, profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.

Începe reabilitarea Crucii Eroilor Neamului DSecretariatul General al Ministerului Apărării Naționale și Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară a organizat, în data de 13 decembrie 2017, la Cercul Militar Național, Sala „Alba Iulia” sesiunea „Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman - un simbol pentru Centenarul Războiului Reîntregirii României”.

Oameni și pasiuni Ideea acestui material a pornit de la cele câteva căști militare pe care le-am observat expuse pe un raft în biroul locotenent-colonelului Adrian Negoiță, șeful instrucției și educației din Baza de Instruire pentru Vânători de Munte „Bucegi”. L-am întrebat despre ele și mi-a răspuns că este o veche pasiune a sa de a colecționa căști militare și că, în total, până în prezent, deține 58 de exemplare. Așa am aflat că, de curând, s-au împlinit 100 de ani de la apariția primei căști militare moderne. L-am rugat să ne povestească despre colecția sa și să ne împărtă șească și câteva lucruri despre apariția acestui articol nelipsit, de-a lungul vremii, din echipamentul de instrucție al oricărui militar.

20 de ani de la prima apariție
Sufletele noastre, pagini într-un ziar!
Pe 1 decembrie 1997 a luat ființă un ziar, o publicație nu­mit㠄Curierul Armatei I” la care eu aveam să vin patru ani mai târziu. Ca orice început, mi s-a spus că a fost foar­te greu, dar nimic nu a împiedicat demersul unor oa­me­ni de a realiza ceva minunat. Format mic, A4, două cu­lori, negru și albastru, 8 pagini sau 12 câteodată și o mână de jurnaliști, atent selecționați în funcție de background-ul cu tente filologice. Foarte greu de găsit într-o lume ca­zo­nă la acea vreme! Dar, nu imposibil!

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț