Nr. 41 din 12 mai 2019
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Puncte de vedere


Spirit de sacrificiu și camaraderie

- interviu realizat cu colonel Cristian Daniel DAN, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est -

Locotenent Ionuț TOLIȚĂ

votamentul militarilor români, indiferent de zona de proveniență, reprezintă unul dintre aspectele esențiale care au dus la crearea imaginii Armatei României de azi.

- Care au fost provocările comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est?
- Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este primul comandament certificat ca fiind complet operațional, de nivel brigadă, în cadrul Structurii de Forțe a NATO. Personalul comandamentului a înțeles că atingerea Capabilității Finale nu va fi o misiune ușoară, prin urmare, a întâmpinat această nouă provocare cu entuziasm și am reușit împreună să formăm o echipă profesionistă, axată pe succes.

- Acum, când după exercițiul „SCORPIONS FURY 18” din Cincu, comandamentul brigăzii a declarat capabilitatea finală, care sunt prioritățile pentru viitor?
- Înainte de toate, una dintre prioritățile acestui comandament este reprezentată de menținerea nivelului de pregătire atins. De asemenea, un alt aspect important este implementarea Planului de infrastructură 2017-2022. Deja un număr de spații au fost îmbunătățite, printre care Hotelul militar și comandamentul în care ne desfășurăm activitatea de zi cu zi. Până în anul 2022, această cazarmă va fi în cea mai mare parte modernizată. Un alt aspect îl reprezintă înzestrarea cu tehnică nouă, precum transportoarele blindate Piranha V și sistemele antitanc SPIKE.

- Întotdeauna militarii români, mai ales cei de la Craiova, au fost apreciați pentru ținuta și atitudinea lor pe timpul diferitelor activități la care au luat parte. Credeți că mai e ceva de făcut pentru întărirea spiritului de corp?
- Devotamentul militarilor români, indiferent de zona de proveniență, reprezintă unul dintre aspectele esențiale care au dus la crearea imaginii Armatei României de azi. Datorită profesionalismului și seriozității de care au dat dovadă, militarii români au fost mereu apreciați pe timpul exercițiilor și misiunilor internaționale. Cu toate acestea, chiar dacă ne confruntăm cu dinamica de personal, reușim să menținem permanent spiritul de echipă și camaraderie.

- După un an de muncă asiduă, în care a fost implicat întregul personal al marii unități craiovene, care sunt „lecțiile învățate” ce s-au desprins în urma acestui efort?
- În cadrul Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est există o structură specializată pe Lecții învățate. Această structură este menită să identifice „best practices” din punct de vedere al procedurilor folosite și să le mențină la nivel de comandament. Pe lângă acestea, echipa identifică și dacă există disfuncționalități, face recomandări în vederea remedierii acestora și, ulterior, propune un plan de implementare a noilor proceduri. În decursul ultimului an, echipa de Lecții învățate, a avut un rol deosebit de important în tranziția comandamentului de la structură națională, la structură NATO.

- Și, pentru că se apropie sărbătorile lunii decembrie, ce le transmiteți subordonaților dumneavoastră?
- Urez întregului personal al Brigăzii Multinaționale Sud-Est să petreacă Sfintele Sărbători în liniște și pace, împlinire sufletească, și sănătate alături de familie. De asemenea, să treacă în noul an plini de speranță și încredere, dar și cu putere de muncă pentru a face față noilor provocări.

 

cap de pagina

Noi provocări pentru Forțele Terestre Începutul meu de mandat a coincis cu finalul celor două activități de maximă importanță pentru Forțele Terestre: „Noble Jamp” și „Saber Guardian”; activități, de care sunt convins, colegii mei își amintesc cu plăcere. Aprecierile, la final de activitate, atât din partea comandamentelor aliate, pentru „Noble Jamp”, cât și pentru exercițiul bilateral în colaborare cu forțele ce aparțin U.S.Army din Europa, pentru „Saber Guardian”, au fost laudative. Atunci, am învățat foarte multe lucruri împreună. La terminarea activităților, am putut spune că nivelul de interoperabilitate atins, prin cele două exerciții, ne oferă garanții, atât pentru desfășurarea cu succes a activităților viitoare, cât și în cazul în care situația o va impune să putem executa, cu succes, acțiuni de apărare a frontierei dinspre sud-est.
Puterea exemplului Procesul de instruire este continuu, iar repetarea este cheia succesului. Nu este greu să implementezi lecțiile învățate atunci când vrei. Un adevărat lider trebuie să împărtășească experiența acumulată subordonaților, după ce în prealabil, s-au cunoscut și există o încredere reciprocă.
Promovarea lecțiilor identificate, integrarea acestora în programul de pregătire este un proces continuu și obligatoriu, în contextul în care mediul operațional este din ce în ce mai complex și mai dinamic. Lecțiile identificate validate devin lecții învățate pe care noi le aplicăm la instrucție.
Astfel, folosim și valorificăm experiența dobândită pentru a îmbunătăți procesul de pregătire a militarilor și structurilor subordonate brigăzii.
Sigur că, pe lângă aplicarea lecțiilor învățate, trebuie să facem, de fiecare dată, o evaluare, pe baza tendințelor, a mediului operațional și să identificăm opțiunile pe care le avem.

Spirit de sacrificiu și camaraderieComandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este primul comandament certificat ca fiind complet operațional, de nivel brigadă, în cadrul Structurii de Forțe a NATO. Personalul comandamentului a înțeles că atingerea Capabilității Finale nu va fi o misiune ușoară, prin urmare, a întâmpinat această nouă provocare cu entuziasm și am reușit împreună să formăm o echipă profesionistă, axată pe succes.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț