Nr. 40 din 31 august 2018
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Puncte de vedere

 

Black Sea Defense and Aerospace
Cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei

- interviu realizat cu Sebastian Tudor, directorul expoziției „Black Sea Defense and Aerospace“ -

Colonel Ion PAPALEȚ

perioada 16 - 18 mai, la București (Romaero-Băneasa), s-a desfășurat cel mai mare târg din industria de apărare din estul Europei, Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2018. Evenimentul atrage cele mai mari firme din domeniul apărării, securității, securității cibernetice și aeronauticii. Peste 270 de firme de securitate din peste 26 de țări vor expune la București ultimele tehnologii în domeniul apărării. Este cea mai mare ediție BSDA de până acum, fiind incluse toate cele cinci domenii operaționale: terestru, naval, aerian, cyber și spațiu.

Pe durata BSDA 2018, vor avea loc demonstrații și va fi expusă tehnică din dotarea Armatei României, a Forțelor Armate ale SUA, precum și din dotarea Ministerului Afacerilor Interne. Târgul BSDA este organizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Administrației Naționale a Penitenciarelor, ANCEX, precum și cu suportul SRI, SPP, Patromil și OPIAR. Producătorii români din domeniile apărării, securității și securității cibernetice concurează cu marile nume din SUA, Franța, Marea Britanie sau Germania, în condițiile în care Ministerul Apărării are un buget record pentru înzestrare în acest an (cheltuieli militare cu 50% mai mari). BSDA 2018 aduce în România cele mai mari firme din lume din domeniul apărării și securității cum ar fi: Lock -heed Martin, cel mai mare contractor din lume, Raytheon, General Dynamics, General Dynamics European Land Systems, Harris, Bell, Textron, L3 Technologies, FLIR Systems, Rockwell Collins, Elbit Systems, Rafael Advanced Defense Systems, Thales, Airbus, Airbus Helicopters, Naval Group. Vor fi prezenți la expoziția de la Romaero, Băneasa și producători români: grupul UTI, Romarm, Romaero, Aerostar SA, Rom Tech, Pro Optica, Compania certSIGN.

- Pentru a lămuri anumite lucruri, vă rog să ne spuneți cine este firma TNT, cu ce se ocupă și care este legătura cu BSDA?
- TNT Production este organizatoarea expoziției BSDA. Black Sea Defense and Aerospace, denumirea evenimentului, este un produs al TNT. TNT are ca obiect de activitate, singurul, de altfel, organizarea de târguri și expoziții, conferințe, seminarii etc. Organizăm asemenea activități în toată România, dar și în afara țării. Mai avem pe același domeniu - cel militar - un târg în Croația și unul în Kuweit, în anii impari, în primăvară și iarna. Mai există și alte evenimente în alte țări. În România, îl avem doar pe acesta - BSDA.

- Ce importanță, în gama evenimentelor de acest gen, are BSDA? Unde se clasează în lume?
- Ne situăm în categoria de mijloc, cu premise de a urca. Asta și datorită faptului că vor fi alocați cei 2% din
PIB Armatei și, probabil, cum e de așteptat și evenimentul va crește proporțional. Firmele vor veni cât mai multe, vor fi atrase în speranța că vor vinde ceva. Astfel evenimentul nu are decât de câștigat.
- Față de numărul țărilor care și-au anunțat participarea, în prima fază, s-au mai înscris și altele?
- Până la data de 7 mai, când am făcut ultima centralizare, aproape că am închis partea de vânzări, pentru că nu mai avem spațiu deloc. Erau 26 de țări participante. În premieră, avem o firmă din UAE (Emiratele Arabe Unite) și una din China. Noi nu am avut expozanți direcți din aceste țări, care să vină cu standul lor propriu. Este o premieră pentru noi. Statele Unite, ca pondere, au cele mai multe firme participante. De asemenea, avem foarte multe anul acesta din Franța, Italia, Cehia. Este, chiar o prezență masivă din Canada. Este important de amintit că firmele care participă la noi, în acest domeniu, sunt prezente la toate evenimentele din lume. Asta, deoarece ele au produse pentru toate piețele din lume. Firmele care vin la evenimente de genul acesta și, în cazul de față, la BSDA, o fac, cele care vin prima oară sau sunt la început de drum în acest domeniu, în primul rând pentru a lua contact cu piața. Vor să vadă care sunt cerințele Forțelor Armate române și dacă produsele lor se pliază pe aceste cerințe. Vor să promoveze produsul către partea militară. Este, de fapt, sin gura modalitate de a-și promova produsele în România. Nu au alte căi de a se face cunoscuți, nu-și pot face reclamă la televizor, în ziare etc. Este un do meniu de nișă foarte strict în pri vința promovării. Pentru ei, este singura ocazie de a se fa ce cunoscuți de către partea română care poate lua anumite decizii.

- Ce presupune organizarea unui astfel de eveniment? Cât efort se depune?
- Efortul este destul de mare, chiar dacă se desfășoară o dată la doi ani. După ce încheiem acest eveniment, pe 20 mai, deja trecem la organizarea celui care urmează. Chiar din 24, 25 mai, îl lansăm pe cel din 2020. Este nevoie de aproximativ 730 de zile pentru a organiza un astfel de eveniment care durează numai 3 zile. Volumul de muncă este mare pentru că încercăm să atragem cât mai multe firme, de pe tot globul pământesc. La început era mult mai greu să convingem. Acum, la a VII-a ediție, BSDA și-a creat o imagine și e puțin mai ușor. Dacă firmele au bussines aici și au ce câștiga e ușor de convins. Dacă nu, trebuie convinși prin ceea ce organizezi, strict prin eveniment. Cât de bun este evenimentul, câți vizitatori vin, din câte țări fac parte firmele care expun, ce firme expun? Din păcate, sau cine știe, din fericire, nu avem o statistică a numărului de contracte încheiate la terminarea expoziției. Acesta nu este un loc unde se încheie contracte. Dar, știu că la o perioadă scurtă după eveniment, au mai existat țări care au încheiat cu anumite firme unele contracte. Sunt cazuri izolate însă. Mai multe nu știm.

- Plecând de la ideea că durează așa de mult planificarea unui eveniment, doi ani pentru trei zile, este stresant pentru personalul din subordine?
- Este un domeniu și o activitate care se face de plăcere. Îți dă o stare de satisfacție și un tonus pozitiv. Oamenii nu renunță ușor pentru că tot timpul apar alte și alte provocări. Cunoști foarte mulți oameni. De exemplu, de la aceeași firmă, o să lucrezi, de fiecare dată, cu alt om. Nu vine aceeași persoană. O companie o face omul. Este un domeniu antrenant. Tot timpul intervine ceva nou. Nu cred că ar putea cineva să se plictisească. Deși, în cele două săptămâni premergătoare și în perioada cât se desfășoară evenimentul curge foarte multă adrenalină și, sigur, nu se mai simte efortul. Iar, după eveniment, urmează o perioadă de relaxare, de refacere.

- Care este diferența dintre BSDA ’16 și BSDA ’18?
- Creșterea numărului de firme. Față de acum doi ani, s-a dublat spațiul pe care firmele îl folosesc pentru a prezenta produsele. Numărul firmelor a crescut cu aproape 30%. Avem peste 280 de firme acum, față de 217, în 2016. Creșterea, sperăm, să fie constantă și în viitor. Parcul exterior, de asemenea, s-a dublat ca suprafață, iar forțele armate americane vor veni cu mai multe echipamente față de anii trecuți. Vor veni cu elicoptere Blackhawk cu Apache, F16 și C130 Super Hercules. Noi, ca organizatori îi invităm pe toți, cât mai multe firme, dar și Armata română poate să invite anumite firme.

- Cum putem convinge oamenii, populația să viziteze expoziția?
- În principal, evenimentul este unul business to business. Nu ne adresăm publicului larg. Nu avem un show
aerian unde să vină și să vadă avioane zburând sau să vadă exerciții. BSDA este un eveniment care se adresează oamenilor de afaceri, reprezentanților instituțiilor partenere; pe lângă M.Ap.N. noi avem parteneriat și cu M.A.I., cu Ministerul Economiei, cu Administrația Națională a Penitenciarelor, cu S.R.I., cu S.P.P. etc. Deci, pe reprezentanții acestor instituții îi dorim ca vizitatori, în principal pentru că dumnealor sunt posibili utilizatori ai produselor expuse de către firme. E bine ca ei să cunoască ce e nou pe piață. Publicul larg, cel pasionat de domeniul expus, poate veni să vadă, în principal, tehnica pe care Forțele Armate  române și americane ne-o vor prezenta. E vorba de tehnica avută în dotare și pe care o folosesc deja.
Pentru specialiști sunt firme care caută parteneriate în România, sau în zona Europei de est, firme care vor să facă joint-venture (acorduri de cooperare) care deja au semnat parteneriate sau vor parteneriate pentru offset. Sunt mai multe paliere pe care pot merge vizitatorii, dar, în principal ne axăm pe vizitatorii business, pe cei care au legătură cu cariera militară sau cu instituțiile publice partenere. A treia categorie ar fi publicul larg, care poate veni pe 18 mai, în ultima zi. Intrarea este liberă. Pentru aceasta se pot înregistra pe site-ul nostru pentru a avea acces la eveniment. Dacă vin, vor avea ce vedea. Depinde și de cât de mult se pricep la tehnica din domeniul vizitat.

- V-am văzut foarte legat și pasionat de domeniul militar. Care este legătura cu Armata?
- Legătură directă cu Armata nu am. Doar prin intermediul poveștilor părinților și bunicilor care au făcut stagiul militar. Iar, bunicii au luptat în Al Doilea Război Mondial. Ca orice băiat tânăr, mi-a plăcut foarte mult istoria. Iar ea are foarte mare legătură cu Armata. Istoria e plină de faptele militarilor și așa am fost atras. Mă atrage Armata și prin prisma uniformelor militare, precum și prin tot ceea ce ține de disciplina militară. De asemenea, țin cu Steaua București și așa s-au mai creat alte legături.

- Cine este directorul BSDA, cine este omul Sebastian Tudor?
- Am 37 de ani și am lucrat numai în România. Nu mi-am desfășurat activitatea în afara țării și nici nu-mi doresc lucrul acesta. Sper să nu fiu nevoit să plec vreodată din țară. Vom vedea ce îmi rezervă viitorul. Am absolvit Facultatea de Marketing. Este ultima școală pe care am făcut-o. Momentan nu-mi mai doresc altele. Mă voi căsători în curând. E prima oară când spun acest lucru. E o exclusivitate. Lucrez în această firmă din 2006, atunci am venit la TNT Production România, iar în 2008, am devenit director general. De atunci mă ocup de toate evenimentele pe care firma noastră le organizează în parteneriat cu firma TNT Production LMT care are sediul în Miami, SUA.
Mă ocup de BSDA din 2007, iar anul acesta este a VII-a ediție. Aceasta este cea mai mare ediție de până acum. Cea mai mare ediție din cele care s-au desfășurat în România. În lume, există evenimente de acest gen mult mai mari. Chiar anul acesta va avea loc cea mai mare expoziție din do meniul apărării terestre, în iunie, la Paris.
În ceea ce privește BSDA-ul, sper să organizez multe ediții de acum încolo. Acesta este scopul meu. Să avem ediții la doi ani, data să fie fixă în calendarul internațional. Să se știe că are loc o dată la doi ani, în anii pari, în luna mai, la București. Acesta este principalul nostru obiectiv. Desfășurarea în luna mai, din doi în doi ani, a fost cea mai bună soluție pentru noi. Asta și datorită calendarului internațional. Este o distanță, în timp, apreciabilă față de celelalte evenimente din jur. Cel mai mare, cum am spus, este cel de la Paris din luna iunie.
Așadar, în regiunea aceasta, Europa de Sud-Est este cea mai mare expoziție de profil. De asemenea, ne ajută
foarte mult locul unde se desfășoară evenimentul - Romaero Băneasa. Este aproape de aeroportul Băneasa. Sunt,de fapt, interconectate și acest lucru ne ajută foarte mult, pentru că avem firme sau exponate din domeniul aerian. Ne ajută mult mai mult decât la alte expoziții care sunt organizate într-un centru expozițional dedicat unde nu au o pistă de aterizare-decolare și alte facilități de genul acesta.

 

cap de pagina

 
Noi provocări pentru Forțele Terestre Începutul meu de mandat a coincis cu finalul celor două activități de maximă importanță pentru Forțele Terestre: „Noble Jamp” și „Saber Guardian”; activități, de care sunt convins, colegii mei își amintesc cu plăcere. Aprecierile, la final de activitate, atât din partea comandamentelor aliate, pentru „Noble Jamp”, cât și pentru exercițiul bilateral în colaborare cu forțele ce aparțin U.S.Army din Europa, pentru „Saber Guardian”, au fost laudative. Atunci, am învățat foarte multe lucruri împreună. La terminarea activităților, am putut spune că nivelul de interoperabilitate atins, prin cele două exerciții, ne oferă garanții, atât pentru desfășurarea cu succes a activităților viitoare, cât și în cazul în care situația o va impune să putem executa, cu succes, acțiuni de apărare a frontierei dinspre sud-est.
Cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei În perioada 16 - 18 mai, la București (RomaeroBăneasa), se desfășoară cel mai mare târg din industria de apărare din estul Europei, Black Sea Defense and Aerospace BSDA 2018. Evenimentul atrage cele mai mari firme din domeniul apărării, securității, securității cibernetice și aeronauticii. Peste 270 de firme desecuritate din peste 26 de țări vor expune la București ultimele tehnologii în domeniul apărării. Este cea mai mare ediție BSDA de până acum, fiind incluse toate cele cinci domenii operaționale: terestru, naval, aerian, cyber și spațiu..
Valoarea unei echipe, un efort colectiv M-am născut într-un oraș mic din statul Iowa, unde am trăit într-o comu­nitate de fermieri. Așadar, am crescut la țară, în preajma bunicilor mei, iar acest lucru mă definește ca om, având ca background toate valorile unui oraș mic. Ca tânăr ofițer, am studiat despre blocul țărilor comuniste din care făcea parte și România. La vremea aceea, nu m-am gândit că voi ajunge vreodată să-mi servesc patria, alături de prieteni și de aliați, într-o țară fostă comunistă. Când am primit misiunea de a veni aici, am făcut câteva cercetări pe această temă în mediul on-line, iar acum vă pot spune că tot ceea ce scrie acolo este parțial adevărat. În mintea mea îmi creasem oarecum o anumită imagine despre România, crezând că o să găsesc o mulțime de cicatrici ale perioadei comuniste care vor predomina tot ceea ce aveam să văd sau să experimentez. Însă, nu a fost așa!

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț