Nr. 41 din 12 mai 2019
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Puncte de vedere


Noi provocări pentru Forțele Terestre

- interviu realizat cu șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu UIFĂLEANU -

Colonel Ion PAPALEȚ

nul 2018, în absența unor exerciții de mare vizibilitate, gen „Saber Guardian 2017”, îi găsește pe militarii din toate brigăzile subordonate Statului Major al Forțelor Terestre implicați în activități bilaterale. Aici mă refer la o serie de exerciții cuprinse în Planul de instruire NATO.

- Domnule general-maior, ați preluat funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre de mai mult de șase luni. În ultima perioadă, în această categorie de forțe, s-au desfășurat mai multe exerciții naționale și internaționale. Cum s-au descurcat camarazii dumneavoastră?
- Începutul meu de mandat a coincis cu finalul celor două activități de maximă importanță pentru Forțele Terestre: „Noble Jamp” și „Saber Guardian”; activități, de care sunt convins, colegii mei își amintesc cu plăcere. Aprecierile, la final de activitate, atât din partea comandamentelor aliate, pentru „Noble Jamp”, cât și pentru exercițiul bilateral în colaborare cu forțele ce aparțin U.S.Army din Europa, pentru „Saber Guardian”, au fost laudative.
Atunci, am învățat foarte multe lucruri împreună. La terminarea activităților, am putut spune că nivelul de interoperabilitate atins, prin cele două exerciții, ne oferă garanții, atât pentru desfășurarea cu succes a activităților viitoare, cât și în cazul în care situația o va impune să putem executa, cu succes, acțiuni de apărare a frontierei dinspre sud-est.

- Atât 2018, cât și 2019 se anunță a fi doi ani plini de exerciții. Cum vor face față militarii Forțelor Terestre acestor provocări?
- Intensificarea activităților generate de schimbările geo-politice din zona de sud-est a Alianței, și mă refer aici la criza din Ucraina, a impus un anumit ritm de desfășurare a acțiunilor, iar militarii din Forțele Terestre încep să se obișnuiască cu asta. Anul 2018, în absența unor exerciții de mare vizibilitate, gen „Saber Guardian 2017”, îi găsește pe militarii din toate brigăzile subordonate Statului Major al Forțelor Terestre implicați în activități bilaterale. Aici mă refer la o serie de exerciții cuprinse în Planul de instruire NATO. În luna iunie, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” de la Brașov, în parteneriat cu militarii englezi va desfășura exercițiul tradițional „Sarmis ’18”, iar, în toamnă, sunt planificate alte două exerciții: „Justice Sword ’18”, cu Brigada 282 Mecanizat㠄Unirea Principatelor” în parteneriat cu Corpul Aliat din Turcia, precum și exercițiul „Wind Spring” al Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, în parteneriat cu militarii germani. Și, foarte important pentru noi, în luna noiembrie, exercițiul „Scorpions Fury ’18”, destinat brigăzii de la Craiova. Va constitui un moment în care Brigada multinațională de Sud-Est va atinge capacitatea operațională completă.
În anul 2019, exercițiile se repetă. În plus, vom avea exercițiul „Saber Guardian’19” care se află acum în faza de dezvoltare a conceptului și în plin proces de planificare.

- În anul 2018, Divizia Multinațională a fost certificată. În toamnă, Brigada Multinațională va trece prin același proces. Vor fi gata pentru misiune. Care este provocarea pentru perioada ce urmează?
- Forțele Terestre sunt întotdeauna gata pentru misiune, iar Divizia Multinațională de Sud-Est reprezintă, deja, o amintire plăcută; aprecierile comandamentului aliat de la Izmir, eșalon superior pentru evaluarea Creval, au fost, în limbaj militar, „Green”; toți indicatorii au fost atinși. Legat de aceasta, pot spune că toți militarii din Forțele Terestre, și, în special, militarii care încadrează comandamentul diviziei, la final, au fost foarte obosiți, dar, în același timp, foarte mulțumiți.
Provocarea curentă pentru Divizia Multinațională este să mențină pentru trei ani nivelul atins, să fie pregătită pentru recertificare și, foarte important, de anul acesta, trebuie să-și asume instruirea Brigăzii Multinaționale; să realizeze, în acest mod, transferul de cunoștințe acumulat. Aceasta și pentru că reprezintă autoritatea de evaluare, împreună cu SMFT-ul, pentru activitatea din luna noiembrie.

- Știm că pentru apărare se alocă cei 2% din PIB și, din aceștia, o mare parte sunt pentru dotare. Care este nivelul de dotare și ce mai este nevoie în Forțele Terestre?
- Nivelul curent de dotare al Forțelor Terestre este cunoscut de către toată lumea. Există de foarte mulți ani o provocare legată de schimbarea parcului de tehnică militară. Revenind la perioada de început a mandatului meu, toamna trecută a fost dedicată finalizării primului an în care Armata română, și implicit Forțele Terestre, au beneficiat de alocarea de 2%. Pentru noi, a fost un an de încălzire.
Ne aflăm în plină execuție bugetară și, la momentul acesta, avem câteva certitudini, respectiv semnarea contractului cu „General Dynamics” pentru transportorul „Piranha V”, ce își va arăta roadele la sfârșit de an sau la începutul anului viitor prin livrarea primelor 36 de transportoare; contractele pentru „Patriot” și „Himars” sunt în formă finală și intrăm în calendarul de livrare stabilit de decidenții politico-militari. O altă preocupare pentru Forțele Terestre o reprezintă investiția în creșterea calității cazărmilor. Avem un proiect, pe durata a doi-trei ani, de refacere în cadența stabilită de alocarea bugetară, aproape a tuturor cazărmilor, în special a celor în care viitoarea categorie de tehnică va sosi. Așadar, cuvântul-cheie îl reprezintă operaționalizarea.
Principala greșeală pe care ar putea să o facă Forțele Terestre ar fi să primească alocarea din cei 2% și noile categorii de tehnică numai din punct de vedere contabil, ori efortul, la nivelul categoriei de forțe este să operaționalizăm. Iar, dacă discutăm despre operaționalizare, metoda pe care am ales-o este cea pe baza planurilor de implementare care trebuie să creeze o sinergie între toate liniile de efort începând de la infrastructură, reforma învățământului militar și mărirea cifrei de școlarizare, repartizarea, cu prioritate, a personalului în garnizoanele unde vor intra noile categorii de tehnică și toate acestea parcurgând aceeași pași cu care suntem obișnuiți, de la „capacitate operațională inițial㔠înspre „capacitatea operațională finală”, terminată cu o evaluare, cu introducerea noilor unități în Planul permanent de apărare a țării și, ulterior, menținerea capacității obținute. Deci, cuvântul-cheie este „operaționalizarea”.
De asemenea, pe comandanți i-am sfătuit, întotdeauna, să militeze pentru a crea un mediu în care transferul de cunoștințe către cei nou sosiți să se facă rapid (deoarece aproximativ 1.000 de oameni vin în Forțele Terestre în fiecare an), să privească înainte și, dacă pot, să nu se încurce în detalii nesemnificative. Este foarte important că avem o proiecție pe durata a zece ani. Armata 2026, Directiva de Planificare a Apărării și alocările bugetare ne conferă suficient orizont și, în același timp, foarte multe obligații.

- Cred că luați foarte des legătura cu camarazii din teatrele de operații. Care este starea lor de spirit?
- Noi am stabilit că pregătirea lor reprezintă un efort al Forțelor Terestre. Nu vorbim foarte mult despre el pentru că am ajuns la un nivel de maturitate vis-a-vis de felul în care îi pregătim. Centrul de Instrui­re pentru Luptă din Cincu este inclus, întotdeauna, în ordinele noastre de pregătire pentru misiune. Rămâne o constantă. Avem militari foarte bine pregătiți, iar transferul de cunoștințe se face automat.
Îi vizităm cât putem de des. Chiar vizita din decembrie a generat o analiză la nivelul Statului Major al Apărării, care a avut ca rezultat schimbarea ținutei. Acum, militarii noștri din Afganistan sunt echipați în ținuta combat. Vor fi vizite și în perioada imediat următoare. Încercăm să asigurăm prezența în teatre a comandanților care sunt implicați în procesul de selecție și pregătire a viitorilor camarazi ce vor merge în teatrul de operații. Este vorba despre Ba­talionul 812 Infanterie de la Bistrița. Nu intuim probleme de proces și nici nevoi de corectare. Esența este și aici menținerea nivelului de expertiză atins până acum, după foarte mulți ani de misiuni și să continuăm în aceeași notă.
Cei aflați departe de țară, doresc să știe că le ținem pumnii, că cel puțin cu mintea și sufletul suntem permanent alături de ei și le doresc să aibă multă putere ca să depășească perioada sărbătorilor departe de casă. Celor care se află în țară, le doresc multă liniște, clipe de calitate petrecute cu familiile lor, o perioadă binemeritată de relaxare și multă putere și mult zâmbet la momentul în care ne întoarcem la serviciu pentru a continua ceea ce ne-am propus.

- În curând va fi Ziua Forțelor Terestre. Cum va fi sărbătorită această zi ?
- Ziua Forțelor Terestre de anul acesta are o conotație specială. Ne aflăm în an centenar. Încercăm să organizăm cât mai multe activități în garnizoanele subordonate. Ne-am propus să fim cât mai mult în sânul comunităților, începând cu activitățile de promovare a meseriei de militar, continuând cu legătura care trebuie să existe între veterani, militarii rezerviști și militarii activi. Profit de ocazie să-i invit pe bucureșteni în sâmbăta și duminica dinainte de 23 aprilie în Parcul Carol și la mall. Apoi, ziua de 23 aprilie va cuprinde un moment de discuții cu militarii din teatrele de operații, un altul de depuneri de coroane la toate monumentele reprezentative din București și din țară. Vom încheia într-o atmosferă destinsă, împreună cu familiile. Așa vom sărbători această zi foarte importantă pentru aproape orice militar.
Cu această ocazie, le mulțumesc tuturor militarilor din Forțele Terestre pentru tot ceea ce fac zi de zi. Nu am ratat nici un moment să le mulțumesc pentru confortul decizional pe care activitățile lor zilnice îl conferă oricărui decident. Doresc să îi salut pe toți și le urez să aibă o zi a Forțelor Terestre cât mai liniștită!

 

cap de pagina

Noi provocări pentru Forțele Terestre Începutul meu de mandat a coincis cu finalul celor două activități de maximă importanță pentru Forțele Terestre: „Noble Jamp” și „Saber Guardian”; activități, de care sunt convins, colegii mei își amintesc cu plăcere. Aprecierile, la final de activitate, atât din partea comandamentelor aliate, pentru „Noble Jamp”, cât și pentru exercițiul bilateral în colaborare cu forțele ce aparțin U.S.Army din Europa, pentru „Saber Guardian”, au fost laudative. Atunci, am învățat foarte multe lucruri împreună. La terminarea activităților, am putut spune că nivelul de interoperabilitate atins, prin cele două exerciții, ne oferă garanții, atât pentru desfășurarea cu succes a activităților viitoare, cât și în cazul în care situația o va impune să putem executa, cu succes, acțiuni de apărare a frontierei dinspre sud-est.
Puterea exemplului Procesul de instruire este continuu, iar repetarea este cheia succesului. Nu este greu să implementezi lecțiile învățate atunci când vrei. Un adevărat lider trebuie să împărtășească experiența acumulată subordonaților, după ce în prealabil, s-au cunoscut și există o încredere reciprocă.
Promovarea lecțiilor identificate, integrarea acestora în programul de pregătire este un proces continuu și obligatoriu, în contextul în care mediul operațional este din ce în ce mai complex și mai dinamic. Lecțiile identificate validate devin lecții învățate pe care noi le aplicăm la instrucție.
Astfel, folosim și valorificăm experiența dobândită pentru a îmbunătăți procesul de pregătire a militarilor și structurilor subordonate brigăzii.
Sigur că, pe lângă aplicarea lecțiilor învățate, trebuie să facem, de fiecare dată, o evaluare, pe baza tendințelor, a mediului operațional și să identificăm opțiunile pe care le avem.

Spirit de sacrificiu și camaraderieComandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este primul comandament certificat ca fiind complet operațional, de nivel brigadă, în cadrul Structurii de Forțe a NATO. Personalul comandamentului a înțeles că atingerea Capabilității Finale nu va fi o misiune ușoară, prin urmare, a întâmpinat această nouă provocare cu entuziasm și am reușit împreună să formăm o echipă profesionistă, axată pe succes.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț