Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Resursele succesului


Ziua Armatei Române

iua Armatei României a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, în toată țara, precum și în teatrele de operații. Ceremonialuri s-au desfășurat și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării. Astfel a fost marcat momentul eliberării localităților de pe granița din Transilvania, aflate sub ocupație străină, la 25 octombrie 1944.
Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării au organizat Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme, spectacole și activități de îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor.

Foto: Petrică Mihalache

În școli, licee și colegii din marile garnizoane s-a desfășurat proiectul „Ziua Armatei României în școli”, iar militarii organizați voluntar în grupul INVICTUS România au continuat „Ștafeta Veteranilor” care, în acest an, a fost la a IV-a ediție și care avut ca element de noutate plecarea din trei localități diferite (Craiova, București și Iași) având ca punct final Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” din Carei.
La Carei, manifestările și ceremoniile militare și religioase organizate cu ocazia Zilei Armatei la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, lucrare de referință a sculptorului Vida Gheza (Géza), a avut loc și un parastas de pomenire a eroilor patriei și s-au depus coroane și jerbe de flori. Despre semnificația Zilei Armatei Române a vorbit președintele Asociației Veteranilor de Răz­boi „Avram Iancu” din Cluj, general de armată Constantin Mancaș. Aici, la Carei, a ajuns ștafeta Asociației Veteranilor Invictus, care a plecat cu câteva zile în urmă pe trei trasee tricolore din Craiova, București, Iași, însumând 2.400 km. Voluntarii Invictus au predat drapelul tricolor președintelui Asociației Veteranilor „Avram Iancu”. S-a organizat și o expoziție cu tehnică, echipamente, armament și aparatură militară.
Festivitatea de la Carei s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și a Drapelului de Luptă al militarilor din Ministerul Apărării și Ministerul de Interne. La evenimentele de aici au participat, între alții, primul ministru Mihai Tudose, ministrul Apărării Naționale Mihai Fifor, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, autorități județene și locale, elevi și numeroși localnici. La mulți ani, Armatei Române!
În Parcul Cerol, la București, începând cu ora 11:00, militari din toate categoriile de forțe ale armatei au prezentat elemente de tehnică și echipament din dotare, au fost organizate ateliere de tir cu arcul și de instrucție pentru promovarea carierei militare -„Military Boot Camp”, standuri de carte, fotografii cu specific militar din actualitate sau istorice. De asemenea, au avut loc demonstrații de mânuire a armamentului, de tip drillteam, spectacole folclorice și ale muzicilor de fanfară.
De la ora 15:00, la Mormântul Ostașului Necunoscut a avut loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane de flori, ceremonia de schimbare a gărzii la Mormânt și depunerea Jurământului militar de către studenți și cursanți din instituțiile militare de învățământ.

Sărbătorită în Dobrogea
Ziua Armatei României a fost sărbătorită în zona Dobrogei prin ceremonii militare și religioase, expoziții de tehnică, armament și echipamente militare în spații publice, „Armata în școli”, dar și alte activități cultural-educative, menite să evidențieze semnificația zilei de 25 Octombrie.
Militarii Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești” au fost prezenți în garnizoanele Constanța, Medgidia, Murfatlar și Topraisar, unde alături de reprezentanți ai autorităților publice locale au organizat ceremonii militare și religioase cu depuneri de coroane de flori la Monumentele Eroilor, cinstind așa cum se cuvine memoria ostașilor români care și-au jertfit viața pentru țară.
La Constanța, ceremonia militară și religioasă s-a desfășurat la Monumentul „Eroilor” din Cimitirul Central, în prezența comandantului Flotei și garnizoanei Constanța, contraamiral de flotilă Daniel Căpățînă, comandantului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, colonel Dorin Toma, alături de reprezentanți ai instituțiilor și administrației publice locale, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război și elevi ai instituțiilor de învățământ din Constanța. În Piața Ovidiu, militarii Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești” în comun cu Forțele Navale Române au organizat o expoziție de tehnică, armament și echipamente militare. Pe durata expoziției, cei mici au putut să urce în TAB-urile aduse de militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța” în fața Muzeului de Istorie sau să îmbrace veste anti­glonț și alte materiale din echipamentul unui militar.
Tot la Constanța, cu ocazia Zilei Armatei României, colonelul (rz.) Remus Macovei, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Constanța a lansat o lucrare dedicată militarilor constănțeni, „De la Turtucaia la Budapesta - Prinosul de sânge al militarilor constănțeni în Campania 1916 - 1919”.
La Murfatlar, militarii Batalionului 348 Apărare Antiaerian㠄Dobrogea” alături de colegi din cadrul Batalionului 912 Tancuri „Scythia Minor” au organizat evenimentul „Ziua Armatei Românei în școli”, împărtățind elevilor școlii Gimnaziale „Adrian V. Rădulescu” și Liceului Teoretic câte puțin din tainele vieții de militar, precum și experiențele din misiunile naționale și internaționale la care aceștia au participat.
Similar, militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța” au fost prezenți în mijlocul elevilor Liceului Tehnologic „Topraisar”. Tot la Topraisar, Rechinii Albi au cinstit memoria eroilor noștri și au depus o coroană de flori la Regimentul 34 Infanterie din localitate.
Ceremonia ce a avut loc în garnizoana Medgidia a adunat la un loc militarii celor trei unități aflate în această garnizoană, respectiv Batalionul 911 Infanterie „Capidava”, Batalionul 345 Artilerie „Tomis” și Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”.
După darea onorului și trecerea în revistă a gărzii de onoare, a fost oficiată o slujbă religioasă pentru comemorarea eroilor care au luptat pentru întregirea neamului românesc. Apoi, s-au depus coroane de flori, iar garda de onoare a defilat prin fața oficialităților. (Locotenent Mirela Gheorghe; Foto: plut.adj.pr. Gheorghe Gabără)

Sărbătorită în garnizoana Predeal
Pe 25 octombrie, Ziua Armatei României a fost marcată și în garnizoana Predeal prin activități comemorative alături de ceremonii militare și religioase. Tot în această zi în Piața Gării-Predeal, a avut loc premierea câștigătorilor campionatului de: tenis de masă si tenis de picior, fotbal si tir, campionat organizat cu ocazia sarbătoririi Zilei Armatei României de către Batalionul 21 Vânători de Munte ,,General Leonard Mociulschi” si Baza de Instruire pentru Vânători de Munte.
Un alt moment comemorativ, a avut loc in cazarma Unității 01090, când s-a sfințit o troiță, ridicată in memoria militarilor căzuți in timpul construcției Transfăgărăsanului.
Tot astăzi Batalionul 21 Vânători de Munte ,,General Leonard Mociulschi”, a primit în cadrul programului ,,Școala Altfel”, vizita elevilor din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială Comuna Bătrâni și Școala Gimnazială Mănăstireanu Mihai Predeal Sărari.Copiii au fost insoțiți de doamna profesor Necula Natalia. Elevilor li s-a prezentat istoricul batalionului, sala tradițiilor si monumentele comemorative din incinta unității. Au vizionat apoi un demonstrativ de autoapărare. (Soldat Voinescu Silvia; Foto: Sold. Dogaru Claudiu)

Sărbătorită în Afganistan
„Căci rupți sunt ca din tare stâncă /Românii orișiunde cresc…”
...și își îndeplinesc misiunile alături de partenerii NATO, în Afganistan, în cadrul misiunii internaționale Resolute Support.
Vorbim de prezența militarilor români din cadrul Batalionului de Infanterie Protecția Forței „Brave Hearts” din Focșani, vorbim de militarii Elementului Național de Sprijin, vorbim de celelalte stucturi militare dislocate în această țară a contrastelor.
Așa a fost pe 25 octombrie, Ziua Armatei României. Misiunile au continuat în același ritm, legând ziua cu noaptea, astfel încât zona de responsabilitate să se afle sub un control permanent. Zgomotul autovehiculelor militare, forfota militarilor, sunetul pașilor pe caldarâmul de piatră sunt elemente parcă de scenariu, ele repetându-se în fiecare zi, dar la alte ore, asemeni unui ritual bine pus la punct. De fiecare dată când privesc la chipurile dârze și arse de soare ale militarilor cu inimi neînfricate mă cuprinde un dor de casă, de liniște …Îi privesc cu respect pentru că, din munca acestor oameni, din neodihna acestor camarazi, se nasc fapte ce completează frumoasa carte de istorie a neamului românesc. Prin tot ceea ce fac, prin sacrificiul acestor fii ai Vrâncioaiei, avem curaj să spunem lumii întregi că știm să respectăm angajamentele asumate, că știm să reprezentăm Armata României, că suntem demni urmași ai eroilor neamului românesc.
Despre această zi puțini știu! Și mai puțini știu însă însemnătatea ei! 25 octombrie 1944 semnifică pentru noi și istoria noastră data eliberării nord-vestului Transilvaniei de sub ocupația și administrația horthystă. Este Ziua Armatei Române, a celor care au știut dintotdeauna să apere această Țară și acest Neam! Este Ziua celor care au depus jurământul sacru față de Neam, Țară și Popor!
Atunci, la 25 octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au eliberat teritoriul de 43.492 km2, refăcându-se partea de vest, hotarele de stat ale României. Și asta prin jertfa a 49.744 de militari (morți, răniți și dispăruți), ale căror oase odihnesc în Monumentul de la Carei (Dumnezeu să-i odihnească pe cei care, cu cinste, onoare și spirit de sacrificiu au reîntregit România!).
Aici, în Baza aeriană Kandahar, la 4.000 km de locul istoric numit Carei, ne-am adunat, militar român cu militar român, întru a spune povestea acestei zile. S-a citit ordinul ministrului Apărării Naționale cu privire la această zi, ne-am rugat pentru sufletele eroilor noștri trecuți și prezenți. Le-am spus invitaților despre semnificația acestui moment și ne-am arătat, prin intermediul distincțiilor și diplomelor acordate, respectul nostru față de profesionalismul militarilor evidențiați, fie ei români, fie parteneri ai Coaliției.
Nu pot încheia acest material fără a aminti despre faptul că această ceremonie militară, dedicată Zilei Armatei Române, a fost precedată de o slujbă de pomenire a eroului Mădălin Stoica, de la a cărui înrolare în Armata Domnului, s-au împlinit 40 de zile.(Locotenent-colonel Toni ENE)

 

cap de pagina

Parada militară de la Arcul de Trium Și în acest an, ziua națională a României a fost sărbătorită printr-o paradă militară demnă de importanța momentului, ce a avut loc la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, marcând înfăptuirea statului național unitar acum 99 de ani.
La eveniment au fost prezenți: președintele României, Klaus Werner Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu Liviu Uifăleanu, alături de ceilalți șefi ai categoriilor de forțe armate, reprezentanți ai diferitelor instituții militare și civile, precum și veterani de război și urmașii acestora. .

Poligoane redenumite, simbolic,
cu numele unor militari români căzuți la datorie
Trei poligoane de tragere din Baza Aeriană Kandahar au primit, simbolic, numele unor militari căzuți la datorie.
Terorismul devine din ce în ce mai mult opusul a ceea ce înseamnă spectacolul vieții. Nimeni nu se mai îndoiește că terorismul este dușmanul vieții, războiul dus împotriva ei. Ruine și dezastre, ură și răzbunare, lovituri pe la spate. Se resimt din plin, în cadrul misiunii Resolute Support.

Ziua Armatei Române Ziua Armatei României a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, în toată țara, precum și în teatrele de operații. Ceremonialuri s-au desfășurat și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării. Astfel a fost marcat momentul eliberării localităților de pe granița din Transilvania, aflate sub ocupație străină, la 25 octombrie 1944.
Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării au organizat Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme, spectacole și activități de îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor.

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACȚIEI.
Web design ltc Ion Papaleț