Nr. 36 din 27 iunie 2016
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

Resursele succesului

Prima platformă subacvatică românească

Colonel Ioan PAPALEȚ

echipă de specialiști ai Centrului de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, a prezentat joi, 6 august, la sediul din municipiul Constanța, principalele realizări în domeniu.

Printre acestea, se numără La boratorul de acustică și hidroacustică, ca pabilitate unică pe plan național, dezvoltată în cadrul cen trului de cercetare, și proiectul Sistem pentru de tec ția, clasifi carea și identificarea factorilor subacvatici locali generatori de riscuri de secu ritate SECRIS, pri ma platformă subacvatică autonomă (AUV) clasa manportable integrată în România, informează Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării Naționale. Integrarea diverșilor senzori pe un vehicul subacvatic fără operator uman și operarea unui astfel de vehicul în scopurile prezentate mai sus reprezintă o noutate absolută în România.
Programul activităților a cuprins și un exercițiu de mon strativ de prezentare a capabilităților platformei subacvatice autonome, care s-a desfășurat în Portul Militar Mangalia.
Robotul, proiect integral românesc, este telecomandat de un operator uman, prin intermediul unei console, comunicarea se realizează printr-o interfață wireless, iar comenzile se transmit pe o frecvență de 900 MHz. Acesta are la bord un sistem GPS, care îi permite să se orienteze și o cameră video. Are patru suprafețe indepen dente de control direcție pentru a crește performanțe le manevri ere în spații res trân se. Cercetătorii nu au ignorat nici proble ma autonomiei, modificarea automată plan misiune în situația epuizării resursei energetice fiind posibilă prin controlarea încărcării acumulatorilor și monitorizarea consumului cu un modul echipat cu microcontroer.
Conform tehnomil.net, primul AUV românesc va putea realiza studii și inspecții hidrografice, localizarea și cartografierea
zonelor cu epave, monitorizarea unor zone marine protejate, operațiuni de căutare și salvare. Ca utilizare pur militară, robotul va servi la si mularea amprentei platformelor de tip submarin în misiuni de antrenament pentru lupta antisubmarin, cercetarea-dezvoltarea și experimentarea de senzori subacvatici.
În statele occidentale, asemenea vehicule fără echipaj uman sunt proiectate și pentru a realiza misiuni de atac sub nive lul mării.

 

cap de pagina

Un moment în goana generațiilor6 aprilie a fost o zi pe care am dedicat-o în întregime investigației jurnalistice pe terenul, mai mult sau mai puțin frământat, al învățământului militar. Motivele unui astfel de demers au fost la început subiective, fiind un domeniu pe care nu prea l-am încercat în ultima vreme. Și nu pentru că zona nu ar fi prezentat interes, dar am considerat că un LFX în desfășurare este mult mai spectaculos, lăsând astfel pe un plan secund tot ceea ce a ținut de activitatea didactică din sistemul militar. Însă, după o analiză cu caracter introspectiv, finalizată cu o mea culpa demnă de toată lauda, mi-am modificat atitudinea vis-a-vis de fenomenul pedagogic și am părăsit aria egocentrică a subiectivismului. Mi-am stabilit astfel ținte clare și precise, necesare și suficiente elaborării unor concluzii obiective despre tot ceea ce este specific activității din spatele catedrei.

Sisteme de evacuare a răniților din medii contaminate CBR și TICAcest sistem, SERCONT pe numele lui, a fost dezvoltat pornind de la misiunile Armatei României în teatrele de operații și pericolele cu care se pot confrunta militarii noștri. Este un concept 100% românesc, gândit și proiectat în curtea Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie de către maiorul dr.ing. Ciprian Său, șef laborator Echipamente de Protecție CBRN.

Prima platformă subacvatică româneascăO echipă de specialiști ai Centrului de Cercetare Științifică pentru Forțele
Navale, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, a prezentat joi, 6 august, la sediul din municipiul Constanța, principalele realizări în domeniu.

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț