Nr. 41 din 12 mai 2019
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Lumea azi

 

Ziua NATO în Baza Militară Kandahar

Locotenent Mirela CĂPÂLNEAN

uminică, 7 aprilie a.c., în campul Elementului Național de Sprijin din Baza Militară Kandahar, militarii români au sărbătorit Ziua Alianței Nord Atlantice împreună cu aliații. Au fost prezenți la ceremonia organizată cu această ocazie, militari români ai tuturor structurilor militare dislocate în Provincia Kandahar, aparținând Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, Elementului Național de Sprijin, Detașamentului de Poliție Militară, Echipei de consilieri TAAC-South (Train, Advise, Assist Command South) și Echipei de consilieri mentenanță Forțe Aeriene.

Totodată, această activitate s-a bucurat și de prezența comandantului CTF (Combine Task Forces) „Dragons Saints”, locotenent-colonel Benedict Keith.
În cadrul ceremoniei, după înălțarea pe catarg a drapelelor României, NATO și Statelor Unite ale Americii, comandorul Viorel Bold, șeful Echipei de Legătură a Comandamentului Forțelor Întrunite în Kandahar a prezentat semnificația zilei și a urat mult succes militarilor români aflați în misiune, atât în teatrele de operații, cât și în țară, acolo unde execută misiunile încredințate. „Astăzi sărbătorim Ziua Alianței Nord Atlantice, o zi cu dublă semnificație pentru noi, românii. Se împlinesc 70 de ani de când Alianța Nord Atlantică a luat ființă la 4 aprilie 1949 prin semnarea Tratatului de la Washington și, de asemenea, sărbătorim 15 ani de apartenență la Alianța Nord Atlantică. Putem afirma că, din momentul în care România a aderat la NATO, noi, militarii români am fost unii dintre principalii contributori cu forțe în teatrele de operații, iar Afganistanul a reprezentat pentru Armata României cea mai mare piatră de încercare, în momentele de vârf având și 2.000 de militari dislocați în afara granițelor țării. În momentul de față, contribuim alături de ceilalți parteneri la stabilizarea situației din această țară și sperăm, în continuare, să ne îndeplinim misiunea cu succes.”
Pe locotenent-colonelul Ilie Melinte, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, Ziua Alianței Nord Atlantice îl regăsește în același loc ca și în urmă cu 15 ani, când România avea să devină țară membră NATO. La 28 martie 2004, acesta se afla tot în Baza Militară Kandahar, executând misiuni în calitate de comandant pluton. Astăzi, aflându-se în fruntea a peste 400 de militari, transmite în mesajul său un gând bun tuturor militarilor Alianței aflați la datorie: „Transmit militarilor pe care îi conduc, cât și celorlați militari parteneri aflați în misiune în Afganistan multă sănătate, putere, inteligență și dăruire pentru a ne îndeplini cu succes misiunea și a demonstra că suntem o prezență constantă care aduce un plus de valoare acestei organizații. De asemnea, militarilor aflați în alte teatre de operații, în cazărmile sau în poligoanele de instrucție de acasă, le doresc multă putere de muncă, să își desfășoare misiunile cu profesionalism pentru a fi întotdeauna la înălțime și a reprezenta cu cinste România.”
În cuvăntul său, comandantul Elementului Național de Sprijin, locotenent-colonel inginer Drgoș Pantelimonescu a amintit de militarii români care au fost sau sunt prezenți în teatrele de operații aliate și care „prin profesionalismul și jerfa lor au contribuit la consolidarea poziției României în cadrul Alianței Nord Atlantice și la ridicarea prestigiului Armatei României”.
La 15 ani de la aderarea la NATO, fie că execută misiuni în Afganistan ori în alte colțuri ale lumii, militarii români sunt apreciați pentru eforturile și profesionalismul de care dau dovadă și se bucură de aprecierea partenerilor din cadrul Alianței.

 

cap de pagina

Ziua NATO în Baza Militară KandaharDuminică, 7 aprilie a.c., în campul Elementului Național de Sprijin din Baza Militară Kandahar, militarii ro­mâni au sărbătorit Ziua Alianței Nord Atlantice împreună cu aliații. Au fost prezenți la ceremonia organizată cu această ocazie, militari români ai tuturor structurilor militare dislocate în Provincia Kandahar, aparținând Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, Elementului Național de Sprijin, Detașamentului de Poliție Militară, Echipei de consilieri TAAC-South (Train, Advise, Assist Command South) și Echipei de consilieri mentenanță Forțe Aeriene.

Gânduri la început de misiuneTeatrul de operații Afganistan. Un loc în care timpul trece mult prea repede, încât nu știi când este luni sau duminică, un loc în care viața este mai prețioasă ca oricând. Într-o țară săracă, lovită de foamete și conflicte, oamenii au învățat să nu se dea bătuți.
În Afganistan, îi regăsim pe militarii Batalionului 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, ajunși de curând în Baza Militară Kandahar.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț