Nr. 36 din 27 iunie 2016
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

Lumea azi


Sistem de evacuare a răniților
din medii contaminate CBR și TIC

Maistru militar cls. IV Monica DEACU

cest sistem, SERCONT pe numele lui, a fost dezvoltat pornind de la misiunile Armatei României în teatrele de operații și pericolele cu care se pot confrunta militarii noștri. Este un concept 100% românesc, gândit și proiectat în curtea Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie de către maiorul dr.ing. Ciprian Său, șef laborator Echipamente de Protecție CBRN.

Va asigura evacuarea răniților din medii contaminate cu agenți chimici, biologici și radioactivi sau cu compuși toxici industriali și izolarea lor temporară față de mediul din care au fost extrași, permițând astfel menținerea lor, pentru o perioadă limitată de timp, în acest mediu în care li se pot acorda măsurile de prim ajutor și cantitatea de aer curat necesară prin sistemele de filtrare și buteliile de oxigen de care dispune sistemul. Ideea acestui proiect a apărut în 2012, la cererea Statului Major al Forțelor Terestre care este și principalul beneficiar.

Caracteristici
Masa
max. 16kg
Autonomia
60min
Sistemul de transport (pliabil în opt părți)
Sarcina suportată
150kg
Dimensiuni de gabarit
230X65cm
Rezistența la rupere material de acoperire
min. 150daN
Incinta de protecție
Protecția față de agenți chimici
360min
Impermeabilitatea la apă
ISO 5
Impermeabilitatea la produse petroliere
min. 7
Rezistența la rupere
(poliester acoperit cu cauciuc brombutilic)
min. 100daN
Rezistența la rupere (folie multistrat)
min. 15Mpa
Rezistența la sfâșiere
(poliester acoperit cu cauciuc brombutilic)
min. 2daN
Rezistența la sfâșiere (folie multistrat)
min. 15N/ mm
Comportarea la ardere: timp de aprindere
min. 2s
Sistem de filtro-ventilație
Autonomia
min. 60min
Filet de cuplare cartușe filtrant-sorbante CBRN
Rd 40X3,63

Decontaminarea se va putea face cu agenții care se află în dotarea Armatei României, proiectul negenerând costuri suplimentare din acest punct de vedere. Singurul element consumabil sunt cartușele absorbante.
În viitor, se dorește adaptarea produsului, în sensul că se va schimba sistemul de filtro-ventilație, astfel încât să creeze presiune negativă (nu pozitivă ca acum), realizarea unei arce care să susțină incinta de protecție și modificarea modulului care să asigure transportul pentru a respecta cerințele Organizației Internaționale a Sănătății Omului. Printre altele, trebuie să se creeze posibilitatea de racordare a echipamentelor medicale standard, iar toate acestea pentru ca sistemul să poată fi utilizat și pentru izolarea persoanelor contaminate biologic, cum ar fi cu ebola.
Manevrarea și lucrul cu el se vor putea face de către oricine dispune de o pregătire medicală minimă.

Pe rol, în cadrul Centrului, este vesta antiglonț pentru femei. Plăcile vor avea o formă ergonomică. Până acum s-a realizat studiul antropometric, iar în 2016 se așteaptă să se realizeze testarea demonstratorului. Dezvoltarea acestui prototip se realizează în cadrul Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare finanțat de Ministerul Educației și Cercetării.

 

cap de pagina

Un moment în goana generațiilor6 aprilie a fost o zi pe care am dedicat-o în întregime investigației jurnalistice pe terenul, mai mult sau mai puțin frământat, al învățământului militar. Motivele unui astfel de demers au fost la început subiective, fiind un domeniu pe care nu prea l-am încercat în ultima vreme. Și nu pentru că zona nu ar fi prezentat interes, dar am considerat că un LFX în desfășurare este mult mai spectaculos, lăsând astfel pe un plan secund tot ceea ce a ținut de activitatea didactică din sistemul militar. Însă, după o analiză cu caracter introspectiv, finalizată cu o mea culpa demnă de toată lauda, mi-am modificat atitudinea vis-a-vis de fenomenul pedagogic și am părăsit aria egocentrică a subiectivismului. Mi-am stabilit astfel ținte clare și precise, necesare și suficiente elaborării unor concluzii obiective despre tot ceea ce este specific activității din spatele catedrei.

Sisteme de evacuare a răniților din medii contaminate CBR și TICAcest sistem, SERCONT pe numele lui, a fost dezvoltat pornind de la misiunile Armatei României în teatrele de operații și pericolele cu care se pot confrunta militarii noștri. Este un concept 100% românesc, gândit și proiectat în curtea Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie de către maiorul dr.ing. Ciprian Său, șef laborator Echipamente de Protecție CBRN.

Prima platformă subacvatică româneascăO echipă de specialiști ai Centrului de Cercetare Științifică pentru Forțele
Navale, din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, a prezentat joi, 6 august, la sediul din municipiul Constanța, principalele realizări în domeniu.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț