Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Din viața de zi cu zi

Parada militară de la Arcul de Triumf

Daniela ȚĂRUȘI
Foto: plt. Cristian ALDESCU

în acest an, ziua națională a României a fost sărbătorită printr-o paradă militară demnă de importanța momentului, ce a avut loc la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, marcând înfăptuirea statului național unitar acum 99 de ani.
La eveniment au fost prezenți: președintele României, Klaus Werner Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu Liviu Uifăleanu, alături de ceilalți șefi ai categoriilor de forțe armate, reprezentanți ai diferitelor instituții militare și civile, precum și veterani de război și urmașii acestora.

Ceremonia a început, după întâmpinarea președintelui României de către Garda de Onoare, cu intonarea Imnului Național al României de către muzicile reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale și ale Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”. Pe timpul intonării Imnului Național, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”.
Dispozitivul de defilare, constituit din blocuri de paradă și detașamente, cu trupe și tehnică ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații a fost condus de către generalul-locotenent Adrian TONEA, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării. De asemenea, a participat la paradă Asociația Tradiția Militară, membră a Uniunii Europene a Asociațiilor Istorico-Militare.
Peste 3.500 de militari și specialiști, cu peste 350 de mijloace tehnice din M. Ap. N., MAI, SRI, Serviciul de Telecomunicații Speciale și din Poliția Municipiului București au participat la eveniment. Militarilor români li s-au alăturat detașamente din Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.
Defilarea terestră a debutat cu trei detașamente care amintesc de tradițiile militare ale poporului român.
Ca de fiecare dată, a defilat la parada militară națională un detașament format din militari răniți în misiunile executate în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan. Din 1996 și până în prezent, 29 de militari și-au sacrificat viața pentru țară, 25 din cei peste 180 de răniți, au dat onorul de Ziua Națională a României.
Purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gard㠄Mihai Viteazul”, au defilat drapelele de epocă ale unităților care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Acestui detașament al drapelelor i-a urmat detașamentul militarilor care purtau uniformele Primului Război Mondial. Realizând un arc peste timp, 18 militari ai Brigăzii 30 Gardă au defilat în uniforma specifică Armatei României din Primul Război Mondial, uniforme de ofițer, subofițer și soldat. Uniformele și echipamentul sunt replici și aparțin Regimentului 6 Infanterie „Mihai Viteazul”, Regimentului 4 Artilerie și Regimentului 9 Vânători de Munte, numărul unității fiind brodat pe epolet. Armele, carabinele model 1891, sunt originale. De asemenea, Asociația Tradiția Militară a defilat purtând uniformele și echipamentul Armatei Române din anii 1915-1918: de Infanterie, de Grăniceri și de Vânători de Munte, atât de ceremonie, cât și de campanie, numeroase efecte și accesorii de epocă fiind originale. Comandantul detașamentului, Mircea Stoica a purtat uniformă de căpitan de vânători de munte și sabia de paradă, tip Solingen.
A urmat, apoi, primul bloc de defilare. Acesta a fost constituit din militarii Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”, ai Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, precum și ai Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”.
Următorul bloc de paradă a fost reprezentat de detașamentul de parașutiști din cadrul Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Soverth”. Parada a continuat cu defilarea militarilor detașamentului Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” și cu cei ai Batalionului 265 Poliție Militar㠄Tudor Vladimirescu”.
Au urmat instituțiile militare de învăță­mânt. Este vorba despre detașamente din Academia Tehnică Militară, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Institutul Medico-Militar din Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Școala de aplicație pentru logistic㠄General Constantin Zaharia”, din Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, dar și din Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”.
Reprezentanții Forțelor Terestre au predat ștafeta militarilor Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” din Forțele Aeriene, care au fost urmați de patru detașamente din Forțele Navale, primul, alcătuit din militari aflați în subordinea Comandamentului Flotei, al doilea detașament, format din militari ai Batalionului 307 Infanterie Marină, al treilea alcătuit din studenți de la Academia Naval㠄Mircea cel Bătrân”, iar cel de-al patrulea din elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.
Blocul de paradă pedestru al Ministerului Afacerilor Interne, condus de inspectorul principal de poliție Bogdan Zidaru, a început cu detașamentul de studenți al Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” și ai Școlii de Agenți de Poliție ,,Vasile Lascăr”, urmat, apoi, de un detașament de Acțiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție ,,Vlad Țepeș”, de un altul din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precum și din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei.
Detașamentul Serviciului Român de Informații a prezentat în pas de defilare structurile pe care le reprezintă, încheind defilarea pedestră.
Blocul de paradă cu tehnică a fost precedat de formații de aeronave militare. Elicopterele IAR-330 Puma Socat, aeronavele C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-99 Șoim, avioanele de luptă MIG-21 LanceR, aeronavele F-16 Fighting Falcon, CF-188 Hornet din Forțele Aeriene Canadiene au zburat deasupra Arcului de Triumf în aplauzele tuturor celor prezenți. Defilarea mijloacelor aeriene a fost una dintre marile atracții ale paradei.
Un moment de maxim interes a fost și cel al prezentării tehnicii militare. Blocul de paradă al tehnicii militare a fost comandat de colonelul Dragoș-Dumitru Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”. Din dotarea Forțelor Terestre au fost prezentate autovehicule blindate pentru operații speciale URO VAMTAC, transportoare blindate de trupe Piranha III C, transportorul amfibiu blindat pentru infanterie din dotarea Armatei Poloniei Rosomak, transportoare amfibii blindate B 33 „Zimbru”, transportoarele amfibii blindate de cercetare, mașina de luptă a infanteriei 84 M - „Jderul”, tancul TR 85 M 1 „Bizonul”, sistemul de artilerie antiaerian㠄Gepard”, sistemul de artilerie „Larom”, Sistemul antiaerian „Oerlicon”, vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR. Defilarea tehnicii militare din Forțele Terestre se încheie cu autotranscontainerele care pot transporta materiale containerizate cu o masă totală de 40 de tone.
Forțele Aeriene au defilat cu detașamentul de rachete sol-aer ,,Hawk” și cu sistemul de radare TPS-79 R, iar Forțele Navale au fost prezente la parada tehnicii din acest an cu un Dispozitiv Mobil de Lansare a Rachetelor de la Divizionul 58 Rachete de coastă.
Comandamentul Logistic Întrunit a prezentat autostații radio blindate, cu salt de frecvență - URO VAMTAC, autovehicule de teren blindate tip ușor PANHARD, autospeciale de Supraveghere Video Mobilă, autovehicule de teren variat și autospecialele de poliție militară Ford Ranger.
Tehnica cu care a defilat Comandamentul comunicațiilor și informaticii a cuprins autostația de videoteleconferință, pe șasiu ,,URO Vamtac”, autostația satelitară ,,Anchor Station”, autostațiile radio ,,Falcon”, autospeciala pentru managementul spectrului radio, containere radioreleu transportabile, Modulul NATO de comunicații și informatică dislocabil (NATO DCM „E”).
Parada tehnicii MAI a impresionat prin dotările Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, autospeciale de intervenție ,,Volkswagen Transporter” și ,,Mercedes Sprinter”, autolaboratoarele criminalistice și unitatea mobilă de intervenție. Jandarmeria română a prezentat autospecialele ISUZU 4X4, autospecialele ,,Volkswagen” gen ,,Transporter”, autospeciala blindată pentru intervenție ,,Sandcat” și ,,AM7”, autospeciala cu apă ,,ACDP 7000”. Defilarea a continuat cu autospecialele pentru misiuni operative „Volkswagen Passat Variant”, autospecialele de supraveghere pe principiul termoviziunii ,,Artemis” pe șasiu ,,Landrover Discovery 4”, autospecialele de patrulare totteren ,,Iveco Massif”, autospecialele transport efective 8+1 locuri ,,Volkswagen Transporter Kombi,” și ambarcațiunile ,,Harpoon 550 Open” aparținând Poliției de Frontieră.
Blocul de defilare al SRI a cuprins dispozitivul de protecție-gardare a personalităților vizate de riscuri teroriste.
Defilarea Cavaleriei Jandarmerie Române, deja o prezență obișnuință a manifestărilor prilejuite de Ziua Națională nu a lipsit nici în acest an.
Brigada 30 Gard㠄Mihai Viteazul”, depozitarul și continuatorul tradițiilor tuturor unităților de gardă, începând cu anul 1860 a încheiat parada militară ce s-a dovedit a fi o adevărată reușită.
Această reușită a paradei nu a fost însă întâmplătoare, ci este rezultatul multor ore de antrenament susținut în care totul a fost stabilit în cele mai mici detalii, dar și a unui efort intens de organizare și îndrumare de care militarii au beneficiat pe toată perioada de pregătire a acestui eveniment.

 

cap de pagina

Parada militară de la Arcul de Trium Și în acest an, ziua națională a României a fost sărbătorită printr-o paradă militară demnă de importanța momentului, ce a avut loc la Arcul de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, marcând înfăptuirea statului național unitar acum 99 de ani.
La eveniment au fost prezenți: președintele României, Klaus Werner Iohannis, prim-ministrul Mihai Tudose, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu Liviu Uifăleanu, alături de ceilalți șefi ai categoriilor de forțe armate, reprezentanți ai diferitelor instituții militare și civile, precum și veterani de război și urmașii acestora. .

Poligoane redenumite, simbolic,
cu numele unor militari români căzuți la datorie
Trei poligoane de tragere din Baza Aeriană Kandahar au primit, simbolic, numele unor militari căzuți la datorie.
Terorismul devine din ce în ce mai mult opusul a ceea ce înseamnă spectacolul vieții. Nimeni nu se mai îndoiește că terorismul este dușmanul vieții, războiul dus împotriva ei. Ruine și dezastre, ură și răzbunare, lovituri pe la spate. Se resimt din plin, în cadrul misiunii Resolute Support.

Ziua Armatei Române Ziua Armatei României a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, în toată țara, precum și în teatrele de operații. Ceremonialuri s-au desfășurat și în țările în care România are acreditați atașați ai apărării. Astfel a fost marcat momentul eliberării localităților de pe granița din Transilvania, aflate sub ocupație străină, la 25 octombrie 1944.
Cu prilejul Zilei Armatei României, statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării au organizat Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane, întâlniri cu veteranii de război, expoziții, gale de filme, spectacole și activități de îngrijire a cimitirelor și monumentelor eroilor.

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ȘI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț