Nr. 36 din 27 iunie 2016
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

Kaki 100%

Traiectorii precise, umbre pe pânza cerului!

Plutonier Codruț MIEILĂ

perioada 08–22 aprilie a.c., Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia a reprezentat scena pe care și-au jucat rolurile Batalionul 205 Apărare Antiaerian㠄General Gheorghe Pârvulescu” din Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Batalionul 228 Apărare Antiaerian㠄Piatra Craiului” al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” și Batalionul 114 Tancuri „Petru Cercel” din subordinea Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava”. Deși sunt obișnuit cu astfel de reprezentații, actorii m-au impresionat de această dată cu interpretarea unică a rolurilor dinainte pregătite cu minuțiozitate. Fără să vreau, gândul mi-a zburat la Platon, într-o Lume a Ideilor, în special la principiul conform căruia noțiunile dominante au funcție de comandă și control al gândirii, în cazul filosofului antic, sau al unei activități militare, în cazul nostru. Este într-adevăr o paradigmă, un caz exemplar, un model sau prototip, o situație ideală în care am dori cu toții să ne aflăm. Sau cel puțin așa am perceput eu activitatea din Midia, cu ochii mei de rachetist și artilerist antiaerian.

Am stat cu ei cinci zile și am încercat să mă integrez scenariului pentru care mă pregătisem, deși recuzita mea se limita la pix, hârtie și un aparat foto. Restul... am găsit la fața locului! Meleaguri dobrogene, cu vânt, mare și aer sărat, olteni, brașoveni și dâmbovițeni! Perfectul simplu, mândria oamenilor de la munte și atitudinea celor care au făcut parte din marele regat dac al lui Burebista.

Traiectorii vizibile în noapte
Primii au ajuns la Midia militarii Batalionului 228 Apărare Antiaeriană, mai exact pe 8 aprilie. Ei au avut un exercițiu tactic cu trupe și trageri de luptă, cu Bateriile 1 și 2 Art.AA, Bateria RAA CA-94, Bateria Sprijin Luptă, Sprijin Logistic și plutoanele de rachete antiaeriene ale brigăzii. S-au folosit de un scenariu semifictiv, destinat perfecționării deprinderilor statului major în desfășurarea procesului de planificare operațională și evaluării subunităților de AA prin executarea tragerilor de luptă. Principalul obiectiv al exercițiului intitulat „Piatra Craiului 16.11” a vizat comanda batalionului, statul major și comandanții de subunități în ceea ce privește conducerea forțelor în aplicarea formelor, principiilor, procedeelor și metodelor de pregătire și de ducere a luptei, precum și conducerea și antrenarea trupelor pentru a acționa integrat, în condițiile complexe ale războiului și coordonării forțelor în acțiunile militare. Echipele de luptă ale subunităților de artilerie antiaeriană și-au exersat astfel abilitățile în pregătirea și executarea tragerilor antiaeriene și antitanc, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Cadrul creat a fost imaginar, dar realist, pentru executarea misiunilor, în condițiile declanșării unui conflict armat. Și pentru că a venit vorba de „armat”, în poligon au fost dislocate tunurile antiaeriene OERLIKON de calibru 2x35mm, sistemele automatizate de conducere a focului GUN STAR NIGHT, accesorizate de autocamioanele DAC 665 T și de vehiculele de teren VAMTAC S3. Cea mai spectaculoasă prob㠖 tragerile antiaeriene pe timp de noapte, a generat un spectacol de lumini care a reflectat înaltul nivel de instruire a celor 155 de militari implicați, dar și calificativul Excelent obținut la final.
Sublocotenentul Mădălina Pastramă, comandant Secție Tragere, face parte din acest batalion din anul 2015. Ca artilerist antiaerian pe complexul OERLI­KON, tocmai a fost „botezată”, aici, la Capu Midia, prin efectuarea acestor trageri reale. „Experiența este de neuitat! Înainte de tragere, m-a surprins faptul că aveam emoții, însă acestea s-au dovedit a fi constructive. M-am bazat pe nenumăratele ore de cunoaștere și instrucție la tehnică, pe experiențele anterioare ale subordonaților și, nu în ultimul rând, pe deprinderile și in­stinctele lor de a reacționa corect și în timp util. <<Femeia în armată>> este un clișeu! Un om ambițios va reuși întotdeauna să facă față cerințelor impuse, să obțină performanțe și să se adapteze oricărei situații. Am reușit să mă integrez cu ușurință în noul colectiv, mă atrage foarte mult lucrul cu oamenii și cu tehnica de artilerie antiaeriană și am convingerea că am reușit să câștig respectul militarilor pe care îi conduc. Când am ajuns în această unitate, am fost impresionată de profesionalismul de care dau dovadă cei cu care lucrez. Am învățat că responsabilitățile asumate, expunerea la efort prelungit, gestionarea corectă a timpului și a resurselor sunt, așa cum <<artileristic>> vorbind există foarte mulți parametri care pot influența traiectoria proiectilului în aer, factori importanți care influențează decisiv îndeplinirea obiectivelor propuse. De fiecare dată, rezultatele au fost extraordinare, iar gradul de satisfacție pe măsură. Mă înclin cu respect, așadar, în fața celor care m­au instruit și m-au spijinit pentru a reprezenta cu succes batalionul din care fac parte!”

Arsenalul seducției tactice
La trei zile, au venit și oltenii – Batalionul 205 Apărare Antiaeriană, cu tot „arsenalul”: Bateriile 1, 2 și 3 Art.AA, Bateria 4 RAA, Bateria Sprijin Luptă și cea de Sprijin Logistic. Exercițiul acestora a cuprins rezolvarea unei situații tactice, antrenament în teren, trageri de luptă și conducerea focului pentru antrenarea echipelor de luptă ale statului major și bateriilor în conducerea forțelor pentru combaterea și nimicirea țintelor aeriene și pentru executarea tragerilor de luptă cu tehnica OERLIKON. Parte integrantă a exercițiului multinațional „Saber Junction 16”, condus de comandamentul JTF-H Germania, „Scorpion Fury 16.1” a avut ca scop antrenarea și perfecționarea deprinderilor echipelor de luptă din punctele de comandă ale batalionului și ale subunităților în conducerea acțiunilor de luptă pe timpul conducerii focului. Țintele aeriene simulate, dar doborâte, ziua și noaptea, au asigurat militarilor olteni rezultate deosebite, subliniind astfel încă o dată profesionalismul și coeziunea subunităților. Și poate că nu mai era nevoie, dar o să amintesc totuși faptul că, la finalul activității, s-a raportat „Misiune îndeplinită!”.
Plutonierul-major Ion Savu, comandant tun, a cunoscut prima dată, în timpul școlii, piesa de artilerie de calibru 2x30mm și, în mod evident, poate face o diferență dată de evoluția tehnologiei. „Telemetrarea prin laser a țintelor, controlul unei secții de tunuri numai printrun simplu joystick, posibilitatea de a vedea câmpul tactic pe timp de noapte, capacitatea de a folosi mai multe tipuri de muniție, fac din tunul 2x35mm o variantă mai peformantă în comparație cu predecesorul lui. Dintr-un alt punct de vedere, al celui care trebuie să deservească un tip de tehnică militară relativ nouă în țara noastră, interesul de a învăța funcționarea acesteia este mult mai mare, explicația venind din apariția în peisaj a unui element inedit.”
Pentru sublocotenentul Mădălin Enache, comandant de secție, Capu Midia aduce un plus de responsabilitate necesară atingerii obiectivelor stabilite în cadrul exercițiului. „Cu o oarecare uimire am descoperit faptul că oamenii așteaptă cu entuziasm apropierea săptămânilor în care ne desfășurăm activitatea la Capu Midia, deoarece, după cum chiar ei mi-au spus, doar aici se văd roadele muncii lor de pe parcursul anului și doar aici au ocazia să vadă cum reacționează tehnica în momentul săvârșirii comenzii Foc! Însă, experiența este cea care face diferența: numărul de lovituri trase oferă acea siguranță care înlătură orice emoție, iar coordona­rea militarilor din subordine se face mult mai ușor pentru că aceștia știu deja ce au de făcut, fenomen ce rezultă din mi­siunile asemănătoare anterioare.”

Asul de pică
Pe 18 aprilie, au ajuns la Midia și militarii Batalionului 114 Tancuri, cu o agendă plină de activități ce au vi­zat în special perfecționarea deprinderilor ochitorilor și încărcătorilor din cadrul echipajelor. Tot calificativele obținute la tragere au fost cele care au demonstrat nivelul de pregătire a personalului, deși nu am putut să nu observ faptul că media de vârstă a acestuia era de maxim 30 de ani. Comandantul Companiei Instrucție Tancuri, sublocotenentul Laurențiu Gogoț, a declarat la un moment dat că o „astfel de tabără îți creează condițiile optime pentru verificarea și evaluarea militarilor prin executarea tragerilor cu mitraliera de pe tanc de calibru 12,7mm DSKM asupra țintelor aeriene.” Este de părere că experiența formată în poligon reprezintă asul din mânecă pentru orice militar de carieră, fie că este comandant sau încărcător. „Obiectivul companiei pentru anul în curs este obținerea unor rezultate foarte bune în cadrul aplicațiilor planificate, în care sunt inserate și alte sarcini ce concură la atingerea nivelui de performanță dorit.”

De ce am spus Asul de pică? Am plecat de la faptul că, în cel Al Doilea Război Mondial, o divizie americană avea pe interiorul caschetelor simbolul asului de pică... pentru noroc! Dar, din fericire, s-a demonstrat faptul că norocul este de partea celui puternic, care crede în principiul cauză-efect, iar prețiosul surâs al Fortunei se cere câștigat doar prin muncă!

.

 

cap de pagina

Kaki 100 Bucuria vine din gesturi simple „Echipajul 6! Petcu? Prezent! Bărbulescu? Prezent! Nedelcu? Prezent! În câteva momente ne vom îmbarca și vom porni spre satul Hakim Jan! Fiți cu ochii în patru!” Așa a început o nouă misiune de patrulare pentru Compania ll Eagles. Căpitanul Săndel Ștefan, aflat la a cincea mi­siune într-un teatru de operații, se asigură că totul va decurge conform planului. Toți oamenii sunt prezenți și știu ce au de făcut. Misiunea este aparte: vor merge în­tr-un sat unde vor ajuta copiii. Vor încerca să le aducă zâmbetul, cu câteva surprize.
Kaki 100 Interviu cu un luptător Începutul lunii octombrie a acestui an a fost pentru garnizoana Craiova unul festiv, al aducerilor aminteși al comemorării altruismuluiși al grijii față de semeni de care dădea dovadă societatea românească de la mijlocul secolului XX. Vorbesc în special despre anul 1939. Cel de-Al Doilea Război Mondial izbucnise în vestși se îndrepta cu paoi repezi spre teritoriul nostru, dar nu înainte de a afecta Polonia. Cu acest stat, România avea încheiat un acord bilateral ce prevedea ca țara noastră să găzduiască, în caz că era nevoie, populația ce solicita acest lucru, fie ea civilă sau militară.

Kaki 100 Traiectorii precise, umbre pe pânza cerului!În perioada 08 – 22 aprilie a.c., Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia a reprezentat scena pe care și-au jucat rolurile Batalionul 205 Apărare Antiaerian㠄General Gheorghe Pârvulescu” din Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Batalionul 228 Apărare Antiaerian㠄Piatra Craiului” al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” și Batalionul 114 Tancuri „Petru Cercel” din subordinea Brigăzii 1 Mecanizate „Argeda­va”.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț