Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Kaki 100%

Cupa Presei la Tir, octombrie 2017
Punct ochit, punct... și să mai vedem!

Cristina FRATU

data de 19 octombrie, în poligonul Cățelu, s-a desfășurat Cupa Presei la Tir, eveniment înscris în seria activităților organizate cu ocazia Zilei Armatei României, prin Direcția Informare și Relații Publice, în parteneriat cu Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii” și cu sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre și al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București. Evenimentul a beneficiat și de sprijinul firmei ADINA S.R.L. și al Asociației Aeronautice Române. Locația menționată încă din primele rânduri, aflată la marginea Bucureștiului, ne este nouă foarte cunoscută prin prisma ședințelor de tragere executate aici de către subunitățile de brigadă și nu numai.

Așadar, fără ajutorul Waze-ului de această dată, am purces pe Cheiul Dâmboviței spre destinația noastră... am vrut inițial să spun învăluiți de mister, dar mai aproape de realitate a fost „învăluiți” de o ceață lăptoasă, brăzdată de razele firave ale soarelui abia trezit. Mi-am zis: cred că, de această dată, va fi o zi frumoasă din punct de vedere meteorologic, semn că ne-am făcut între timp ceva pile pe la departamentul de Meteo al televiziunilor de știri. Și spun acest lucru pentru că, la o ediție din anii trecuți a Cupei Presei la Tir, desfășurată la Craiova, am avut parte de o ploaie asemănătoare diluviului biblic. Se scurgea apa de pe noi ca de la streașina casei! Dar, chiar și așa, totul a fost minunat, în sensul că doar o minune ne-a ținut până la final! Glumesc! Deci, acum, fără ploaie, fără vânt și exclus grindină!
Poligonul ne aștepta bineînțeles liniștit (încă!) și „aranjat” până la ultimul amănunt pentru ceea ce avea să urmeze. Era pregătit să facă față celor 30 de elevi de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din Capitală și celor aproximativ 60 de jurnaliști din presa civilă. Primul grup avea să execute, nu peste mult timp, ședințe de tragere cu pușca cu aer comprimat Walter, calibru 4,5mm, și cu pistolul cu aer comprimat Feinwerkbau, de același calibru, iar cel de-al doilea grup urma să se confrunte cu o altfel de „recuzită”, într-un scenariu ceva mai complex. Este vorba despre pușca automată de 5,45mm, la precizie, în ținta piept nr.4 dispusă la 100 de metri și, la viteză, în ținta alergând nr.8 aflată fix la 150 de metri, dar și despre pistolul de 9mm, o armă individuală destinată luptei antipersonal la distanțe mici, de până la 50 de metri. Ca urmare, competiția dintre camarazii din mass-media avea să se rezume la un duel asumat individual cu țintele poziționate regulamentar pe lungimea zonei de executare a tragerilor și, în funcție de evoluția fiecăruia, concretizată într-un punctaj final, să se desemneze câștigătorii. Ar mai fi de precizat faptul că, pentru prima dată, au fost invitați să participe la acest eveniment și reprezentanți ai militarilor rezerviști din Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, oameni care au în spate o întreagă carieră profesională în domeniul armelor, care și-au dedicat o mare parte din viață instituției Armatei și care nu pierd nici o ocazie de a răspunde în continuare „Prezent!” în cadrul activităților organizate cu diferite ocazii.

Odată cu ajungerea în poligon a reprezentanților mass-mediei, pentru că despre ei vreau să vă povestesc, a început forfota, agitația, discuțiile, părerile, experiențele împărtășite, emoțiile, toate la un loc pentru a defini și mai clar prezența acestora în mediul cazon. Fete și băieți să le spunem, mai tineri sau mai trecuți prin viață, s-au prezentat la acest eveniment cu ținute adecvate. Adică, pantaloni de camuflaj, originali sau copii fidele ale acestora, cămăși, tricouri sau hanorace de culoarea deșertului, veste de toate felurile, mai puțin cele de protecție, bocanci aproape militari și rucsacuri cu diferite embleme care mai de care mai apropiate de simbolistica momentului.
Și, cum nici un aspect ce ține de mediul militar nu este lipsit de reguli, a apărut în scenă și comandantul tragerii, un locotenent foarte bine instruit, care i-a adunat pe invitați într-un careu pentru a le aduce la cunoștință toate detaliile legate de modalitatea de desfășurare a „confruntării”, dar și măsurile de siguranță ce trebuie neapărat respectate pentru a nu „se lăsa” cu incidente nefericite. Acum, mai pe înțelesul tuturor: dacă în cazul puștii automate aceste reguli pot fi respectate mai ușor, în sensul că este mai puțin probabil să o îndrepți către cei aflați în spatele tău, la pistolul de 9mm, această rotație se poate face chiar și fără să-ți dai seama, fiind un „accesoriu” al tragerii de dimensiuni mici. Important este faptul că orice abatere de la „regulile dinainte stabilite” poate avea urmări deosebit de grave, iar acest aspect a fost înțeles încă din primele minute ale discuțiilor. Responsabilizați în acest fel, jurnaliștii și-au așteptat rândul pe aliniamentul de tragere, îmbrăcați de această dată cu echipamentul de protecție, cască plus vestă, și cu un „arsenal” suficient pentru a-și îndeplini misiunea cu succes.

Începe și acțiunea. Fiecare post de tragere dispune de câte un militar profesionist care repetă, pas cu pas, ce trebuie făcut, pentru că, într-o astfel de situație, nu este loc pentru greșeli. Aerul se umple instantaneu de mirosul de praf de pușcă, mâinile sunt primele care simt senzația deosebită, adrenalina curge, iar imaginația te plasează într-un film de acțiune alături de Bruce Willis. Din momentul inițial al apăsării trăgaciului, rezultatul nici nu mai contează. Ai mai deslușit încă un mister! De fapt, participi la o competiție în care toți câștigă, prin inițiere, prin testare sau prin comparație, în funcție de experiența fiecărui concurent.
Sunt artiști ai cuvintelor, stăpâni ai ideilor, se află într-o permanentă mișcare în căutare de evenimente inedite, de primă pagină, au un program de lucru dictat de senzațional, dar măiestria în folosirea armelor trebuie demonstrată. Așa că, pentru câteva ore, au făcut abuz de curaj și determinare! Unii dintre ei se aflau la prima lor experiență de acest gen; îi trădau emoțiile evidente și gesturile mai puțin controlate, dar nu s-au lăsat doborâți, încurajați fiind de colegii de breaslă prin aplauze, urale și ovații pe toate tonalitățile.
„Cum nu mai folosisem niciodată o armă de foc, am încercat să fiu foarte atent la instructajul prezentat înainte de tragere. M-am concentrat la prima țintă. Am privit-o cu ochii mijiți și am tras. Ne-am dus să verificăm isprava. Eu eram destul de teafăr, colegii din spatele meu și de pe aliniament nu pățiseră nimic, iar ținta era și ea... curată! Nu-i nimic! Poate la ce-a de-a doua o să scap de rușine! M-am concentrat iar! Am ochit și... surpriză! Un glonț chiar a ajuns cumva în țintă! Recunosc că mi-a fost un pic teamă de recul, dar acesta a fost destul de... prietenos! Cu pistolul, însă, m-am descurcat mai bine, dar și țintele erau mult mai aproape. Țiuitul din urechi, însă, și acum îl mai aud!” Din punctul meu de observare, acestea au fost cele mai multe dintre trăirile traduse în cuvinte ale celor care doar ce veneau de pe linia de foc.
Desigur, au fost și câțiva care au făcut deliciul zilei, a căror performanță i-ar putea recomanda pentru o încadrare, cu merite deosebite, într-o baterie de antiaeriană, pentru că țintele de la sol nu au fost nici o clipă în pericol! Și câtă grație din partea trăgătorului în a le ocoli! Nici nu cred că-i prea ușor așa ceva! Dar au fost și cei care au obținut un punctaj foarte bun, demn de un militar profesionist.
Lucrurile s-au succedat cu repeziciune, iar între timp a venit cafeaua (să nu uităm că cea mai bună cafea este cea din poligon!) și masa de prânz, tradiționala fasole cu cârnați, atât de apreciată, din cele mai vechi timpuri și până în prezent, de generații întregi. Trecând peste acest aspect gastronomic care le-a mai întărit puterea de caracter, jurnaliștii s-au străduit, iar activitatea s-a încheiat în jurul orei 16:30. A urmat, așa cum prevedea desfășurătorul, ceremonia de premiere. Bineînțeles că suspansul a fost la cote maxime pentru că lista cu punctajele finale a venit în ultimul moment și nu transpirase nimic între timp. Pe chipurile tuturor se citea de această dată speranța, deși mai toți spuseseră că nu prea credeau să fi făcut ceva. Exact ca la examenele din facultate!, m-am gândit eu. Cel care se dădea de ceasul morții că nu știa nimic, acela lua cea mai mare notă! Eram cu ochii pe ei, găsind ceva similitudini între situații­le amintite. Aplauzele au dominat ceremonia de premiere a învingătorilor, pe baza punctajului obținut. S-au îmbrățișat, s-au felicitat, și-au făcut o droaie de selfie-uri și... au plecat. Și noi, la cinci minute după ei!

Evenimentul a fost frumos prin simplitatea lui, iar, la final, toți s-au simțit câștigători, cu sau fără premii. Ospitalitatea personalului din poligon, deja legendară, și răbdarea militarilor care i-au instruit pe jurnaliști au fost componente ce au întregit ansamblul unei zile pline de veselie și prietenie. Într-adevăr a fost o zi aparte pentru noi toți, organizatori sau competitori, o zi care ne va rămâne în memorie pentru mult timp. Cel puțin până la următoare ediție a Cupei Presei la Tir de la anul. Părerea mea este că vor veni și mai mulți jurnaliști, cu siguranță cei de astăzi și încă în plus câțiva, care vor fi cel puțin curioși să încerce senzațiile din poligonul de tragere, după spusele altora, după propriul imbold sau pur și simplu! Un lucru este însă cert, inerția, în astfel de cazuri, lucrează de la sine. Un lucru bun se propagă cu eficiența scontată, mai ales dacă mediul este încurajator. Și, se pare că este!
Clasamentul de la finalul Cupei Presei la Tir, împărțit pe cele două categorii, feminin și masculin, a arătat astfel: Locul I - Laura Andreea Ionescu, Radio România 3Net; Locul II - Gabriela (Ella) Moroiu, BusinessCover.ro; Locul III - Mihaela Raluca Grigoriță, Radio România 3Net; Locul I - Constantin Vlăsceanu, aviation-headlines.ro; Locul II - Daniel Georgescu, TVR1; Locul III - Andrei Tătaru, Resboiu.ro.

 

cap de pagina

Kaki 100 Cercetașii dobrogeni în acțiune Antrenamente intense au avut loc în po­ligonul de cercetare al Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, unde cercetașii dobrogeni au executat săptămâna trecută modulul de pregătire Care Under Fire.
Rănit la ora 12:00, sanitarul să vină! Se dau comenzi, iar cercetașii se pun în miș­care. Militarii Companiei 349 Cercetare, sau Fantomele cum sunt supranumiți, alături de camarazii din structurile de cercetare ale brigăzii, au dat startul antrenamentelor. Este foarte important ca toți militarii să cunoască noțiuni Care Under Fire, salvator putând fi oricare dintre ei..
Kaki 100 Ziua Veteranilor Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații este comemorată la data de 11 noiembrie deoarece la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași. Acesta a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan. Sergentul-major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul-major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” («Lupii Negri »), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul.

Kaki 100 Punct ochit, punct... și să mai vedem!În data de 19 octombrie, în poligonul Cățelu, s-a desfășurat Cupa Presei la Tir, eveniment înscris în seria activităților organizate cu ocazia Zilei Armatei României, prin Direcția Informare și Relații Publice, în parteneriat cu Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii” și cu sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre și al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București. Evenimentul a beneficiat și de sprijinul firmei ADINA S.R.L. și al Asociației Aeronautice Române. Locația menționată încă din primele rânduri, aflată la marginea Bucureștiului, ne este nouă foarte cunoscută prin prisma ședințelor de tragere executate aici de către subunitățile de brigadă și nu numai.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț