Nr. 41 din 12 mai 2019
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Kaki 100%


Exercițiul de comunicații și informatică ,,Comex III”

Plutonier-adjutant Dragoș IORDANA

luna aprilie, în cadrul Forțelor Terestre, s-a desfășurat exercițiul tehnic de comunicații și informatică ,,Commex III”, cu participarea tuturor structurilor și specialiștilor de comunicații și informatică ce vor asigura transmiterea datelor pe timpul exercițiului „Saber Guardian 2019”, din luna iunie.

Pe timpul acestui exercițiu, ca și în cazul celor precedente, s-au verificat posibilitățile de realizare a legăturilor și modul de lucru cu tehnica de ultimă generație, achiziționată și pusă în funcțiune pentru planificarea, realizarea și controlul structurilor de forțe naționale și NATO. În acest moment se poate spune că s-a ajuns la stadiul în care se pot transmite în siguranță, orice fel de date și informații, indiferent de caracterul lor, și, totodată, s-a reușit interoperabilitatea cu sisteme de comunicații și informatică folosite de Alianță.
Executat pe un scenariu fictiv, exercițiul a testat procedurile de gestionare și răspuns la diverse incidente de securitate cibernetică și capacitatea de monitorizare, detecție și reacție la acestea, oferind prilejul specialiștilor de a evalua și valida echipamentele și tehnologiile intrate recent în dotare.
La Statul Major al Forțelor Terestre, am stat de vorbă cu colonelul Adrian-Paul Petrica, șef al comunicațiilor: ,,«Commex III» este unul dintre exercițiile tehnice de specialitate pentru comunicații și informatică, unde se testează tehnica și aparatura nouă. Este cel mai de amploare exercițiu pe comunicații și informatică, din punctul nostru de vedere. Anul acesta s-a reușit federalizarea sistemelor de comunicații și, astfel, ne putem conecta internațional cu sistemele NATO oriunde este nevoie”.
Centrul de Sisteme Informati­ce și Centrul 13 Comunicații și Informatică, au pus la dispoziție una dintre rețelele de interconectare cu un element din cadrul GFC. Astfel, s-a reușit integrarea tuturor serviciilor pe care le avem la îndemână, pentru a fi cât mai utili celor care duc practic lupta. Avem și versiuni noi ale unor aplicații, iar acest exercițiu este ambientul perfect pentru testarea acestora”.
Pe lângă specialiștii care au depus eforturi deosebite pe timpul activităților desfășurate în clădirile modulare din curtea Statului Major al Forțelor Terestre, în teren, diverse categorii de militari s-au întrecut pe sine, contribuind din plin la reușita tuturor misiunilor ce le-au fost încredințate, cu rezultate foarte bune.
La terminarea exercițiului, am reușit să schimbăm câteva impresii cu unul dintre cei care au participat la acesta. Locotenentul Mi­hai Păunescu ne-a declarat: „Centrul 13 Comunicații și Informatică a realizat sistemul de comunicații și informatică al COT, pentru sprijin C2, capabil să se integreze într-un mediu federalizat de misiune, în context național sau aliat.
Rețelele radio organizate la exercițiul Commex III au asigurat exercitarea comenzii și controlului, prin comunicații de voce și de date cu ajutorul stațiilor radio HARRIS nou-intrate în dotare, secretizat, realizate în diferite moduri de lucru.
S-au executat activități de configurare a echipamentelor rețelelor de misiune din dotare, precum și a serviciilor de bază și FAS, capabile să asigure suportul necesar conducerii forțelor militare.”

 

cap de pagina

Kaki 100 „Resolute Castle 2019” Lucrările dezvoltate prin intermediul exercițiului anual „Resolute Castle” reprezintă un proiect în cadrul European Reasurance Initiative (ERI) executat de partenerul american, în cooperare cu structuri de geniu din Forțele Terestre Române. Schimbul de experiență, prin folosirea de către militari a tehnicilor specifice de lucru, utilizarea în comun a tehnicii de geniu, lucrul după un proiect unic pentru militarii ambelor state implicate, constituie argumente care definesc standardizarea instrucției pe linie de geniu a structurilor NATO. „Resolute Castle” 2019 își propune să crească nivelul interoperabilității prin instruire continuă și prin punerea în aplicare a unor soluții inovatoare la probleme genistice comune.

Kaki 100 Vigorous Warrior Exercițiile Vigorous Warrior sunt singurele exerciții medicale ale NATO, organizate bianual de către Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Ungaria) și o națiune gazdă voluntară. Obiectivul exercițiului este verificarea interoperabilității Aliaților, compatibilitatea sistemelor medicale militare și civile, sistemul C41 Medical și verificarea evacuării medicale. Activitățile de instruire desfășurate în comun demonstrează determinarea și forța aliaților de a asigura securitatea fiecărei națiuni din NATO și a Alianței în integralitatea sa.

Kaki 100 Exercițiul de comunicații și informatică ,,Comex III”În luna aprilie, în cadrul Forțelor Terestre, s-a desfășurat exercițiul tehnic de comunicații și informatică ,,Commex III”, cu participarea tuturor structurilor și specialiștilor de comunicații și informatică ce vor asigura transmiterea datelor pe timpul exercițiului „Saber Guardian 2019”, din luna iunie.
Pe timpul acestui exercițiu, ca și în cazul celor precedente, s-au verificat posibilitățile de realizare a legăturilor și modul de lucru cu tehnica de ultimă generație, achiziționată și pusă în funcțiune pentru planificarea, realizarea și controlul structurilor de forțe naționale și NATO.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț