Nr. 37 din 25 aprilie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

Kaki 100%

Platinum Eagle 17.1, un mod de acțiune similar și sincronizat

Cristina FRATU

perioada 20 februarie - 1 martie a.c., s-a desfășurat modulul de pregătire „Platinum Eagle 17.1” din cadrul exercițiului Black Sea Rotational Force 17 (BSRF 17), la care au participat aproximativ 400 de militari din 8 țări - Bulgaria, Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, România, Slovenia, Ucraina și Statele Unite ale Americii. BSRF-17 este un exercițiu anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa și Africa, ce se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contra-insurgență. Armata României a fost reprezentată la exercițiu de 100 de militari din Forțele Terestre române aparținând Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, din Brigada 1 Mecanizat㠄Argedava”, 15 JTAC (controlori aerieni pe poziții înaintate) și 30 de militari din Forțele Navale Române din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină.

 

Obiectivul principal al „Platinum Eagle 17.1” a fost antrenarea în comun a subunităților participante, așa cum am menționat, într-o concepție unitară, pentru menținerea capacității operaționale și creșterea interoperabilității, prin exersarea procedurilor de comandă și control și executarea de trageri cu armamentul din dotare.

Pe 28 februarie a.c., împreună cu doi colegi de la Relații Publice, am parcurs drumul de la București la Galați, pentru a lua parte la o activitate deosebită ce urma să aibă loc la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă de la Smârdan. O activitate în strânsă legătură cu ceea ce v-am povestit anterior, prinsă în desfășurătorul organizatorilor, ce a permis jurnaliștilor militari și civili să se apropie de terenul de instrucție pentru un stop-cadru, o ilustrație, un wide shot sau pentru declarații, în cadrul unei secvențe intitulate - Ziua Presei.
În ultima zi de iarnă, așa cum ne-am și așteptat dată fiind zona apropiată Dunării, ceața densă a dat un pic de furcă militarilor care au așteptat ca razele soarelui să împrăștie aburii pământului și să lase loc primăverii să intre în drepturi. Lucru care s-a și întâmplat! Poligonul ne aștepta gătit de sărbătoare, în sensul în care țintele erau ridicate, machetele plasate la locurile lor, iar pamântul era brăzdat de șleauri în care băltea apa, urme vizibile ale tehnicii de luptă care își testase, pe durata antrenamentelor, limitele din specificațiile tehnice referitoare la terenul frământat. Iarba uscată de anul trecut, abia descoperită de sub zăpada topită, completa paleta de culoare cu o nuanță de bej savană, iar militarii erau pregătiți pentru a-și începe ziua de instrucție. Urma să aibă loc un exercițiu!
Noi, jurnaliștii, am fost asezonați cu căști și veste de protecție, pentru a face parte din peisaj, fapt care ne-a provocat imaginația și așa prea debordantă ce ne-a transpus pe loc într-o zonă reală de operații. Armele noastre... un pix, o foaie de hârtie, un reportofon sau camera de filmare și un camion 6x6 care ne-a purtat într-un plan mai îndepărtat, dar în spatele liniei de desfășurare a tragerilor. Evident! Declarațiile de presă au venit la momentul oportun, subliniind cele mai importante aspecte ale exercițiului.
Maiorul Costel Păstae, locțiitorul comandantului Batalionului 2 Infanterie, a subliniat importanța a două noțiuni - similar și sincronizat, care au caracterizat activitatea desfășurată în poligon: „Timp de două săptămâni, am luat parte la exercițiul Platinum Eagle 17.1. Brigada 1 Mecanizată Argedava, cu structurile sale de manevră, a coordonat tot ceea ce s-a desfășurat în acest teren de instrucție. Contextul multinațional a fost asigurat de participarea militarilor din 8 țări aliate. Obiectivele operaționale de instruire pe care le-am avut au fost centrate pe interoperabilitatea structurilor implicate, prin care am urmărit ca modul de acțiune să fie similar și sincronizat. În acest moment, suntem la finalul exercițiului. Astăzi, s-a desfășurat o ședință cu trageri de luptă reale, tema propusă fiind Acțiunile subunităților de infanterie, sprijinite de aruncătoare, în lupta ofensivă. Pe flancul stâng, militarii români au acționat cu transportoare amfibii blindate TAB-77, iar americanii s-au desfășurat pe flancul drept, cu autovehicule de tip Humvee.
În ceea ce privește colaborarea cu partenerii americani despre care m-ați întrebat, trebuie să ținem cont de faptul că, de 15 ani, desfășurăm activități împreună. Ne leagă profesionalismul și limbajul operațional. Personal, la deschiderea exercițiului, mi-am propus ca, la final, să devenim și adevărați camarazi, prieteni.
Despre tehnica de luptă? Pentru partea de infanterie îmbarcată, noi am acționat cu TAB-urile 77, de producție românească, ce au intrat în dotarea batalionului în anii `80, parte din ele, în anii `90. S-au descurcat excepțional în acest teren. Compatibilitatea a fost dovedită, pentru că suntem sincronizați, având la dispoziție și mijloace de comunicații comune.”
De pe flancul drept, a venit în fața microfoanelor căpitanul american Bradford Chase, din cadrul companiei de armament a Batalionului 1 de infanterie marină: „Sunt foarte fericit că m-am aflat aici pentru a participa la Platinum Eagle 17.1 alături de aliații noștri, ca parte a inițiativei regionale BSRF. Astăzi, am executat manevre tactice pentru a ne proba interoperabilitatea, într-un teren de instrucție care a reprezentat o adevărată provocare pentru noi toți, dar acest lucru s-a dovedit a fi benefic, deoarece am avut astfel șansa să demonstrăm faptul că putem să acționăm împreună. Terenul de instrucție de la Smârdan este dur, exact așa cum este de altfel orice mediu în care operăm. Pentru asemenea obstacole am venit aici. Acum, la finalul activității, concluzia mea este că suntem pregătiți să acționăm împreună pentru a asigura stabilitatea regională. Vehiculele voastre de luptă s-au dovedit a fi foarte bune pentru condițiile din poligon, care le-a testat cu adevărat anduranța. Le-am observat cu un real interes pe toată durata exercițiului.”
Comandantul plutonului din Serbia, sublocotenent Miriana Novacovici, a făcut câteva referiri la provocările ce au caracterizat mediul internațional în care și-a desfășurat activitatea în cele două săptămâni. Situațiile create i-au oferit ocazia de a învăța lucruri noi, la nivel de tactici și proceduri de operare, dar și de a împărtăși propriile experințe cu celelate națiuni. „A fost o activitate benefică, provocatoare, dar și plăcută în același timp. Pe de o parte, am avut șansa de a ne reprezenta țara, aspect de care suntem foarte mândri, iar pe de altă parte, modulul de pregătire Platinum Eagle 17.1 s-a constituit într-o secvență deosebit de importantă pentru antrenarea militarilor noștri.”
Comandantul de pluton din cadrul Batalionului 1 al Armatei din Ucraina, sublocotenent Serghei Rudenko, a pus un deosebit accent pe abilități și perfecționarea acestora, fie că a fost vorba despre procedurile tactice abordate, fie că în prim-plan s-au aflat ședințele de tragere și maniera de execuție a acestora. „Suntem foarte mândri că, la finalul acestor zile dedicate exercițiului, am ajuns să acționăm ca o singură echipă, indiferent de țara din care facem parte. Este un lucru excepțional și foarte util pentru consolidarea capacității de apărare în zona Mării Negre.”
Căpitanul Evgheni Petrov, comandant al plutonului din Bulgaria, a afirmat faptul că, în cadrul exercițiului, militarii săi „au avut oportunitatea de a acumula noi experiențe și de a-și face noi prieteni”.

Și un punct de vedere de la ai noștri...
„Compania 1 Infanterie a acționat cu două plutoane, unul îmbarcat pe transportoare amfibii blindate TAB-77, și unul sprijin luptă. A avut, de asemenea, în control operațional, un pluton din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină și unul îmbarcat pe TAB-71 aparținând Batalionul 495 Infanterie. Totodată, au fost alături de noi și militarii americani îmbarcați pe Humvee-uri. Toate exercițiile au decurs foarte bine, atât cele de nivel grupă, cât și cele de nivel pluton.” - a declarat locotenentul Aurel Tămășiloni, comandant al Companiei 1 Infanterie din cadrul Batalionului 2 Infanterie.

***
I-am văzut în poligon la Smârdan, atentă la toate detaliile, la toate acele manevre din teren, explicate de maiorul Costel Păstae, chiar pe timpul desfășurării lor. Se auzeau ordinele date, cele care deplasau oamenii în poligon sau inițiau execuțiile tragerilor de luptă. Am încercat să identific, fără șansa de a avea parte de un replay, acele noțiuni de similar și sincronizat, punctate de comandantul structurii românești. Mai mult decât să le văd, le-am și înțeles! Este vizibil faptul că militarii au uniforme diferite, cu variate printuri ce identifică un stat, o națiune, dar tot la fel de vizibil este și faptul că toți au același limbaj operațional, același fond de informații, același scop suprem care justifică eforturile multinationale depuse în sensul consolidării securității în regiunea Mării Negre, pe flancul estic al Alianței. Și nu numai...

 

cap de pagina

Kaki 100 Speranțe pentru semenii noștri Generalul (rtr.) Neculai Băhnăreanu a avut amabilitatea de a răspunde unor întrebări legate de Fundația „Sfân­tul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Bi­ru­in­ță”, prin care am aflat amănunte despre problemele cu care se confruntă, precum și care sunt planurile de viitor ale aces­tei structuri.
Kaki 100 Batalionul 229 Sprijin Logistic, o unitate cu tradiții Întrucât ne aflăm în era informației și a di­seminării acesteia cu viteze care acum zece ani, păreau desprinse din me­diul Science-Fiction, cred că trebuie să acordăm un rol foarte important modului în care in­formația este concepută și apoi transmi­să de la nivelul liderului la cel al subordonaților. Acest lucru trebuie realizat astfel încât să se îndeplinească cel puțin două condiții principale: prima este res­pec­tarea principiului „nevoia de a cu­noaș­te” atât pentru a evita excesul de informație, cât și pentru a respecta prevederile regulamentare privind informațiile clasificate, iar a doua condiție este diseminarea la timp a informației pentru evitarea a ceea ce noi numim în jar­gon „radio-șanț”. În același timp, informația trebuie adaptată la audiență, iar acest lucru va garanta înțelegerea pe deplin de către tot personalul a misiunii primite.

Kaki 100 Platinum Eagle 17.1, un mod de acțiune similar și sincronizatÎn perioada 20 februarie - 1 martie a.c., s-a desfășurat mo­­dulul de pregătire „Platinum Eagle 17.1” din cadrul exer­­­ci­­țiului Black Sea Rotational Force 17 (BSRF 17), la care au participat aproximativ 400 de militari din 8 țări - Bul­­garia, Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, Ro­mâ­­nia, Slovenia, Ucraina și Statele Unite ale Americii. BSRF-17 este un exercițiu anual, condus de Comanda­men­tul Forțelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dis­lo­­cate în Europa și Africa, ce se desfășoară în zona Mării Ne­gre, în Balcani și în regiunea Caucazului.

 COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț