Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Kaki 100%

Ziua Veteranilor

 

Colonel Ion PAPALEȚ

iua Veteranilor din Teatrele de Operații este comemorată la data de 11 noiembrie deoarece la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași. Acesta a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan.

Sergentul-major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul-major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” («Lupii Negri »), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. Cei doi au fost înaintați, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorați cu „Virtutea Militar㔠în grad de Cavaler, cu însemn de război. Astfel, această zi este celebrată și în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.
Totodată, această zi este cunoscută și ca „Ziua Armistițiului” deoarece la ora 11:00, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistițiul semnat, câteva ore mai devreme, de forțele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial.
În țara noastră, se sărbătorește și Ziua veteranilor de război, la 29 aprilie, instituită prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.
În ajunul zilei Veteranilor, pe 10 noiembrie, a avut loc spectacolul caritabil „Suflet de erou”, organizat de Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD). Evenimentul face parte din campania desfășurată de această asociație pentru strângerea de fonduri dedicate construirii primului centru de recuperare și refacere din România pentru veteranii cu dizabilități. Christian Sabbagh (Kanal D) și Monica Ghiurco (TVR) și-au dorit să fie alături de acești eroi veritabili. Ei au vorbit cu veteranii de război și cu membrii familiilor acestora, și au ținut să le fie aproape acestor oameni cu suflet uriaș.
Printre artiștii care s-au alăturat cauzei au fost Paul Surugiu, Dan Helciug, Florin Vasilică, actrița Doina Ghițescu, cântăreața de muzică populară Tatiana Mayer. Emoțiile au fost uriașe, atât în sală, cât și pe scenă și în culise. Cei prezenți au făcut donații, însă pentru construirea Centrului de recuperare este nevoie de o sumă considerabilă.
Emoțiile au fost uriașe, mai ales că poveștile celor răniți în teatrele de război sunt dintre cele mai dureroase.
Un moment extrem de emoționant, a fost acela în care Christian Sabbagh a îngenunchiat la propriu lângă unul dintre militarii grav răniți, Ionuț Butoi, care acum se află într-un scaun cu rotile. „În 2008, mă întorceam dintr-o misiune; a fost o bombă artizanală. Important este că Dumnezeu mi-a dat o șansă să trăiesc și m-a făcut mai puternic ca să pot duce mai departe anumite proiecte de susținere a militarilor răniți în teatrele de operațiuni”, a spus Ionuț Butoi care, în urma atacului, a rămas paralizat de la brâu în jos. Pentru Ionuț Butoi viața e o permanentă luptă. Anul acesta a devenit campion la tir cu arcul - secția Paralimpice (9 septembrie 2017), și la Invictus Game (Toronto) - tir cu arcul, Vicecampion la Individual și Campion alături de echipa României (22 septembrie, 2017).
„A fost o seară plină de emoție, e un proiect foarte ambițios pe care credem că îl putem duce la bun sfârșit cu sprijinul societății civile, al reprezentanților mass-media și, sperăm, al statului român; e o luptă care continuă și pe care o ducem acasă”, a spus și Marius Apostol, președintele AMVVD, rănit, la rându-i, în Afganistan. După numeroase operații și un an de stat la pat, imobilizat, medicii din baza Ramstein l-au readus la viață.
Pe 11 noiembrie, la ceremonia desfășurată la Monumentul Eroilor Căzuți în Teatrele de Operații au fost pre­zenți ministrul Apărării Naționale, Mihai-Viorel Fifor, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, comandantul Componentei Operaționale Terestre și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general de brigadă Dorin Blaiu, veterani ai teatrelor de operații, precum și veterani de război, invitați. Au participat, de asemenea, foarte mulți militari.
Ministrul Apărării a ținut să precizeze: „Astăzi este o zi importantă pentru întreaga Armată a României, o zi a bucuriei, dar și a tristeții deopotrivă. Ne amintim cu admirație de misiunile pe care le-ați îndeplinit, cu profesionalism, curaj și dedicație, în ultimele decenii în teatrele de operații, pentru care vă mulțumim fiecăruia dintre dumneavoastră. Durerea celor 29 de familii care și-au pierdut fiii, soții, tații, frații în aceste misiuni de luptă nu se va stinge niciodată. Ei vor rămâne veșnic în inimile noastre, eroi intrați mult prea devreme în legendă, cărora le datorăm recunoștință și pios respect.”
Ziua de 11 noiembrie este una a comemorării eroilor în toată Europa, fiind cea care marchează intrarea în vigoare, în anul 1918, „a unsprezecea oră din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni”, a armistițiului dintre Antantă și Puterile Centrale, care încheia Primul Război Mondial, un conflict devastator care a sfâșiat Europa începutului de secol XX, în bătăliile căruia au căzut și militarii Armatei României. Am marcat, în acest an, la locurile de odihnă și la monumentele ridicate în memoria lor la Mărăști, Mărășești ori Oituz centenarul luptelor de legendă purtate sub înflăcărata deviz㠄Pe aici nu se trece!”.
Pentru noi, însă, 11 noiembrie înseamnă și fatidica zi din anul 2003, când Armata României a pierdut primul militar în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași. Alți 28 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de prețioasă este libertatea. Numele lor stă înscris la loc de onoare pe frontispiciul monumentului care le este închinat și în inimile noastre. Durerea familiilor lor nu se va stinge niciodată. Precum niciodată nu vom înceta, noi cei ce le ducem mai departe moștenirea, să le cinstim memoria și să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor.
Adresându-se veteranilor prezenți, ministrul a mai spus: „În calitate de ministru al Apărării Naționale, de om care apreciază valorile fundamentale ale ostașului român - onoarea, demnitatea, disciplina și solidaritatea -vă prezint onorul întregii armate române. Alături de bravii noștri veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, scrieți istoria acestei țări și sunteți un exemplu pentru noi toți. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut și faceți pentru noi, vă prețuim sacrificiile și vă asigur că ne străduim, prin gânduri și prin fapte, să fim la înălțimea așteptărilor dumneavoastră legitime, atât asupra mersului țării, cât și în privința grijii și respectului care vi se cuvin din partea societății”.

 

cap de pagina

Kaki 100 Cercetașii dobrogeni în acțiune Antrenamente intense au avut loc în po­ligonul de cercetare al Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, unde cercetașii dobrogeni au executat săptămâna trecută modulul de pregătire Care Under Fire.
Rănit la ora 12:00, sanitarul să vină! Se dau comenzi, iar cercetașii se pun în miș­care. Militarii Companiei 349 Cercetare, sau Fantomele cum sunt supranumiți, alături de camarazii din structurile de cercetare ale brigăzii, au dat startul antrenamentelor. Este foarte important ca toți militarii să cunoască noțiuni Care Under Fire, salvator putând fi oricare dintre ei..
Kaki 100 Ziua Veteranilor Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații este comemorată la data de 11 noiembrie deoarece la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași. Acesta a fost primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan. Sergentul-major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar sergentul-major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni” («Lupii Negri »), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul.

Kaki 100 Punct ochit, punct... și să mai vedem!În data de 19 octombrie, în poligonul Cățelu, s-a desfășurat Cupa Presei la Tir, eveniment înscris în seria activităților organizate cu ocazia Zilei Armatei României, prin Direcția Informare și Relații Publice, în parteneriat cu Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii” și cu sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre și al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” București. Evenimentul a beneficiat și de sprijinul firmei ADINA S.R.L. și al Asociației Aeronautice Române. Locația menționată încă din primele rânduri, aflată la marginea Bucureștiului, ne este nouă foarte cunoscută prin prisma ședințelor de tragere executate aici de către subunitățile de brigadă și nu numai.

 

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ȘI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț