Nr. 41 din 12 mai 2019
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Kaki 100%

Vigorous Warrior 19

 

Cristina SCUTARU

cadrul scenariului exercițiului Vigorous Warrior 19, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” s-a implicat pe următoarele dimensiuni:
Componenta practică a exercițiului (LIVEX), desfășurată la Centrul de Instruire din Cincu, în vederea asigurării sprijinului medical continuu, sub coordonare NATO și în context multinațional. Echipa medicală, coordonată de căpitan medic dr. George Gologan a acționat în spitalul de nivel ROL 3 M3U (Unitate Medicală Multinațională). Specialitățile medicale asigurate de către unitatea noastră, au fost: medicină de urgență, AL I, chirurgie toracică, chirurgie generală și boli interne.

Secvența acțională: Eveniment metrou București Constituirea dispozitivului medical de urgență; acțiunea cu echipe medicale de triaj primar, la locul accidentului; efectuarea triajului primar și secundar; evacuarea și transportul victimelor.
Activitatea a angrenat 10 ambulanțe din care 4 de tip C, 3 de tip A și 3 de tip B, cu echipaje coordonate după cum urmează: locotenent-colonel medic dr. David Robert, locotenent-colonel medic dr. Laurențiu Ursache. Formațiunile noastre cooperează cu UPU SUUMC, coordonat de colonel medic dr. Florin Costea. Au fost evacuate 18 victime în SUUMC București. Dintre acestea, 17 au fost în cadrul exercițiului (12 cod roșu. 3 cod galben și 2 cod verde) și un caz a fost real, cod verde de intervenție, unul dintre voluntarii prezenți în stația de metrou a acuzat probleme medicale care necesitau intervenție medicală de urgență.
După atingerea capacității maxime de primire a pacienților, în clădirea ASE București, s-a constituit o facilitate medicală de tratament, pentru asistență medicală de urgență și control primar al traumei, prin intermediul unei echipe medicale multidisciplinare, coordonată de colonel medic dr. Mihai Tănase, medic primar Chirurgie generală, șef Secție chirurgie I, echipă compusă din locotenent-colonel medic dr. Florin Măcău și locotenent-colonel Teodor Rogin, Chirurgie generală, maior medic dr. Sebastian Dogaru, medicină de urgență.
La exercițiul medical desfășurat de către Spitalul Militar Central a participat și o echipă medicală a coaliției NATO, formată din 11 specialiști din Suedia, Belgia și Lituania, împărțiți pe zonele de intervenție din sfera de responsabilitate și competență a SUUMC.
Secvența acțională - Tratament spitalicesc
Pe baza datelor comunicate din teren, se constituie echipele medicale de specialitate care au evaluat pacienții, în funcție de patologia care pune în pericol imediat viața pacientului. Echipele alarmate pentru intervenția în Planul Alb sunt formate din reprezentanți ai specialităților chirurgicale (inclusiv chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arsuri) și medicale din structura SUUMC, AȚI, imagistică, laborator și Unitatea de Transfuzie Sangvină. După evaluarea clinică și paraclinică în UPU, cazurile au fost evacuate către AL I sau în blocurile operatorii pentru continuarea tratamentului. Asistentul social a păstrat legătura cu familiile victimelor.
Exercițiile Vigorous Warrior sunt singurele exerciții medicale ale NATO, organizate bianual de către Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Un­garia) și o națiune gazdă voluntară. Obiectivul exercițiului este verificarea interoperabilității Aliaților, compatibilitatea sistemelor medicale militare și civile, sistemul C41 Medical și verificarea evacuării medicale. Activitățile de instruire desfășurate în comun demonstrează determinarea și forța aliaților de a asigura securitatea fiecărei națiuni din NATO și a Alianței în integralitatea sa.
Vigorous Warrior 2019 a fost cel mai amplu exercițiu desfășurat vreodată de alianța nordatlantică. Aplicația a reunit peste două mii de militari și civili, din 39 de țări, în încercarea de a exersa tot ceea ce este de făcut pentru salvarea militarilor răniți pe front și a civililor care fug din calea bombelor. Cea mai amplă secvență de operațiuni și mobilizare de forțe a fost în poligonul Cincu, însă exercițiul a avut aplicații și în Câmpia Turzii, Constanța și în capitală.

 

cap de pagina

Kaki 100 „Resolute Castle 2019” Lucrările dezvoltate prin intermediul exercițiului anual „Resolute Castle” reprezintă un proiect în cadrul European Reasurance Initiative (ERI) executat de partenerul american, în cooperare cu structuri de geniu din Forțele Terestre Române. Schimbul de experiență, prin folosirea de către militari a tehnicilor specifice de lucru, utilizarea în comun a tehnicii de geniu, lucrul după un proiect unic pentru militarii ambelor state implicate, constituie argumente care definesc standardizarea instrucției pe linie de geniu a structurilor NATO. „Resolute Castle” 2019 își propune să crească nivelul interoperabilității prin instruire continuă și prin punerea în aplicare a unor soluții inovatoare la probleme genistice comune.

Kaki 100 Vigorous Warrior Exercițiile Vigorous Warrior sunt singurele exerciții medicale ale NATO, organizate bianual de către Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară (CO MILMED COE, Budapesta, Ungaria) și o națiune gazdă voluntară. Obiectivul exercițiului este verificarea interoperabilității Aliaților, compatibilitatea sistemelor medicale militare și civile, sistemul C41 Medical și verificarea evacuării medicale. Activitățile de instruire desfășurate în comun demonstrează determinarea și forța aliaților de a asigura securitatea fiecărei națiuni din NATO și a Alianței în integralitatea sa.

Kaki 100 Exercițiul de comunicații și informatică ,,Comex III”În luna aprilie, în cadrul Forțelor Terestre, s-a desfășurat exercițiul tehnic de comunicații și informatică ,,Commex III”, cu participarea tuturor structurilor și specialiștilor de comunicații și informatică ce vor asigura transmiterea datelor pe timpul exercițiului „Saber Guardian 2019”, din luna iunie.
Pe timpul acestui exercițiu, ca și în cazul celor precedente, s-au verificat posibilitățile de realizare a legăturilor și modul de lucru cu tehnica de ultimă generație, achiziționată și pusă în funcțiune pentru planificarea, realizarea și controlul structurilor de forțe naționale și NATO.

 

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ȘI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț