Nr. 37 din 25 aprilie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

Kaki 100%

Batalionul 229 Sprijin Logistic, o unitate cu tradiții

Interviu cu locotenent-colonelul Adrian Sileanu, comandantul Batalionului 229 Sprijin Logistic

Daniela ȚĂRUȘI

ntrucât ne aflăm în era informației și a diseminării acesteia cu viteze care acum zece ani, păreau desprinse din mediul Science-Fiction, cred că trebuie să acordăm un rol foarte important modului în care informația este concepută și apoi transmisă de la nivelul liderului la cel al subordonaților. Acest lucru trebuie realizat astfel încât să se îndeplinească cel puțin două condiții principale: prima este respectarea principiului „nevoia de a cunoaște” atât pentru a evita excesul de informație, cât și pentru a respecta prevederile regulamentare privind informațiile clasificate, iar a doua condiție este diseminarea la timp a informației pentru evitarea a ceea ce noi numim în jargon „radio-șanț”. În același timp, informația trebuie adaptată la audiență, iar acest lucru va garanta înțelegerea pe deplin de către tot personalul a misiunii primite.

- Domnule locotenent-colonel, vă rog să ne vorbiți despre parcursul carierei dumneavoastră, punctând cele mai importante momente care v-au marcat evoluția profesională și la care vă raportați și acum.
- Consider că, de-a lumgul carierei mele, au existat câteva etape importante, care mi-au marcat în mod decisiv traseul profesional.
În ordine cronologică, cel dintâi este legat de decizia pe care am luat-o în anul 1987, de a urma Liceul militar „Dimitrie Cantemir” pe care l-am absolvit în 1991. Apoi, fără să părăsesc mediul militar, am hotărât să urmez o carieră în domeniul ingineresc, motiv pentru care, între anii 1991 și 1997, am urmat cursurile Academiei Tehnice Militare, specializarea Muniții și Rachete.
Faptul că mi-am petrecut copilăria înconjurat de munți, m-a determinat ca, după terminarea academiei să optez pentru trupele de vânători de munte. Mai exact, în anul 1997, am ales funcția de ofițer cu Asigurarea Tehnică cu Armament și Muniții la Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, pe care am ocupat-o până în anul 2001.
Următorul moment este reprezentat de experiența acumulată în tot acest timp, în care am îndeplinit diferite funcții și mi-am desăvârșit pregătirea printr-o multitudine de cursuri de specialitate.
Astfel, începând cu anul 2001, am ocupat funcția de ofițer de stat major în cadrul biroului de Planificare logistică din comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. În perioada cât am încadrat această funcție, am avut oportunitatea de a participa la numeroase exerciții și aplicații, atât pe plan național („CIUCAȘ”-2002, 2003, „BICAZ”.2004), cât și internațional (exercițiile prin simulare SIMEX din Germania - SENNELAGER în anii 2003 și 2004).
De asemenea, tot în această perioadă, am absolvit primele cursuri de carieră (Curs avansat de logistică pentru ofițeri ingineri în domeniul „Mentenanța sistemelor de armament, muniții, rachete și protecție NBC” la Academia Tehnică Militară în anul 2002, Curs avansat combinat de logistică - aprovizionare la Fort Lee, SUA, în anul 2006), precum și primele cursuri de specializare - curs NATO PfP pentru ofițeri de logistică, în Norvegia, în 2004 și curs intensiv de limba engleză tot în același an.
În 2007, am fost numit pe funcția de locțiitor al comandantului Batalionului 229 Logistic, funcție pe care am ocupat-o timp de un an. Tot atunci, am participat la prima mea misiune în teatrul de operații din Irak, în Divizia Multinațională de Centru-Sud.
În 2008, am fost admis pe un post NATO în cadrul Corpului Multinațional de nord-est, în SZCZECIN, Polonia, unde am fost și Seniorul Național al României până în momentul repetrierii din anul 2011. Pe timpul cât am ocupat această funcție, am participat pentru a doua oară la o misiune în teatrul de operații, de data aceasta în Afganistan, în cadrul comandamentului ISAF JOINT COMMAND (I.J.C.). De asemenea, tot în perioada în care am fost la post, am absolvit diverse cursuri NATO (Operational Logistic Planning Course și Expeditionary Logistic Course la NATO School - Oberammergau, Germania și Effective Visible Execution Course la NCIS School - Latina, în Italia.
În 2011, am revenit în comandamentul Bg 2 V.M., de data aceasta ca șef compartiment Conducere logistică.
În anul 2012, am luat parte pentru a doua oară la o misiune în Afganistan, în cadrul Combined Task-Force „ARROWHEAD”, împreună cu colegii mei din comandamentul brigăzii.
În anul 2015, am absolvit un alt curs de carieră, în cadrul programului postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă în domeniul „Managementul Resurselor de Apărare pentru Personalul de Conducere”.
Pe timpul cât am ocupat funcția de șef birou conducere logistică, am participat la numeroase exerciții în care a fost implicată Brigada 2 V.M., cele mai importante fiind exercițiul de reafirmare NATO „Vârf de lance 2015”, exercițiul multinațional cu trupe în teren „SARMIS-2016”, fiind implicat în echipa de planificare responsabilă pentru problemele de logistică reală și operațională.
Începând cu luna decembrie 2016, am fost împuternicit la comanda Batalionului 229 Sprijin Logistic.
Această funcție pe care o dețin în prezent a reprezentat o altă etapă importantă a parcursului meu profesional. A fost un nou început, căruia m-am dedicat cu tot sufletul, așa cum am făcut-o în toți acești ani.
Toate aceste momente care mi-au marcat traseul carierei s-au concentrat în idealuri profesionale pe care mi le-am propus încă de pe vremea când eram doar un tânăr licean, idealuri, pe care însă consider că, în mare parte, le-am realizat.

- Apreciați că experiența dobândită și acumulările de până acum au avut valabilitate în actul de comandă al batalionului?
- Pot aprecia faptul că, atât experiența națională, cât și cea internațională, coroborate cu îmbogățirea cunoștințelor prin participarea la diverse cursuri în țară și în străinătate își pun amprenta asupra actului de comandă. În același timp, participarea în teatrul de operații aduce un plus de valoare prin perspectiva operațională, iar cele trei misiuni la care am participat au influențat în mod categoric actul de comandă.
Teatrul de operații este cel mai bun mediu pentru a filtra și, în același timp, pentru a îmbogăți cunoștințele acumulate și pentru a scoate în evidență acele calități necesare liderului în viața militară. Dacă, pe timp de pace, toate exercițiile și antrenamentele au scopul lor bine definit de a pregăti militarul sau structura pentru luptă, în teatrul de operații, scopul este de îndeplinire a misiunilor încredințate, luând în calcul toate riscurile care, de această dată, sunt reale și nu simulate.

- În nou calitate pe care o îndepliniți acum, aceea de comandant, ce stil de lucru vi s-a părut mai apropiat de realitatea zilelor noastre?
-Întrucât ne aflăm în era informației și a diseminării acesteia cu viteze care acum zece ani, păreau desprinse din mediul Science-Fiction, cred că trebuie să acordăm un rol foarte important modului în care informația este concepută și apoi transmisă de la nivelul liderului la cel al subordonaților. Acest lucru trebuie realizat astfel încât să se îndeplinească cel puțin două condiții principale: prima este respectarea principiului „nevoia de a cunoaște” atât pentru a evita excesul de informație, cât și pentru a respecta prevederile regulamentare privind informațiile clasificate, iar a doua condiție este diseminarea la timp a informației pentru evitarea a ceea ce noi numim în jargon „radio-șanț”. În același timp, informația trebuie adaptată la audiență, iar acest lucru va garanta înțelegerea pe deplin de către tot personalul a misiunii primite.
Liderul trebuie, de asemenea, să fie un role-model, atât ca ținută, comportament și atitudine, cât și ca persoană socială, de familie, lucruri pe care le consider foarte importante deoarece în actul de comandă capătă greutate atunci când cel care-l exercită este un veritabil model de urmat de către subordonați.
Am fost și rămân un adept al metodei de instruire „faceți ca mine”, model dezvoltat și utilizat de armatele cu tradiție, cum este cea a Marii Britanii, deoarece consider că în acest fel subordonații capătă cu adevărat încredere în liderii lor. Acest lucru obligă însă și liderii la atingerea și apoi la menținerea ștachetei la un nivel maxim.

- Vă rog să îmi spuneți care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă unitatea dumneavoastră în acest an?
- Prima activitate importantă pe care batalionul urmează să o execute în anul 2017 și pentru care a și început procesul de planificare este exercițiul cu trupe în teren „SARMIS-17”, rolul și locul structurii noastre fiind acela de a asigura sprijinul logistic real al unităților Brigăzii 2 V.M. în zona de desfășurare a lui (Poligonul Grohotiș, Rențea, Brădet).
Activitatea se anunță a fi complexă, atât datorită terenului în care se va executa - teren muntos, cu linii de comunicație terestre, dificil de abordat -, cât și datorită faptului că este un exercițiu multinațional, cu participarea unor structuri militare din Marea Britanie și, posibil, din Statele Unite ale Americii.
De asemenea, batalionul asigură sprijinul logistic pentru una dintre unitățile Brigăzii 2 V.M. care în acest an este în poziția „stand-by” în pachetul de forțe Enhanced NATO Reaction Force sau ENRF.
Nu în ultimul rând, unitatea va asigura personal de specialitate în domeniul logistic pentru participarea la exercițiul multinațional „GORDIAN KNOT-17” ce va avea loc spre sfârșitul anului în Grecia și, de asemenea, personal și tehnică pentru exercițiul multinațional Combined Resolve-IX ce se va desfășura în Germania.

- Instrucția este o componentă de bază a activităților militare. Care sunt cele mai importante obiective de instruire pe care le urmăriți?
Fiind o structură logistică ce activează în cadrul unei mari unități de vânători de munte, obiectivele de instruire se împart în două mari categorii: una care cuprinde obiectivele specifice misiunilor în teren muntos și o altă categorie ce cuprinde misiunile de sprijin logistic, ambele la fel de importante. Aceste obiective derivă din lista cu cerințele esențiale ale misiunii aprobată de către eșalonul nostru superior și urmăresc instuirea militarilor batalionului la nivelul cerut, atât de reglementările naționale, cât și de cele NATO.
Obiectivele de instruire specifice trupelor de munte presupun antrenarea militarior la ski, la instrucția alpină, drumețiile montane fiind un alt prilej, în afara aplicațiilor și exercițiilor cu trupe în teren, de a testa abilitățile militarilor batalionului de a se deplasa și de a supraviețui în tărâmul aspru al munților.
Obiectivele de instruire specifice domeniului logistic sunt, de asemenea, foarte importante penrtu structura pe care o comand. Practic, fiecare misiune pe care batalionul o execută reprezintă în fapt o temă de instuire, cu accentul evident pus pe latura practică. Fie că executăm transportul unor bunuri materiale la unități din cadrul brigăzii sau din afara acesteia sau că executăm reparații ale tehnicii proprii sau din afara structurii, toate aceste activități nu fac altceva decât să contribuie la atingerea obiectivelor de instruire. Bineînțeles că este nevoie și de însușirea și acumularea unor cunoștințe specifice logisticii, existând pentru aceasta teme de pregătire separate, executate sub comanda și îndrumarea comandanților și șefilor cu atribuții din unitate.
Până la această dată, toate activitățile de instruire planificate au fost executate cu rezultate bune și foarte bune, lucru care mă bucură, dar, care mă și obligă să iau acele măsuri necesare menținerii nivelului atins sau de îmbunătățire a acestuia acolo unde este necesar.

- Pe data de 10 martie, structura pe care o comandați împlinește 75 de ani de existență. Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre acest eveniment, făcând referire la acele repere istorice de maximă importanță pentru identitatea Batalionului 229 Sprijin Logistic.
- Într-adevăr, 10 martie are o mare însemnătate în existența Batalionului 229 Sprijin Logistic. De la această dată istorică și până în prezent, această structură a evoluat în raport cu nevoile armatei, ajungându-se astăzi la o structură omogenă, capabilă să asigure pentru forțele luptătoare un sprijin logistic adecvat.
Trebuie să încep prin a spune că istoria Batalionului 229 Sprijin Logistic este parte integrantă a istoriei vânătorilor de munte. În anul 1942, Brigada 2 Mixtă Munte este angajată pe frontul de est și datorită lungimii liniilor de comunicație și a situației tactice se constată că modul de acțiune a structurilor logistice existente (de nivel companie, specializate pe diferite funcțiuni ale logisticii cum ar fi: transport, aprovizionare, lucru etc.) conduce la apariția unor dificultăți în asigurarea suportului logistic. S-a luat atunci decizia de reorganizare a acestor structuri în prima unitate de sprijin logistic de nivel batalion: Comandamentul Grup Servicii.
La data de 01.11.1964, a fost înființată Compania Comenduire, Transport și Gospodărire, în cadrul Bg. 2 V.M. Cinci ani mai târziu, apare Compania 229 Aprovizionare și Transport prin reorganizarea Companiei Comenduire, Transport și Gospodărire.
Compania 229 Logistic a luat naștere la 30.06..1995 prin reorganizarea Companiei 229 Aprovizionare și Transport.
În data de 01.04.2001, a luat ființă Batalionul 229 Logistic, aflat în subordinea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, transformat apoi în Batalionul 229 Sprijin Logistic la data de 01.07.2010.
În anul 2007, batalionul participă la cele două exerciții naționale „CERTEX 07” și „ ROUEX 07” în urma cărora a fost certificat și afirmat ca structură logistică de nivel batalion în structura de forțe NATO.
Pe data de 25.10.2008, în Piața Sfatului din Brașov, unității militare i s-a acordat Drapelul de Luptă de către generalul de brigadă Gabbriel Gabor, locțiitorul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”.
Până în prezent, batalionul a fost recertificat periodic, demonstrând menținerea nivelului atins în anul 2007, fiind gata oricând să execute misiunile specifice în cadrul Brigăzii 2 V.M.

 

cap de pagina

Kaki 100 Speranțe pentru semenii noștri Generalul (rtr.) Neculai Băhnăreanu a avut amabilitatea de a răspunde unor întrebări legate de Fundația „Sfân­tul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Bi­ru­in­ță”, prin care am aflat amănunte despre problemele cu care se confruntă, precum și care sunt planurile de viitor ale aces­tei structuri.
Kaki 100 Batalionul 229 Sprijin Logistic, o unitate cu tradiții Întrucât ne aflăm în era informației și a di­seminării acesteia cu viteze care acum zece ani, păreau desprinse din me­diul Science-Fiction, cred că trebuie să acordăm un rol foarte important modului în care in­formația este concepută și apoi transmi­să de la nivelul liderului la cel al subordonaților. Acest lucru trebuie realizat astfel încât să se îndeplinească cel puțin două condiții principale: prima este res­pec­tarea principiului „nevoia de a cu­noaș­te” atât pentru a evita excesul de informație, cât și pentru a respecta prevederile regulamentare privind informațiile clasificate, iar a doua condiție este diseminarea la timp a informației pentru evitarea a ceea ce noi numim în jar­gon „radio-șanț”. În același timp, informația trebuie adaptată la audiență, iar acest lucru va garanta înțelegerea pe deplin de către tot personalul a misiunii primite.

Kaki 100 Platinum Eagle 17.1, un mod de acțiune similar și sincronizatÎn perioada 20 februarie - 1 martie a.c., s-a desfășurat mo­­dulul de pregătire „Platinum Eagle 17.1” din cadrul exer­­­ci­­țiului Black Sea Rotational Force 17 (BSRF 17), la care au participat aproximativ 400 de militari din 8 țări - Bul­­garia, Republica Macedonia, Muntenegru, Serbia, Ro­mâ­­nia, Slovenia, Ucraina și Statele Unite ale Americii. BSRF-17 este un exercițiu anual, condus de Comanda­men­tul Forțelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dis­lo­­cate în Europa și Africa, ce se desfășoară în zona Mării Ne­gre, în Balcani și în regiunea Caucazului.

 

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a numărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ȘI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț