Nr. 41 din 12 mai 2019
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Eveniment

 

Platinum Eagle 19.1

Plutonier Cristian ALDESCU

perioada 12 - 21 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, județul Tulcea, s-a desfășurat modulul de pregătire „Platinum Eagle 19.1”, o secvență în cadrul exercițiului multinațional Black Sea Rotational Force -19 (BSRF-19). BSRF este un exercițiu anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine Americane dislocat în Europa și Africa, care se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului. Activitatea are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor, în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contrainsurgență.

La exercițiul din Babadag au participat aproximativ 100 de militari români, din cadrul Batalionului 341 Infanterie „Constanța” denumit simbolic și „Rechinii Albi” ai Brigăzii 9 Mecanizate Mărășești, din Regimentul 307 Infanterie Marină, regiment subordonat Statului Major al Forțelor Navale și militari ai Bazei 95 Aeriene aparținând Forțelor Aeriene Române. Alături de cei 100 de militari români, s-au instruit aproximativ 200 de militari din Bulgaria, Georgia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Ucraina. Antrenamentele comune au fost complexe. S-a reușit o cooperare foarte bună între cele șase națiuni, astfel, în cadrul exercițiilor tactice, s-au exersat cu succes proceduri de comandă și control la nivel de subunitate. Experiența militarilor dobrogeni, dobândită pe timpul participării la exerciții naționale și internaționale, cât și în teatrele de operații, s-a putut observa pe timpul antrenamentelor care au inclus trageri cu muniție reală cu armamentul din dotare, cât și acordarea primului ajutor în zonele de operații. De asemenea, trupele de la sol au beneficiat de suportul aerian al unor formațiuni de avioane de vânătoare MIG-21 LANCER și elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT.
Obiectivul principal al exercițiului a fost antrenarea în comun a subunităților participante, într-o concepție unitară, pentru menținerea capacității operaționale și creșterea interoperabilității, prin exersarea procedurilor de comandă și control și executarea de trageri cu armamentul din dotare.
O bună parte dintre militarii Batalionului 341 Infanterie „Constanța” angrenați în acest exercițiu au participat la numeroase misiuni în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Kosovo.
„Platinum Eagle - 19.1” are ca obiective creșterea interoperabilității între forțele participante la exercițiu, menținerea capabilității de dislocare și instruire în comun, dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaționale.
Nivelul de pregătire atins pe parcursul celor 9 zile de instruire în comun, a fost evidențiat printr-un exercițiu întrunit de tip LFX, ce a avut loc miercuri, 20 martie. Militarii celor 6 națiuni au fost distribuiți în două subunități de infanterie multinaționale, una alcătuită din militari români, georgieni, americani și ucrainieni și condusă de un ofițer român, iar cea de-a doua constituită din militari ai subunităților aparținând armatelor Bulgariei, Moldovei, României și Statelor Unite, sub comanda unui ofițer american. Structurile luptătoare au fost sprijinite de subunități de mitraliere și aruncătoare cal. 82 mm românești și 60 mm americane. De asemenea, trupele de la sol au beneficiat de suportul aerian al unor formațiuni de avioane de vânătoare MIG-21 LANCER și elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT. În scenariul exercițiului, inamicul a fost materializat în teren prin instalarea unui grup de ținte reprezentând un pluton de infanterie întărit. Conform normelor tactice, operația a început prin pregătirea de foc a ofensivei, executată de către mijloacele de foc indirect, respectiv subunitățile de aruncătoare, dar și o intervenție de sprijin aerian apropiat, executată de o celulă constituită din 2 aeronave tip MIG 21 LAN­CER. În urma retragerii celor două aeronave, compania la contact a executat manevra ofensivă, fiind încetinită la un moment dat de sistemul de obstacole instalat de către inamic, distrus ulterior cu ajutorul unor încărcături de explozivi de către geniștii americani. Astfel, militarii din compania de manevră au cucerit obiectivul, și sprijiniți de două elicoptere tip IAR-330 PUMA SOCAT, au respins contraatacul inamic.
După încheierea ostilităților din teren, comandantul Batalionului 341 Infanterie „Constanța” și, totodată, comandantul exercițiului, locotenent-colonelul Ciprian Balica a precizat: „2019 reprezintă, pentru noi, al 9-lea an în care participăm alături de partenerii noștri la exercițiul „Platinum Eagle”. Cel mai mare câștig este angajarea constantă în activități internaționale, astfel ținându-ne actualizate tehnicile, tacticile și procedurile pe care le punem în practică în cadrul misiunilor executate în Afganistan, Kosovo și Irak. În același timp, facem schimb de experiență, nu numai cu partenerii NATO, dar și cu militarii din parteneriatul bazinului Mării Negre. Deși nu au avut la dispoziție prea mult timp, așa cum un dirijor repetă cu o orchestră o piesă timp de luni de zile înaintea susținerii unei reprezentații, comandanții subunităților celor 6 națiuni au trebuit să ajungă la o coeziune acțională, astfel încât misiunea să fie îndeplinită cu succes și, totodată, să nu existe incidente sau accidentări. Următorul exercițiu major al nostru este „Mărășești 19”, etapă executată tot în poligonul din Babadag din cadrul exercițiului integrator național „SABER GUARDIAN 19” condus de NATO, exercițiu ce reprezintă punctul culminant al instrucției pe anul 2019”. În completare, comandantul Brigăzii 9 Mecanizate, colonel Florin Barbu a punctat câteva concluzii în urma activităților desfășurate în poligon: „Exercițiul de astăzi se înscrie în programul nostru de instruire. Am avut peste 300 de militari în teren aparținând mai multor națiuni, care au acționat timp de aproximativ două săptămâni pentru a-și perfecționa deprinderile tactice în câmpul de instrucție. Aș putea să spun, ca o caracteristică generală, că exercițiul a vizat foarte mult individul. Chiar dacă au participat militari ai multor structuri, accentul sau succesul a fost dat de pregătirea individuală a militarilor. Faptul că militarii din 6 na­țiuni au putut să acționeze unitar și coerent este un semn de încredere și demonstrează succesul unei astfel de operații.”
Joi, 21 martie, a avut loc ceremonialul de încheiere a exercițiului. Ca un semn al reușitei unei activități de coeziune, militarii națiunilor prezente au interacționat în cadrul acestei ceremonii asemenea unora ce se cunosc de foarte mult timp. Au dispărut parcă acele diferențe date de culorile emblemelor afișate cu mândrie pe braț. Condițiile de trai mai puțin ofertante din cadrul poligonului, eforturile fizice din cadrul ședințelor de instruire în comun, „adierea” continuă a vântului de primăvară ce a suflat neîncetat pe parcursul celor două săptămâni, toate aceste elemente au reușit să reducă distanța dintre militarii celor 6 state angrenate. Comandantul exercițiului, locotenent-colonel Balica, a împărțit plachete și diplome de participare comandanților subunităților implicate. Toți cei prezenți au încheiat festivitatea cu zâmbetul pe buze și satisfacția lucrului bine făcut.
Drum bun tuturor către case!

 

cap de pagina

Eveniment Platinum Eagle 19.1 În perioada 12 - 21 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag, județul Tulcea, s-a desfășurat modulul de pregătire „Platinum Eagle-19.1”, o secvență în cadrul exercițiului multinațional Black Sea Rotational Force -19 (BSRF-19). BSRF este un exercițiu anual, condus de Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine Americane dislocat în Europa și Africa, care se desfășoară în zona Mării Negre, în Balcani și în regiunea Caucazului. Activitatea are drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea în comun a militarilor, în vederea participării la operații de menținere a păcii și de contrainsurgență.

Repere în cotidian Femeia, eterna poveste În mii și mii de ani, lumea a slăvit femeia, așa cum este ea. Copilă, adolescentă rebelă, mamă dedicată, bunică - izvor de înțelepciune, soră - prieten bun, amică - umăr pentru plâns. Zeiță - aducătoare de lucruri bune, dar și pedepsitoare a relelor, Gorgonă împietritoare, Oracol, vasală și vestală, atotstăpânitoare și suflet supus, dar, mai presus de toate, Maică Precistă a lui Dumnezeu, făuritoare de OM.

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, ăă a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a nuărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ȘI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajeă în vreun feăspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț