Nr. 36 din 27 iunie 2016
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicație bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

Eveniment

Amenințările noi generează tehnologii inovatoare

M.m. cls.III Monica DEACU

omplexul expozițional Romaero Băneasa a găzduit timp de trei zile, începând cu 18 mai, una dintre cele mai mari expoziții de apărare aeronautică, securitate națională și cibernetică, Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2016. Ediția din acest an, a șasea la număr, a adus în același loc peste 250 de expozanți din 25 de țări de pe trei continente, America, Europa și Asia, și nouă delegații militare din Bulgaria, Croația, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franța, Georgia, Republica Moldova, Thailanda și Turcia. Firme de prestigiu din țară, printre care se numără Aerofina, Avioane Craiova, Fabrica de Arme Cugir, IAR Brașov, ROMARM, Stimpex etc., companii care colaborează cu Sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, ajutând la evoluția Industriei Naționale de Apărare, dar și din străinătate, cum ar fi Rafael Advanced Systems, Elbit Systems, principalele furnizatoare de componente și sisteme pentru avioanele din dotarea forțelor de securitate din România, sau Bell Helicopter, Lockheed Martin, iar lista este lungă și cuprinde un număr semnificativ de firme dornice să continue sau să înceapă colaborarea cu țara noastră pe linie de tehnică și echipamemnte militare. Toate acestea sunt companii care efectuează cercetări științifice pentru identificarea soluțiilor tehnice optime în domeniul securității și apărării, aflate în măsură să prezinte stadiul actual de dezvoltare a echipamentelor și capabilităților militare, precum și ultimele tendințe și provocări la acest capitol.

De asemenea, expoziția a fost o ocazie bună pentru cer­cetători de a se reuni și de a se pune la punct cu tehnologiile noi dezvoltate de țara noastră, care sunt destinate și exportului. Totodată, în cadrul conferințelor organizate cu ocazia BSDA, Ministerul Apărării Naționale, prin­cipalul beneficiar al rezultatelor cercetărilor pe linie de armament și tehnologie militară, și-a prezentat intențiile de achiziție.
Black Sea Defence & Aerospace Exhibition & Conference este singura expoziție din România certificată oficial de către U.S. Department of Commerce și a fost organizată cu sprijinul oficial al Ambasadei SUA la București. Cumva și logică implicarea dacă ne gândim la faptul că acesta este un prilej extraordinar pentru SUA de a-și „crea noi posibilități de vânzare a produselor și serviciilor proprii, prin deschiderea de noi piețe și pomovarea comerțului”, după cum a declarat președintele Statelor Unite, Barack Obama, în mesajul adresat expozanților americani prezenți la BSDA. Acesta a mai adăugat c㠄relațiile de afaceri dezvoltate în cadrul acestui show comercial vor duce la o creștere economică și la crearea de noi locuri de muncă pe întreg teritoriul US.”
Responsabilitatea prezentării și promovării rezultatelor cercetării științifice militare românești i-a revenit Departamentului pentru Armamente, prin Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Academia Tehnică Militară, care a adus la expoziție demonstratoare tehnologice și prototipuri a ceea ce iese din mâna, mai degrabă din capul, cercetătorilor noștri.
După cum reiese din scrisoarea oficială a Ambasadei SUA la București, expozanții Statelor Unite au prezentat tehnologii de vârf, produse și capabilități de ultimă oră. În același timp, în afara pavilionului, a putut fi admirat avionul F-16 Fightin Falcon multirol fighter jet, unul dintre cele mai mari și eficiente programe aviatice din lume. Pe lângă acesta, o atracție a fost și C-130 Hercules, care a însumat, de la primul zbor înregistrat în august 1954, peste 1,2 milioane de ore de zbor și este în dotarea a 68 de țări.
Prima zi a BSDA a adus pe cerul capitalei avioanele MiG-21 LanceR, C-27 J Spartan, IAR-99 Șoim, dar și elicopterul IAR-330 Puma SOCAT, care au efectuat zboruri demonstrative, făcând deliciul publicului. Direcția Generală de Informații a Apărării a atras și ea ropote de aplauze cu exercițiul de combatere a terorismului. Se știe că, în majoritatea cazurilor, cel mai mult atrag atenția aeronavele, indiferent de tipul și destinația lor, motiv pentru care Forțele Navale au adus în fața pavilionului elicopterul IAR-330 Puma Naval. Nici scafandrii nu au trecut neobservați, cei prezenți fiind interesați de costumele, materialele și tehnicile de scufundare pe care le folosesc pentru diferite lucrări subacvatice. Gândul meu fugea la Mediterana cea cristalină de pe malul turcesc, un loc nemaipomenit unde aș putea pune în practică tot ceea ce au spus aceștia și unde butelia lor de oxigen ar avea o utilitate practică și pentru mine.
Toate categoriile de forțe ale armatei, dar și celelalte instituții de învățământ ale Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, au profitat de ocazie pentru a-și prezenta oferta educațională, în speranța că vor atrage câtmai mulți tineri, dintre care să aleagă acele caractere și minți de care are nevoie fiecare.

SRI și ANP, mereu o încântare
Serviciul Român de Informații (SRI) a fost reprezentat de către Brigada Antiteroristă, care a adus în fața vizitatorilor acele echipamente pe care le folosesc în lupta anti și contraterorism, de Institutul pentru Tehnologii Avansate, componenta sa de cercetare-dezvoltare, Centrul Național Cyberint, ce se ocupă de securitatea cibernetică, și de Academia Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, parte a zonei de cercetare academică.
La această ediție a BSDA, elementul de noutate al standului SRI l-a reprezentat cinepoligonul utilizat în antrenamentul de specialitate al personalului care se ocupă de securitatea aviatică în timpul zborului și în operațiunile de combatere a terorismului, precum și simulatorul XVR, folosit pentru instruirea studenților academiei. SRI i-a fost dedicată ziua de 20 mai, în care a organizat, în parteneriat cu Ambasada SUA la București, Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, o conferință cu tema „Towards a Public Private Partnership against Cyberthreats” (Pentru un parteneriat publicprivat împotriva amenințărilor cibernetice), la sala de conferințe a Aeroportului Internațional Băneasa.
Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) s-a mândrit cu tehnica auto, mijloacele de imobilizare și cu echipamentele proprii. Au captat toată atenția publicului prin exercițiile demonstrative efectuate de către personalul specializat în lucrul cu unitățile canine, maestre în detectarea substanțelor stupefiante și a echipamentelor de comunicații.

Așteptări, dorințe, idealuri
Toți cei implicați în programele de înzestrare, fie că sunt beneficiari, fie că fac parte dintre cei ce caută și achiziționează efectiv tehnică și echipamente militare, au avut mari expectanțe de la această expoconferință. În această idee, secretarul de stat pentru armamente, Gabriel-Beniamin Leș, a declarat : „Este un moment oportun pentru firmele românești să încheie parteneriate cu cele străine, atât pentru transferuri tehnologice, cât și pentru schimburi de experiență pe tehnica pe care lucrează fiecare. Pentru Ministerul Apărării Naționale este important deoarece ne putem pune la curent cu noile tehnologii și tehnică militară existente în acest moment. Bineînțeles, și pentru programele strategice de dezvoltare pe care le avem și pe care trebuie să ni le adaptăm la ceea ce există în acest moment pe piața românească și mondială. Putem observa, cu această ocazie, faptul că există o evoluție a industriei naționale de apărare, nu la nivelul la care am fi vrut, dar programele strategice viitoare ale M.Ap.N. ne dorim, într-o foarte mare măsură, să fie incluse în aceasta. Din ceea ce am văzut aici, mi-a atras atenția oferta ROMARM, Pro Optica, IOR și alte câteva societăți românești cu capital străin. În ceea ce ține de tehnologiile militare prezentate în cadrul expoziției, făcând referire la posibilitatea înzestrării armatei cu parte dintre acestea, din punctul meu de vedere sunt importante două aspecte: să răspundă cerințelor operaționale ale diferitelor categorii de forțe, de la acest moment, și să integrăm producția lor în industria din România. Îmi doresc ca ceea ce achiziționăm să fie din industria națională, fie că vorbim despre firme cu capital de stat, privat sau mixt. Amenințările din ultima vreme sunt de un alt tip, iar tehnologiile militare țin pasul cu vremurile pe care le trăim. Cred că legăturile ce se vor crea în această perioadă între firmele românești și cele străine vor duce la înzestrarea armatei, astfel încât aceasta să poată să răspundă amenințărilor noi la adresa securității.”
Așteptările pe care le are M.Ap.N. de la eveniment au fost clar definite de către ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, în cadrul festivității de deschidere: „Sperăm să încheiem și contracte până la închiderea expoziției. Accentul este pe aeronautică, o industrie în care avem performanță și în care vedem semnele revitalizării industriei naționale de apărare. Majoritatea programelor de achiziții pe care dorim să le lansăm anul acesta, cu bătaie strategică pe termen lung, le vedem dezvoltate cu soluții din țară, în cadrul industriei naționale.” Premergător evenimentului, își exprimase convingerea c㠄reprezentanții industriei naționale de apărare vor folosi această ocazie pentru a identifica potențiali parteneri în vederea dezvoltării în comun a unor activități de producție sau mentenanță în domeniile prezente în cadrul expoziției, în vederea realizării compatibilității și interoperabilității tehnicii românești cu cea a forțlor armate din statele membre NATO și UE”.
Cât de benefică a fost expoconferința din acest an, cât de mult vor profita forțele noastre armate de ofertele diferiților operatori economici, vom vedea în timp, odată cu apariția unor echipamente noi, capabile să răspundă eficient oricărei posibile amenințări. Sperăm să ne abatem de la tradiția autohtonă, iar în timp să nu însemne decenii.

 

cap de pagina

Eveniment Ameninţările noi generează tehnologii inovatoare Complexul expoziţional Romaero Băneasa a găzduit timp de trei zile, începând cu 18 mai, una dintre cele mai mari expoziţii de apărare aeronautică, securitate națională și cibernetică, Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2016. Ediţia din acest an, a şasea la număr, a adus în acelaşi loc peste 250 de expozanți din 25 de țări de pe trei con­­tinente, America, Europa și Asia, și nouă delegații mi­li­tare din Bulgaria, Croația, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franța, Georgia, Republica Moldova, Thailanda și Turcia. Firme de prestigiu din ţară, printre care se numără Aerofi­na, Avioane Craiova, Fabrica de Arme Cugir, IAR Braşov, ROMARM, Stimpex etc. (...) .

Repere în cotidianBlack Sea Defence & Aerospace – idei noi, soluţii complete Black Sea Defense & Aerospace, expoziţie militară afla­­­tă la cea de-a şasea ediţie, a avut loc între 18 şi 20 mai, la Romaero din Băneasa, Bucureşti. Manifestare, orga­ni­za­­­tă de TNT Productions România şi TNT Productions Inc. din Statele Unite, a reunit companii de prestigiu din ţa­­­ră şi străinătate, 250 de firme din 25 de ţări din America, Europa şi Asia, care au prezentat stadiul actual de dez­vol­­­­tare a echipamentelor şi capabilităţilor militare, precum şi ultimele tendinţe şi soluţii tehnice obţinute de cer­ce­­­­tarea ştiinţifică în domeniul securităţii şi apărării.

 

 


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, ăă a percepe taxe, cu condiția indicării cu exactitate a nuărului și a datei apariției publicației.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajeă în vreun feăspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț