Nr. 39 din 28 decembrie 2017
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

În linia întâi


Vulturii Carpaților la pregătirea pentru misiune

Maistru-militar principal Iulian CADULENCU

ăzboiul din Afganistan a dovedit tuturor analiștilor politici și experților militari că tehnologia, oricât ar fi de avansată, nu suplinește factorul uman.
În teatrul de operații din Afganistan, fiecare zi de pre­gă­tire pentru militarii Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”, aflați la pregătire pentru misiune în vederea dislocării, la începutul anului următor, a debutat cu o ședință de pregătire fizică intensă, premergătoare programului de instrucție tactică proiectat să simuleze, pe cât posibil, condițiile din teatru. Pentru planificare și pregătire, cu o zi înainte, fiecare comandant de pluton și-a stabilit sarcinile specifice în scopul îndeplinirii obiectivelor de instruire.

Misiunea este aceea de a asigura protecția Bazei Aeriene din Kandahar. În scopul îndeplinirii acesteia este necesară, printre alte acțiuni, și asigurarea unui bun parteneriat cu forțele de securitate afgane și liderii locali din aria de operații. Acest parteneriat se susține prin întâlniri frecvente cu aceștia (KLE-Key Leader Engagement). Întâlniri pe parcursul cărora se încearcă identificarea problemelor cu care afganii se confruntă în momentul de față, cât și modalitățile prin care Vulturii Carpaților i-ar putea ajuta.
Barierele comunicaționale nu întârzie însă să apară. Acestea trebuie depășite, iar acest lucru se realizează de cele mai multe ori cu ajutorul interpretului afgan și prin metode originale adoptate de militarii români în situațiile concrete create. Militarii români sunt apreciați de liderii afgani datorită străduinței lor de a învăța unele cuvinte și de a încerca o comunicare în limba tradițională vorbită în Afganistan.
Deseori, acest lucru conduce la câștigarea încrederii și protejarea vieții și este frecvent exersat de militarii români pe timpul pregătirii pentru misiune. Jucătorii de roluri sunt experimentați și fac apel la toate cunoștințele acumulate pe timpul executării misiunilor anterioare.
Construirea relațiilor cu populația afgană până la punctul de eficiență necesită implicare și influență, iar pentru asta este nevoie de timp și de preluarea ariei de către militarii români prin înțelegerea clară a contextului cultural, orientarea cognitivă, modelele și metodele de comunicare fiind esențiale pentru succesul misiunilor viitoare.
Instruiește-te așa cum vei lupta! este motto­ul care îi caracterizează pe militarii plutonului din Compania Lion’s, cei care au pregătit o misiune de tip KLE.
Caracterul complex al misiunii, ne-a precizat sublocotenentul Ștefan Andrei, comandantul subunității care a executat de multe ori o astfel de misiune în cadrul pregătirii, ne provoacă să îmbunătățim într-un ritm rapid deprinderile și capacitatea de a răspunde pozitiv tuturor situațiilor cu care ne vom confrunta. Ne aflăm acum la sfârșitul etapei de instrucție de nivel pluton. Platformele de instrucție pe care le avem la dispoziție ne-au permis să executăm misiuni în condiții similare teatrului de operații din Afganistan și să ne însușim procedurile pe baza cărora vom acționa la un standard ridicat.
Exercițiul KLE al plutonului a început atunci când toți militarii au participat la pregătirea misiunii, unde au primit toate informațiile necesare despre starea vremii, trasee, locul și sarcinile fiecăruia pe timpul acțiunii, precum și rolul pe care îl va juca fiecare pentru îndeplinirea cu succes a misiunii.
La plecarea în misiune nu a lipsit nici momentul în care, înainte de a părăsi baza cu mașinile blindate, au spus cu toții rugăciunea „Tatăl nostru" și au primit binecuvântarea preotului militar Gheorghe Nicolescu, în speranța că slujba sa și ajutorul divin îi va ajuta să încheie cu succes misiunea încredințată.
Totodată, în momentul în care se pleacă în misiuni, militarii români sunt ghidați după câteva principii: să fii vigilent, să stai în permanență în alertă și să ai grijă de cel de lângă tine. În teatrul de operații, principiul este unul foarte clar: Toți pentru unul și unul pentru toți!
Prima oprire a fost făcută la postul de poliție afgan. Trebuie specificat faptul că militarii români, atunci când patrulează în afara bazei, iau legătura cu localnicii și colaborează cu forțele locale de securitate, în vederea menținerii securității.
Este important ca pe timpul exercițiului KLE militarii români să execute misiunea în comun cu forțele naționale de securitate afgane, datorită faptului că liderii locali agreează executarea misiunilor în comun. Ei au încredere în profesionalismul militarilor români, iar misiunile în comun de tip KLE nu fac altceva decât să sporească încrederea și să influențeze atitudinea liderilor locali în favoarea forțelor coaliției, ținând cont și de sprijinul substanțial pe care îl primesc din partea acestora.
Scopul întâlnirilor cu liderii locali este și acela de a le explica acestora necesitatea unei comunicări permanente cu autoritățile locale, pentru a face cunoscute nevoile reale ale comunităților pe care le conduc. De asemenea, pe timpul întâlnirilor, militarii români trebuie să aducă în discuție încurajarea proiectelor de creștere economică și educaționale. Le sunt ascultate problemele și se încearcă să le fie de folos localnicilor. Nu este de neglijat nici aspectul susținerii acțiunilor forțelor de securitate afgane în lupta contra insurgenților.
După finalizarea activităților de angajare a liderului local din localitate, militarii plutonului au inițiat procedurile pentru întoarcerea în bază. Scenariul tactic a presupus și rezolvarea unor incidente care se pot produce pe timplul acțiunii. Misiunea s-a încheiat cu executarea analizei post­acțiune, moment prielnic pentru identificarea punctelor tari și a celor slabe în vederea remedierii neajunsurilor constatate și a menținerii elementelor pozitive.
La finalul misiunii, sublocotenentul Ștefan Andrei, comandantul plutonului din Compania Lion’s a explicat că: „Analiza postacțiune, executată după îndeplinirea exercițiului tactic de plutonul pe care-l conduc, mi-a arătat că în mare parte obiectivele propuse au fost îndeplinite. Aflândune în plin proces de pregătire, așa cum era și de așteptat nu toate problemele sunt rezolvate până în acest moment, însă parcursul pozitiv îmi conferă încrederea că vom fi în măsură să îndeplinim misiunile încredințate la introducerea noastră în teatrul de operații din Afganistan”.

 

cap de pagina

Eveniment Armata română a dat Onorul ultimului său Mareşal Pământul românesc l-a primit pentru totdeauna pe Regele Mihai. Românii l-au condus pe fostul suveran pe ultimul drum, de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală, apoi la Gara Regală Băneasa şi, de acolo, la Curtea de Argeş. Peste tot, mulţimea l-a aclamat şi i-a adus flori într-o imensă şi impresionantă procesiune, la care au participat zeci de mii de oameni, dar şi regi, regine şi prinţi din toată lumea.

Repere în cotidian Victoria... rezultat al perseverențeiÎn perioada 06-10 noiembrie, la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, a avut loc ultima parte a competiției „Subofițerul și soldatul anului”. După o lungă și dură perioadă de întreceri, s-au aliniat în cele din urmă la start militarii ce se vor lupta pentru desemnarea celui mai priceput subofițer și soldat/gradat din forțele terestre în anul 2017. Înainte de a ajunge în această finală, competitorii au avut de parcurs trei sau patru etape intermediare, respectiv: pe subunitate, batalion, brigadă, divizie.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț