Nr. 36 din 27 iunie 2016
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

În linia întâi

Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica”
Exercițiul multinațional
SARMIS-16

Locotenent-colonel Adrian CURIMAN

prima jumătate a lunii iunie, mai exact între 6 și 18, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” din Cincu, județul Brașov, s-a desfășurat exercițiul multinațional SARMIS-16 la care au participat aproximativ 1.200 de militari din Forțele Terestre Române, aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Batalionului 265 Poliție Militară și Batalionului 49 Apărare C.B.R.N „Argeș”, împreună cu alți 150 de militari din Marea Britanie și 200 din Statele Unite ale Americii. În ducerea acțiunilor, aceștia au fost sprijiniți și de aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

SARMIS-16 se înscrie în seria exercițiilor importante, planificate a se desfășura anul acesta pe teritoriul țării noastre și, din acest motiv, marți, 14 iunie, la „Ziua Distinșilor Vizitatori” prezent la această activitate a fost și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, alături de ministrul secretar de stat, Ștefan-Alexandru Tinca, șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, comandanți de mari unități și unități din forțele terestre, pentru a urmări acțiunile în teren ale militarilor în cadrul unui exercițiu complex și dinamic.
„În ceea ce mă privește, cred că acest exercițiu este pus sub semnul reasigurării în context NATO și sper ca astfel de activități să se multiplice, pe viitor. Îmi doresc să fie mai complexe și să avem posibilitatea de a vedea cât mai mulți aliați alături de forțele noastre. Pe plan intern, cred că societetea românească are nevoie de asigurări că militarii se pregătesc și își măresc permanent nivelul de interoperabilitate cu alte forțe străine.”, a ținut să precizeze printre altele ministrul secretar de stat, Ștefan-Alexandru Tinca.
Militarii români, alături de partenerii noștri starategici din SUA și Marea Britanie, s-au aflat pentru a doua oară în cadrul unui exercițiu care se desfășoară într-un ciclu repetitiv, multianual. Brigada 2 Vânători de Munte a fost implicată pentru a doua oară în acest tip de activitate. Scenariul a fost diferit față de cel de anul precedent și a avut ca scop antrenarea militarilor brașoveni pentru planificarea, executarea și evaluarea unei acțiuni militare într-un mediu întrunit, multinațional, dezvoltarea nivelului de interoperabilitate cu forțele statelor membre NATO, precum și îndeplinirea ce­rințelor de standardizare ale Alianței. Diferită, anul acesta, a fost și valoarea forțele angajate.
„Am urmărit ca în fiecare an să identificăm acele soluții care să ne asigure cu adevărat creșterea interoperabilității și antrenarea statelor majore și a efectivelor de militari în câmpul tactic, astfel încât să putem să găsim acele soluții prin care, la nivelul acțional al subunităților de tip pluton, companie, batalion, să existe un set de tactici și proceduri care să fie exersate și să reprezinte un limbaj comun de planificare și desfășurare a operațiilor în teren. Am discutat cu șefii categoriilor de forțe care au fost prezenți și comandanții unităților și marilor unități implicate în exercițiu și pot spune că apreciem în mod deosebit determinarea și profesionalismul de care militarii au dat dovadă. De asemenea, este de remarcat faptul că starea tehnică de la nivelul tuturor echipamentelor ne permite să desfășurăm acțiuni în teren, într-un mediu frământat.”, ne-a declarat șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă.
La rândul său, comandantul Batalionului 2 Rifles din Marea Britanie, locotenent-colonel Neil Bellamy, a subliniat importanța parteneriatelor și a alianțelor: „Nu poți face totul de unul singur. Ai nevoie de un parteneriat puternic și de aliați pe măsură. Suntem bucuroși să colaborăm aici, cu militarii români și americani. Este ușor să lucrezi cu forțele române, deși au fost o mulțime de obstacole pe care a trebuit să le depășim. Cred că avem mult mai multe lucruri în comun decât diferențe, iar astăzi acest lucru a fost un bun exemplu.”
Acțiunile trupelor aliate din teren au fost îndeaproape supravegheate de locotenent-colonelul Alexander Deraney, comandantul Brigăzii 2 Cavalerie a Armatei Statelor Unite ale Americii, care a ținut să menționeze faptul că manevrele celor 3 forțe militare funcționează cu ușurință, deși fiecare este extrem de complexă.
Este foarte important să menționăm faptul că, în afara elementelor specifice forțelor terestre, la acest exercițiu, au fost angrenate și structuri din forțele speciale și forțele aeriene.
Ca element de noutate pentru anul 2016, în terenul de instrucție din Cincu, pentru a marca adversarul, a fost folosită noua structură din cadrul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica”, Batalionul OPFOR (Opposing Force) comandat de locotenent-colonelul Nicolae Acasandrei. Această structură este destinată sprijinirii procesului de instruire al unităților și marilor unități, în special prin exercițiile de tip FTX (Field Training Exercise).
Scopul lui Sarmis-16, după cum a declarat comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte, general de brigadă Tudorică Petrache, a constat în: „verificarea, dezvoltarea capacității comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte de a planifica și conduce operații de tip combatkinetic, întrunit și, nu în ultimul rând, într-un mediu multinațional. De asemenea, unul dintre obiectivele importante pentru acest exercițiu, stabilit de către echipa comună de planificare, și anume comandamentul Brigăzii 2 VM, partea americană și cea britanică, a fost acela de a verifica procedurile operaționale standard, precum și capacitatea comandamentului marii unități de a-și sincroniza acțiunile în teren mediu frământat, pentru o operație de tip ofensiv, cu cele ale forțelor aliate. S-au mai avut în vedere interoperabilitatea cu structurile de aviație puse la dispoziție, planificarea acțiunilor de luptă de tip întrunit și, în special, conducerea acestora. Această activitate a fost și o oportunitate pentru certificarea Batalionului 30 VM Dragoslavele, de la Câmpulung Muscel, care este destinat, în pachetul de forțe al României, pentru a fi inclus în Forța de Reacție Rapidă a NATO, concomitent cu cea a unei structuri din cadrul Batalionului 265 Poliție Militară și a unui pluton CBRN din Baza de Instruire pentru Apărare CBRN.”
Dornic de a răspunde unor noi provocări, comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte și-a exprimat dorința ca, pe viitor, să se dezvolte acest tip de exerciții, iar zona destinată instruirii să fie stabilită la o altitudine specifică vânătorilor de munte, de la 1.500m în sus.
De asemenea, și-ar dori să aibă ca parteneri și alte țări „cu tradiție în ducerea acțiunilor de luptă specifice, precum Italia, Franța, Slovenia și Spania, pentru a planifica, organiza și desfășura exerciții în teren muntos, împădurit, accidentat, în condiții meteo nefavorabile, inclusiv pe timp de iarnă, pentru o cât mai bună instruire în comun a militarilor obișnuiți a-și testa la maximum condiția fizică și mentală, în astfel de mediu.”

 

cap de pagina

Eveniment Ameninţările noi generează tehnologii inovatoare Complexul expoziţional Romaero Băneasa a găzduit timp de trei zile, începând cu 18 mai, una dintre cele mai mari expoziţii de apărare aeronautică, securitate națională și cibernetică, Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2016. Ediţia din acest an, a şasea la număr, a adus în acelaşi loc peste 250 de expozanți din 25 de țări de pe trei con­­tinente, America, Europa și Asia, și nouă delegații mi­li­tare din Bulgaria, Croația, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franța, Georgia, Republica Moldova, Thailanda și Turcia. Firme de prestigiu din ţară, printre care se numără Aerofi­na, Avioane Craiova, Fabrica de Arme Cugir, IAR Braşov, ROMARM, Stimpex etc. (...) .

Repere în cotidianBlack Sea Defence & Aerospace – idei noi, soluţii complete Black Sea Defense & Aerospace, expoziţie militară afla­­­tă la cea de-a şasea ediţie, a avut loc între 18 şi 20 mai, la Romaero din Băneasa, Bucureşti. Manifestare, orga­ni­za­­­tă de TNT Productions România şi TNT Productions Inc. din Statele Unite, a reunit companii de prestigiu din ţa­­­ră şi străinătate, 250 de firme din 25 de ţări din America, Europa şi Asia, care au prezentat stadiul actual de dez­vol­­­­tare a echipamentelor şi capabilităţilor militare, precum şi ultimele tendinţe şi soluţii tehnice obţinute de cer­ce­­­­tarea ştiinţifică în domeniul securităţii şi apărării.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț