Nr. 40 din 31 august 2018
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de Statul Major al Forţelor Terestre

Repere în cotidian

Decontaminare pas cu pas în Valea Poienii

Plutonier-adjutant Dragoș IORDANA
Plutonier Cristian ALDESCU

perioada 2-13 iulie, Batalionul 49 Apărare CBRN, uni tate aflată zi de zi la datorie încă de acum 43 de ani, a desfășurat în Valea Poienii tabăra de instrucție, în poligonul de armă. În tabăra, organizată numai pentru unitățile de decontaminare, militarii se aflau în plin proces de instruire la nivelul etapă, pluton.

Dorind să aflăm mai multe despre activitățile desfășurate, dis de dimineață, urmăriți de o ploaie ce nu s-a oprit pe tot parcursul zilei, eu și colegul meu, pe post de fotograf, am plecat către poligon.

Am făcut o scurtă oprire în Pitești, unde am fost așteptați de către comandantul unității, domnul locotenent-colonel Haralambie Rumânu. Acesta, foarte amabil, ne-a însoțit la locul desfășurării exercițiului. Activitatea, cuprinsă în Planul cu Principalele Activități pentru 2018, a fost planificată riguros încă de anul trecut și pregătită pe parcursul a mai mult de trei săptămâni. La ora sosirii în poligon, am găsit instalat un punct de decontaminare care, conform celor explicate de către comandant, poate angrena toate specialitățile: decontaminare radiologică, biologică și chimică. „Decontaminarea se execută, atât pentru tehnică, personal, echipament, cât și pentru teren, indiferent de condițiile atmosferice. În acest loc, se poate face inclusiv cercetare CBRN.”
La primirea semnalelor de alertă specifice, ca din pământ, apar o mulțime de militari ce mânuiesc echipamente care mai de care mai interesante. Doi dintre ei instalează un dispozitiv cu platformă, necesar celor care trec tehnica printr-un jet puternic de soluție specială. Semnele convenționale ușurează comunicarea în mod vădit. Tehnica și persoanele contaminate parcurg un traseu bine stabilit, trecând prin toate etapele necesare pentru decontaminare, fiind atent supravegheați și coordonați de către cei care conduc activitatea. După efectuarea tuturor procedurilor specifice, valorile contaminării sunt măsurate din nou, iar, în cazul în care nu se încadrează în limitele admise, procedura se reia de la capăt. La finalul activității, urmează decontaminarea terenului, foarte importantă în economia exercițiului și, mai ales, într-o potențială situație reală. Se lucrează cu petrol, aer comprimat, instalații sub presiune, pentru realizarea acestor activități, unitatea dispunând de personal calificat, dedicat profesiei pe care o
desfășoară.
Cu această ocazie, am asistat și la desfășurarea activităților de autorizare în lucru cu autospeciale de decontaminare. Comandantul Centrului, locotenent-colonelul Rumânu s-a declarat extrem de satisfăcut de nivelul atins la toate categoriile de pregătire de către subordonații săi, precum și de procentul de încadrare cu personal al unității, acesta fiind ridicat. Referitor la condițiile de deplasare și dislocare a tehnicii, am aflat că aceasta este mai veche, având aproximativ 25 de ani. Comandantul ne-a povestit că și el s-a instruit în școala militară pe o astfel de tehnică.
Ținând seama de tonajul echipamentelor, comandantul ne-a mai spus că există unele probleme cu deplasarea în anumite raioane administrate de către primării, ca reacție a celor de la mediu. În cazul în care terenul este umed, tehnica lasă urme adânci.
În ceea ce privește întreținerea, oferta de piese de schimb este limitată, acestea obținându-se din ce în ce mai greu. Dar, se găsesc resurse în alte structuri, ca urmare a bunei comunicări între personalul unității și colegii din teritoriu,conform spuselor domnului locotenent-colonel. „Lipsa unei rotițe dintr-un angrenaj, de pe o mașină, poate duce la compromiterea instalației și, implicit, a întregii misiuni.” Activitatea din această perioadă nu este singura desfășurată pe parcursul acestui an de către militarii Centrului 49 CBRN. Un pluton de decontaminare radioactivă, biologică și chimică din cadrul Grupului de luptă HELBROC, grup de luptă al UE, condus de Grecia, nivel brigadă și forțe de sprijin de la celelalte entități europene și-a încetat misiunea nu cu mult timp în urmă.
De asemenea, în data de 14 iunie, batalionul a executat un exercițiu comun cu IGSU, în baza planurilor de cooperare existente, un detașament format din echipaje de decontaminare și cercetare CBRN fiind pus la dispoziția IGSU. S-au executat misiuni comune, având drept scop evacuarea răniților și decontaminarea personalului contaminat de pe platforma OLTCHIM, în urma unui scenariu pre stabilit. Activitatea s-a desfășurat în grafic, obținându-se rezultatele scontate. Mai urmează o etapă după această aplicație, în octombrie, după întreținerea tehnică de sezon, din toamnă. Este vorba despre activitatea de evaluare la nivel companie. Pentru anul viitor, este planificată o activitate pe platforma Mioveni, detaliile acesteia urmând să fie puse la punct în scurt timp. Am avut ocazia să schimbăm câteva cuvinte cu căpitanul Marius Ion, comandantul taberei, și comandant al companiei CBRN multifuncționale. Ofițer cu experiență, dumnealui a apreciat condițiile din tabără ca fiind bune și foarte bune. Acestea reușesc să facă uitate micile probleme tehnice apă rute pe timpul deplasării către raion. Echipajul de poliție militară care însoțea coloana i-a ajutat să rezolve, în timp util, defecțiunea apărută pe traseu. Probabil, au apărut și din cauza vremii, nu foarte prietenoasă. Adăugând la toate acestea frumusețea locurilor, totul pare mult mai ușor de trecut, indiferent de anotimp și de încercările ce tot apar.
În ceea ce privește dotarea militarilor, trecerea la folosirea noilor echipamente de protecție va duce la o ușurare și îmbunătățire a activităților acestora. Noul tip de complet de protecție are proprietatea de a reduce simțitor stresul termic, resimțit în momentul de față, și crește mobilitatea acestora. Pe lângă investirea în echipamente, căpitanul Ion consideră că, totuși, investirea în factorul uman rămâne o cerință de bază, pentru ca lucrurile să decurgă așa cum trebuie, așa cum ne dorim cu toții. Apropiindu-mă de cei care erau implicați în desfășurarea exercițiului, l-am remarcat pe fruntașul Nicușor Pană, servant care, dezinvolt, spunea c㠄am lăsat în urmă arma Poliție Militară și am plecat din capitală, venind mai aproape de casă. Am urmat cursurile de specializare CBRN urmând să trec și prin celelalte trepte ale pregătirii unui chimist.”
Nu este la primul exercițiu de acest tip și spune că, de la an la an, condițiile de instruire sunt din ce în ce mai bune, perfecționarea „adevărat㔠făcându-se mai mult în teren și mai puțin în sălile de clasă. Își dorește ca tehnica să fie mai modernă, mai ales pentru că nu intenționează să se oprească aici, dar, până în acest moment, s-a descurcat foarte bine și cu cea aflată în dotarea subunității unde activează. În plan personal, își dorește ceea ce își dorește orice tânăr cu picioarele pe pământ: un loc de muncă sigur, unde poate avea posibilitatea să promoveze, unde poate acumula cunoștințe noi, o ca să, o familie, într-un cu vânt, stabilitate.
În concluzie, opinia unanimă a fost că suntem pe drumul cel bun, avem oameni dornici de învățătură, oameni care înțeleg din ce în ce mai bine fenomenul militar, nevoile de adaptare la acesta și acceptarea condițiilor impuse de portul uniformei. Pe curând!

 

cap de pagina

Eveniment „Vulturii Carpaților”, pe urmele lui Allexandrru Macedon În Baza Militară Aeriană Kandahar activitatea este per petuă. Militarii se rotesc în patrule, se pregătesc pentru o nouă misiune sau se află la odihnă. Este, astfel, un cerc în care ne rotim în ritm alert și în care fiecare dintre noi are un rol important. Nu se pune problema să nu executăm zilnic sarcinile spe cifice misiunilor pe care le avem de îndeplinit conform pla nificării, la aceeași intensitate ca în primele zile de la pre luarea ariei de responsabilitate în cadrul efortului comun NATO „Resolute Support”, chiar dacă temperaturile ating 45-47 de grade Celsius..

Repere în cotidian Eroii nu mor niciodată! Peste 330.000 de militari români și-au pierdut via ța în urma Primului Război Mondial, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adau gă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocu pație.
La 87 de ani de când Regele Carol al II-lea și prim-ministrul Nicolae Iorga au inaugurat Cimitirul Eroilor de la Buzău, pe 13 mai 2018, în anul Cen tenarului Marii Uniri, Primăria Buzău și Divizia 2 Infanterie „Getica” au organizat reinaugurarea celui mai mare cimitir al eroilor din România, unde sunt înhumați aproape 10.000 de eroi din opt țări.


 


COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului și a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PĂRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal și nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleț