Nr. 36 din 27 iunie 2016
GALERIA FOTO A "CURIERULUI ARMATEI"

Publicaţie bilunară editată de comandamentul Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava"

În linia întâi

Curaj, tenacitate, profesionalism!
După aproape un secol de existenţă...

Cristina FRATU

18 august 2015 s-au împlinit 99 de ani de la înfiinţarea Armatei 1 de operaţii prin Ordinul nr. 37 din 16 august 1916 al Marelui Cartier General român, în care era stipulat faptul că „începând din ziua de 18 August toate trupele şi serviciile prevăzute prin lucrările Ipotezei Z, vor trece sub ordinele superioare ale Comandamentului Armatei 1”. În perioada cuprinsă între august 1916 şi mai 1918, Armata 1 de operaţii avea în compunere Corpul 1 Armată Teritorial, Diviziile 11, 12, 13 Infanterie şi Detaşamentul Olt-Lotru.

La comandă se afla generalul de divizie Ioan Culcer. Evoluţia acesteia şi a comandamentului ei a înregistrat mai multe etape distincte de organizare şi funcţionare, fiecare dintre ele fiind încununate de glorioase tradiţii de luptă şi realizări. După ce a participat la acţiunile militare ale armatei române din a doua jumătate a anului 1916 şi s-a reorganizat în spatele frontului stabilizat la porţile Moldovei, Armata 1 a înscris pagini nemuritoare în epopeea apărării naţionale din vara fierbinte a anului 1917, prin bătăliile de la Mărăşeşti şi Muncel, prin obţinerea celei mai mari şi mai însemnate victorii a forţelor române din timpul Primului Război Mondial.
Odată cu demobilizarea armatei române din mai 1918, aceasta s-a desfiinţat ca structură pentru ca, pe 22 martie 1939, în conformitate cu Ordinul nr. 1/ 1939 al Marelui Stat Major, să se constituie Armata 1, având cartierul general la Cluj. Ea a participat glorioasă la Al Doilea Război Mondial, atât în operaţia de acoperire, cât şi în campania din Vest. În cadrul procesului postbelic de reorganizare a Armatei române, în baza Ordinului nr. 405000 din 2 iunie 1947, al Marelui Stat Major, începând cu data de 5 iunie 1947, a încetat să mai existe ca structură. La 5 aprilie 1980 Armata a 2-a, ce avea comandamentul în garnizoana Bucureşti, şi-a schimbat denumirea în Armata 1, în baza aprobării Consiliului Apărării, transmise cu Ordinul General al ministrului Apărării Naţionale nr. 008 din 2 aprilie. În vederea realizării unor structuri viabile, mobile, cu suficiente forţe şi mijloace la dispoziţie, adaptate la noile condiţii şi metode de ducere a războiului, începând cu 1 august 2000, Armata 1 s-a transformat în Corpul 1 Armată Teritorial „General Ioan CULCER”. În urma hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, începând cu 15 iunie 2008, Corpul 1 Armată Teritorial s-a transformat în Divizia 1 Infanterie „Dacica”, structură dislocabilă, un organism militar mai mic ca dimensiuni, deosebit de flexibil şi apt să îndeplinească întregul spectru de misiuni ale Alianţei Nord-Atlantice, în cadrul apărării colective.
Iată că, doar 4 ani mai târziu, a venit vremea unor alte schimbări pentru această structură. De această dată, doar locul a rămas acelaşi. Alţi oameni, altă organizare, altă conducere şi alte obiective. Rând pe rând, începând cu luna iunie a acestui an, au dispărut din statul ei de organizare toate unităţile subordonate, inclusiv anexele astfel ca, la 1 septembrie 2015 să i se poată ura bun venit comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, compus din aproximativ 280 de militari, dintre care 75 din statele membre NATO.
Drapelul de Luptă al Diviziei 1 Infanterie „Dacica” a fost predat ministrului Apărării Naţionale de către ultimul comandant al acesteia, domnul general-maior Cătălin Tomescu, în cadrul unei ceremonii militare ce s-a desfăşurat în cazarma în care a fost dislocat până de curând. În cadrul discursului său, generalul-maior Tomescu a ţinut să precizez: „Procesul de transformare a Diviziei 1 Infanterie în Divizia Multinaţională de Sud-Est este o consecinţă firească a situaţiei geopolitice create la frontiera de răsărit a NATO (...) şi vine ca o recunoaştere a responsabilităţilor cu care ţara noastră îşi respectă statutul de membru al alianţei (...) Fiţi profesionişti şi determinaţi în tot ceea ce întreprindeţi, gata de a interveni oriunde şi oricând! (...) Vă doresc să aveţi succes în tot ceea ce veţi face de aici înainte! (...)”.
Mircea Dușa, ministrul Apărării Naţionale, a ţinut un discurd în faţa militarilor prezenţi prin care a declarat următoarele: „Astăzi am organizat ceremonialul de predareprimire a comenzii de la Divizia 1 către comandamentul multinațional, apreciind activitatea desfășurată până acum de Divizia 1 și de militarii acesteia (...) Pe noul comandament îl așteaptă o muncă complicată, grea. Trebuie ca până în 2018 acesta să devină operațional (...) Am estimat că toate lucrările care se referă la operaționalizare vor genera un cost de 60 milioane de euro, iar o parte din bani vor fi recuperați din fonduri comune ale NATO.”

 

cap de pagina

Eveniment Ameninţările noi generează tehnologii inovatoare Complexul expoziţional Romaero Băneasa a găzduit timp de trei zile, începând cu 18 mai, una dintre cele mai mari expoziţii de apărare aeronautică, securitate națională și cibernetică, Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2016. Ediţia din acest an, a şasea la număr, a adus în acelaşi loc peste 250 de expozanți din 25 de țări de pe trei con­­tinente, America, Europa și Asia, și nouă delegații mi­li­tare din Bulgaria, Croația, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franța, Georgia, Republica Moldova, Thailanda și Turcia. Firme de prestigiu din ţară, printre care se numără Aerofi­na, Avioane Craiova, Fabrica de Arme Cugir, IAR Braşov, ROMARM, Stimpex etc. (...) .

Repere în cotidianBlack Sea Defence & Aerospace – idei noi, soluţii complete Black Sea Defense & Aerospace, expoziţie militară afla­­­tă la cea de-a şasea ediţie, a avut loc între 18 şi 20 mai, la Romaero din Băneasa, Bucureşti. Manifestare, orga­ni­za­­­tă de TNT Productions România şi TNT Productions Inc. din Statele Unite, a reunit companii de prestigiu din ţa­­­ră şi străinătate, 250 de firme din 25 de ţări din America, Europa şi Asia, care au prezentat stadiul actual de dez­vol­­­­tare a echipamentelor şi capabilităţilor militare, precum şi ultimele tendinţe şi soluţii tehnice obţinute de cer­ce­­­­tarea ştiinţifică în domeniul securităţii şi apărării.COPYRIGHT:
este autorizată orice reproducere, fără a percepe taxe, cu condiţia indicării cu exactitate a numărului şi a datei apariţiei publicaţiei.
OPINIILE ŞI PRERILE
exprimate în articolele publicate sub semnătura autorilor au caracter strict personal şi nu angajează în vreun fel răspunderea EDITORULUI sau a REDACŢIEI.
Web design ltc Ion Papaleţ